自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

rosalaw 發表於 21-4-10 22:02
第一次比人鬧,係玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...
今日小朋友sir滑梯,貼住前面個妹妹sir,個 ...

我試過去一個少人既公園離遊戲設施遠少少玩吹泡泡,俾個清潔姨姨狂鬧,個陣疫情前,我抱住兩個細都同佢理性講道理,但佢一輪嘴狂鬧,「呢度唔可以吹泡泡架.....eeumum」鬧到我女以後唔玩吹泡泡,事隔已經年半,我女當時差唔多三歲,就算見到人玩吹泡泡佢都問「媽咪點解有人係度玩吹泡泡架?」

好心啦,有時啲人鬧完人,自己心理平衡左,但有無諗過聽個小朋友接收到啲咩,有咩可唔可以好聲好氣講。乖既俾你鬧完變到怕事、曳既都唔會因為你鬧十句而醒目乖返,一面之緣唔洗幫人教仔啦.......

純粹講我個人經驗。不喜勿插

子爵府

tutik 發表於 21-4-11 07:59
記住同個仔去玩,見到公主型小女孩一定要避之則吉,尤其爸爸帶住嘅, 港女係咁樣練成㗎。
...

老實講,我都覺得香港啲家長過分緊張睇住啲小朋友。有啲直情緊張到成個大人爬左上去個sir滑梯上面「保護」住自己個細路,又攞隻手欄住其他小朋友唔好碰到自己個小朋友,咁緊張就唔好帶出嚟玩喺屋企玩過夠啦,使唔使咁緊張呀?我覺得呢啲所為好討厭

象牙宮

第一次比人鬧,係玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...
今日小朋友sir滑梯,貼住前面個妹妹sir,個 ...

有的父母 super 保护自己宝貝。

一起玩, 多少都會撞倒。 小事當無。

踩親佢個囡個背脊, 受傷, 大哭?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

好老實我都好怕啲泡泡,泡泡啲化學物質會污染環境,我會自己行開啲,唔會鬧人玩泡泡

整親人要道歉正常嘅,唔清楚當時對方說話態度係點
相信如果你小朋友/家長有先向對方道歉,對方唔需要出聲要求道歉,畢竟你小朋友已經6歲

喺公園遇過個小朋友2歲,佢唔小心整親我女(我無介意),家長企遠處睇到都即刻大聲叫小朋友同我女道歉先

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

去得公園, 少少碰撞係預左... sir滑梯有時撞到前面個位小朋友, 其實都唔係咩大事... 套衫都預左污糟... 當然大沖力就要留意.... 不過點都好, 我唔會走去話其他小朋友...

公爵府

我教小朋友係前面個人離開咗條瀡滑梯先可以瀡,不然會整到人架!至於泡泡,係果個家長太緊張,唔覺有問題。

公爵府

照看你文字描述,那位家長太怪獸,小事化大。某程度反映了香港人自我中心,喜歡將別人的錯處放大。

我好奇,如果佢哋嘅寶貝仔女在學校被共他同學仔無意中碰撞到,佢哋會唔會要求那位同學仔道歉?我估唔會喇,有啲父母只會大聲呼喝陌生細路,但在家長堆中就扮大方、扮好人。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

fantasytong 發表於 21-4-11 11:47
我試過去一個少人既公園離遊戲設施遠少少玩吹泡泡,俾個清潔姨姨狂鬧,個陣疫情前,我抱住兩個細都同佢理 ...

我估因為吹泡泡整濕個地下 (有d磚地濕左番皂水會滑潺潺)如果有人跣倒個清潔姨姨要負責。有幾多人玩完泡泡會清潔番個地? 不過同意應該好聲好溝通

水晶宮

breadcheung 發表於 21-4-11 12:16
老實講,我都覺得香港啲家長過分緊張睇住啲小朋友。有啲直情緊張到成個大人爬左上去個sir滑梯上面「保護」 ...

我都覺得最難頂係d家長企埋上去玩,d公園設施寫明年齡限制,大人要做護衛跟到實又攔住其他想玩嘅小朋友,其實係阻住其他人玩。覺得公園咁危險又覺得自己小朋友咁脆弱咁不如唔好玩啦,一係等細路大d先玩囉。

子爵府

我幸運地未試過俾人鬧亦冇鬧過人。去公園我偏向放任派,有問題希望小朋友可以自己解決同學識點保護自己。小碰撞/打尖我希望我小朋友(6歲)自己試吓處理。好似見到啲大啲哥哥跑得好快咁咪自己避開。小朋友太細未識既就會自己睇緊啲。對於7,8歲以上既小朋友真係好難要求佢地慢慢行。我自己預咗公園污糟,玩完咪沖涼。

大宅

第一次比人鬧,係疫情前,玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...
今日小朋友sir滑梯,貼住前面個妹 ...

我覺得好小事,掉轉我都唔會咁樣捉住人地小朋友去教訓,如果係咁情況我會拉走自己小朋友,出聲叫佢下次唔好咁近前面個細路就算,唔會比機會佢咁做,咁矜貴就唔好去公園玩。

大宅

大宅

Elenalan 發表於 21-4-11 14:55
我都覺得最難頂係d家長企埋上去玩,d公園設施寫明年齡限制,大人要做護衛跟到實又攔住其他想玩嘅小朋友, ...

呢個我見到都頂唔順,明明自己嗰個細個唔啱玩就玩其他嘢啦,但都要企埋上去阻住其他細路。

水晶宮

第一次比人鬧,係疫情前,玩吹泡泡,家長鬧啲泡泡水有毒,叫我唔好玩...

滑梯我會等前面小朋友離開晒先sir
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

lemontea520 發表於 21-4-11 08:40
我都教小朋友見到暴龍甘既細路你推我撞甘都叫佢避開,尤其係佢老母坐埋一二邊唔理個啲,港孩是這樣練成的 ...

咁就啱啦,自己仔女自己教,唔好衝過去教埋人哋仔女,人哋個媽媽唔貼身保護唔代表唔教,如果咁緊張,搵個玻璃罩住自己仔女喇。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

tutik 發表於 21-4-11 18:16
咁就啱啦,自己仔女自己教,唔好衝過去教埋人哋仔女,人哋個媽媽唔貼身保護唔代表唔教,如果咁緊張,搵個 ...

但偏偏啲暴龍沖過黎呢。
試過有個媽推緊韆鞦,有個仔沖埋去近到一腳可以踢死佢,佢老母仲慢慢行,推韆鞦阿媽一野拉住個韆鞦先救返個男仔。但阿媽隻手扯傷左,見佢痛到雪雪聲。
甘呢啲情況玻璃罩應該要罩住邊個呀?因為老豆老母唔識教就要人地小朋友不要太公主王子,時代唔同喇唔係我地細個落公園生番甘玩
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大人唔教,小朋友唔會識! 樓主,你覺得小朋友貼近前面小朋友sir 滑梯無問題吗?因為無見你表態! 其實嗰個女孩媽咪可能over 左! 反應大左! 但係如果個陣你見到應該要阻止,點解你會响呢度問?難道你覺得無問題?我自己會教小朋友等前面嗰位sir 完行開佢先sir 落去,基本嘢!

男爵府

我兩樣都試過咁俾人話,所以我以後唔會拎泡泡俾個仔玩,sir滑梯個次,我仔仲要係對腳掂到少少,個小朋友喊主話俾佢屋企人知,我仔踢佢
個家長不停係咁話我仔,呢個男仔好衰,好曳,唔好再行過去,話到我真係忍唔住出聲

男爵府

SmallTungmama 發表於 21-4-11 09:12
我都認同疫情期間唔好吹泡泡, 有一次我去郊野公園野餐, 附近有幾個小朋友喺度吹泡泡, 我一路食嘢,一路一大 ...

成日都有呢個情況,去親迪迪尼最多,喺小食亭買左嘢食去旁邊長凳食,總有小朋友係旁邊玩泡泡機,有好多時父母仲覺得小朋友好得意,不停幫小朋友影相,完全唔會覺得影響到人,都冇辦法啦,唯有快啲食完快啲走

水晶宮

yiqiyihui 發表於 21-4-11 09:16
不能接受!
喺個面度爆即係個面中口水
有冇出聲?

其實大家知唔知道,而家d泡泡係唔使吹㗎!何來中口水放鬆d
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

首頁
34567...9

尾頁

跳至