自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以叫你姐姐同果位印傭講,亦係提醒佢,呢刻佢哋唔要個仔,難保幾時突然變為告佢携帶兒童,好大罪

如佢真係肯照顧男童,提佢最好做足領養安排,先好帶走,真係安排領養,自然有社工介入

侯爵府

開心的寶寶 發表於 21-4-10 23:59
我上網見有啲報道話得,所以先咁緊張。

我仔幾歲果陣我都比過佢跟我家姐去旅行,無問過關係都過到境,不過就唔知印尼姐姐帶得唔得喇。

民房

回覆樓主:

唔使擔心,成件事唔make sense,跟本冇可能發生。

珍珠宮

開心的寶寶 發表於 21-4-10 23:55
我姐姐話,個婆婆會每月支付錢比果位姐姐。

啲工人講到錢就會蠢都變精啦,點知你寄寄下錢會唔會唔寄架?!況且我覺得可能係工人吹水

翡翠宮

牛年勳章

個印傭會咁蠢幫人湊一世個仔?
收咗幾十萬?個阿婆話每月寄錢根本無人會信

珍珠宮

ilikethis2005 發表於 21-4-11 01:13
我仔幾歲果陣我都比過佢跟我家姐去旅行,無問過關係都過到境,不過就唔知印尼姐姐帶得唔得喇。
...

係,我都帶過姪女去旅行,無問題,授權書都唔洗,其他人就唔知

水晶宮

你所聽的, 係由一個外傭講俾你家傭知, 再由你家傭話俾你知。傳上傳, 有幾多成係真呀?!
3歲小朋友出境, 唔係是但一個人可以帶佢出香港境及入境其他國家。你不用自找煩惱

伯爵府

開心的寶寶 發表於 21-4-10 23:27
今日,我工人姐姐同我講,佢4月6 日係黃埔一帶,識左個印傭。該印傭話,佢照顧兩小孩,一個初小女孩,一個3 ...

我聽到會得啖笑,印傭會帶男童過印尼?會養佢?可以出到境?唔信囉!

333s    發表於 21-4-11 08:00

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kkyyn 發表於 21-4-10 23:41
應該無父母陪,出吾到境

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章

個細路仔出到境咩?

男爵府

回覆樓主:

認真便輸了

水晶宮

幸福花海 發表於 21-4-11 07:37
我聽到會得啖笑,印傭會帶男童過印尼?會養佢?可以出到境?唔信囉!

咪就係囉

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

開心的寶寶 發表於 21-4-10 23:27
今日,我工人姐姐同我講,佢4月6 日係黃埔一帶,識左個印傭。該印傭話,佢照顧兩小孩,一個初小女孩,一個3 ...

搞 visa?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

揾到當時人先會問清楚,揾唔到就唔會理!

好似係公司咁,傳一套,到我揾當時人問,根本另一個故事

子爵府

你甘有心想救個小朋友真係好好人
不過真係, 就算個婆婆話每月比錢, 你係工人信唔信? 一帶走唔比錢工人姐姐都冇符, 工人蠢極都唔會上當瓜。 除非個僱主一次過比幾十萬個工人囉, 但我又唔想個僱主會甘做

男爵府

echoo 發表於 21-4-10 23:43
工人講既野唔駛信, 聽完笑下算

無錯 講下聽下就算
又唔係發生自己身上

男爵府

平平無奇2 發表於 21-4-11 08:04
個細路仔出到境咩?

我仔由佢幾個月大開始, 就經常由嫲嫲同姐姐帶同出入大陸境, 唔使父母陪同架。 但出外國就未試過了, 不過, 我想起每年都好多小朋友去外國讀書, 都未必父母陪同喎。

琥珀宮

開心的寶寶 發表於 21-4-10 23:59
我上網見有啲報道話得,所以先咁緊張。

而家COVID ,印尼都唔比外籍人士入境啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

放心啦,印傭講既野都好信。首先去印尼免簽証搞乜VISA , 第二,航空公司唔比無父或母陪同既兒童上機,無拿拿一個細路無可能出到境,就算香港父母放棄撫養權,個外傭都攞唔到個小朋友既撫養權,除非個外傭係男童既媽媽。

洋房

感謝各位。似乎大家都覺得唔太可信。我都希望係咁呀。我只係見完果單女童虐殺案,想做返d 野(雖然唔知真唔真)。

以防萬一,我都會叫我工人如再見該位女傭,同佢講下個婆婆未必成世比錢,唔好答應佢哋請求。

再次感謝大家!我似乎安心左d

首頁

尾頁

跳至