自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

其實sir滑梯禮儀,n班有教,家長平時都要教,就算返幼兒班都有教,你小朋友6歲無理由唔識。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我自己覺得喺遊樂場內玩吹泡泡唔係咁適合,會整到果啲膠地好冼,最好走出果個範圍。

6歲唔細喇,要教導佢小心啲唔好整到其他人,不過個家長一開聲就鬧就惡左啲,會唔會佢覺得你睇到都唔出聲話下自己個小朋友?

男爵府

六歲咁大

表面係鬧小朋友. 其實係鬧你平時無教.

我個兩歲嗰陣, 試過俾個七八歲左右飛腳踢跌係地.
我大鬧佢. 但無家長敢出現. 唔知係長老定父母帶.

唔少家長見自己小朋友大, 就放心由得佢地自己玩. 但無教佢要顧下其他人.

大宅

回覆樓主:

其實條滑梯無人sir個陣,由低爬上去唔可以咩?無阻到人點玩都得架啦。。。有人sir就緊係唔會啦

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

唔係呀⋯我坐埋一邊,果兩個大人以為我小朋友係冇人睇住,所以先捉住我小朋友要佢道歉⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

rosalaw 發表於 21-4-10 23:24
回覆 魚兒小寶貝 的帖子

唔係呀⋯我坐埋一邊,果兩個大人以為我小朋友係冇人睇住,所以先捉住我小朋友要佢 ...

唔緊要啦,小朋友比外人提醒下都係好事,佢會警惕啲

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

回覆 fasola 的帖子

其實我都知係鬧緊我冇家教,但係我已經叫我小朋友道歉,但係佢哋條氣都唔順,仲不停單單打打。

珍珠宮

我小朋友無俾人鬧過,如人地小朋友太過份,我會出聲叫佢地小心啲玩,但唔會鬧,亦唔會捉人地個細路要求道歉,呢啲佢父母教啦!
其實而家啲小朋友,有啲都一樣好鬼惡死,點止大人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ivycwl 發表於 21-4-10 23:13
我今日都見到有個家長比人鬧,係細公園玩,眼見3個小朋友應該都係2至3歲咁上下,有一個唔比其他人玩,係度 ...

呢個又好誇張喎!

男爵府

小華子 發表於 21-4-10 23:16
其實sir滑梯禮儀,n班有教,家長平時都要教,就算返幼兒班都有教,你小朋友6歲無理由唔識。
...

小朋友唔係唔識⋯係一時樂極忘形⋯所以真係要一路跟實佢叫住佢⋯

珍珠宮

opclk99 發表於 21-4-10 22:14
睇開d,
家下咩人都有,好多人冇同理心。
在下老婆早排帶仔撘地鐵,
一向都係咁!我覺得香港人對小朋友既包容心比其他地方都低,
早幾日經過公園見到有小朋友發脾氣瞓地,我都聽到有啲人話,俾佢就點點點,只知道鬧,同指指點點人地父母。

男爵府

rosalaw 發表於 21-4-10 23:28
回覆 fasola 的帖子

其實我都知係鬧緊我冇家教,但係我已經叫我小朋友道歉,但係佢哋條氣都唔順,仲不停單 ...
我通常會先發制人, 自己倒歉先. 或者大大聲講一次: 小心弟弟妹妹呀.
自己小朋友就算唔明, 唔理.
但人地父母就唔會出聲.

珍珠宮

rosalaw 發表於 21-4-10 22:02
第一次比人鬧,係玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...
今日小朋友sir滑梯,貼住前面個妹妹sir,個 ...

其實教下小朋友再 sir 就隔開少少,使唔使鬧人呀,都係小朋友啫

水晶宮

第一次比人鬧,係玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...

邊有人貼住Sir架
要等前面離開滑梯先

你知唔啱 咪道歉囉
如果整親自己個小朋友我都會話你
定係俾你踩住個背應該請你食雪糕?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

opclk99 發表於 21-4-11 00:06
Agree x 2
又早幾個月,
MTR入面有位新移民老母拖住件重度SEN仔,

個媽媽好慘,明知小朋友有問題就包容吓

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

六歲仲唔教,幾時教 ?
去得公園玩,其實要守規矩
而家好多細路仔都冇家教,家長喺日常生活但真係冇教過仔女要有禮貌,點樣同人相處,喺公眾場合如何表現 !

男爵府

其實太貼,對方家長唔鐘意都唔出奇既,不過佢甘樣逼個小朋友道歉都唔係幾好,應該同家長溝通再由家長再教導小朋友

opclk99    發表於 21-4-11 02:02

首頁
12345...9

尾頁

跳至