自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

greentea14 發表於 21-4-11 23:30
Same. 如果不是我計劃戶外活動,全由老公拍板,會係睇電視加打機放題 好羡慕人哋d老公會主動同仔 ...

Same!!!

男爵府

我已經睇開左 有錢過手就唔鬼理佢陪玩一日講足成個星期咁滯!我今日同佢講下個月同個女影畢業相 佢好意思問我 呀女唔係k2咋咩 O哂咀重點佢唔係無湊過放學

男爵府

Janet.c3388 發表於 21-4-11 00:34
點解我成日見到人地嘅老公會幫手照顧小朋友,其實唔洗多,幫下手攞嘢,早少少起身出去玩,做媽媽就唔洗咁苦 ...

我老公會幫佢沖涼,其他就。。。。但放假會車我地周圍去玩,但學業方面幫唔到手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公唔係,由出世到而家都爭住湊,有時會覺得佢太緊張,唔識放手。

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

其實老公對家事唔上心,咩都唔主動做,喺生仔前通常已可睇得出,只不過生完後當有更多事忙時,呢個問題會突然變得必須正視。
老公係自己揀嘅,仔你又自願生咗,咁一係帶埋個b走,一係留,但留就記住唔好再生喇。好多人一邊呻又一邊生多件,咁就...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一定唔係!

男爵府

2024年龍年勳章

點解我成日見到人地嘅老公會幫手照顧小朋友,其實唔洗多,幫下手攞嘢,早少少起身出去玩,做媽媽就唔洗咁苦 ...

…..

大宅

Nbs 發表於 21-4-11 00:45
我老公有D 同事直頭轉登request weekend 返shift 避開湊仔添(平日當然係打機打機打機啦)
不過我身邊D 男 ...

大部分嘅男人都係咁?所以忍忍忍到兩個仔大?就揾律師九掂和他拜拜安樂晒。

大宅

KILW 發表於 21-4-12 03:01
其實老公對家事唔上心,咩都唔主動做,喺生仔前通常已可睇得出,只不過生完後當有更多事忙時,呢個問題會突 ...

這又有句古語:生仔姑娘醉酒佬?唔生唔生明年又見佢大肚死未?真是嘆三聲攞泥賤!

侯爵府

u a not alone, mine is same

伯爵府

Janet.c3388 發表於 21-4-11 00:50
夜晚都要陪佢睇電視,如果唔係佢又會叫悶架!不過我都會盡量自己返外國,叫自己屋企人一齊出去行山
...
結婚前或生仔前都係咁?星期六日放假唔去街,留在家打機?你陪佢一齊打?如果婚前都係咁頹,鍾意佢乜嘢?

大宅

馬明嫂 發表於 21-4-12 00:54
我老公真心係例外
仔仔6個月大

你真是執著第10個佬了真係有後福?我眼見十個有九个都闊佬懶理,係Bk都睇唔少啦?揸住部電話一係上網扮晒野,一係打機打機再打機你死惦佢老婆!

子爵府

你自己湊到就自己湊....有無機會生小朋友個時老公都係無所謂?(佢地無所謂,唔係讚成你生,有機會佢繼續生活你繼續湊小朋友)

珍珠宮

老翻太太 發表於 21-4-11 15:06
部分係架講緊極端果d, 放假掛住同朋友飲飲食食high tea打卡,經常放低比四大湊果d, 所以做父母要考 ...

我識幾個出世後放老人家屋企睡,平日放工,假期才去玩個B,考幼稚園才湊返。

伯爵府

StellaIp0706 發表於 21-4-12 07:42
你真是執著第10個佬了真係有後福?我眼見十個有九个都闊佬懶理,係Bk都睇唔少啦?揸住部電話一係上網扮晒 ...

因為你只係看BK
掛住打機那個是我

我有朋友 個仔係痴爸爸多過媽媽
爸爸去洗手間 媽媽抱都不肯

喊到爸爸返黎
大多唔開心先上黎呻

好既你見識過幾多個?

子爵府

回覆樓主:

咁我老公都幫到手既, 阿仔細佢爭住湊, 到依家仔大左, 佢放工早過我會買餸煮飯。算係咁啦。

大宅

馬明嫂 發表於 21-4-12 09:02
因為你只係看BK
掛住打機那個是我

我大仔咪似你老公一樣?我新抱仔真識簡呀?是她媽咪啫是我親家對我講的,我就吾識簡吾夠眼算把啦?我都掉了件垃圾拾幾年?現在不知幾人一個安二個樂哈哈!

男爵府

ipaxe 發表於 21-4-12 00:34
改變自己最重要,唔好依靠任何人。
佢唔理咪自己攪掂,有能力咪離婚。
少個人慳返啲米飯

JM, you are not alone.

我屋企一樣啦, 雖然有工人, 佢幫我做左最basic既野, 但係, 我係佢C6 (同埋2個仔)既secretary, driver, 家居維修員, 補習老師, 廚師, (單親)親子活動.... 其他佢地咩都唔理, 屋企有D咩要做, 佢地真係當你係萬能. 就連我奶奶屋企要換現器都係我去格價落單.

嘈左都唔知幾多次喇, 又咪一樣.

我已經放棄左, 亦唔期望C6有咩改變. 我又決定唔工人約滿後唔續喇 (唔想睇工人面色, 月月慳返5K都唔知幾好). 我已經唔理佢地, 要做咩我都唔會再徵求佢地意見. 能夠做既就自己做.

C6曾經講過, 如果我有咩三長兩短, 對屋企係個"災難". 我夠知啦, 佢地個個好似住酒店咁!

希望我長命健康啦

hksarhksar    發表於 21-4-12 10:10

侯爵府

其實,可考慮訓練埋大人既

交啲科目俾c6跟下
(如無就無計)

媽媽可出街食玩買

子爵府

10個有9個老公都係咁,BK 之前都有jm 出post, 呻個老公咩都唔理,淨係返工放工,打機,瞓教!
有個 jm 形容得好抵死,佢話老公係霍金 即係只係手指活動!

you are not alone, 盡快調節自己心理!我都開始慢慢睇化

首頁

尾頁

跳至