自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... B%E7%99%BB%E8%A8%98

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)][p=24, null, left]財政司司長於2021至22年度《財政預算案》公布,向每名合資格的18歲或以上香港永久性居民及新來港人士,分期發放總額五千元的電子消費券;政府宣布已甄選數家儲值支付工具營辦商協助推行計劃,分別為支付寶香港、八達通、Tap & Go拍住賞及WeChat Pay HK,現正與營辦商商討各項細節安排,目標是在暑假期間開始接受登記。

[p=24, null, left]財政司司長陳茂波說,政府在物色儲值支付工具營辦商時,考慮了一籃子因素,包括儲值支付工具的普及度、使用的方便程度、商戶覆蓋面,及營辦商的相關經驗和配套、籌備所需時間等,亦徵詢了香港金融管理局的意見,相信市民都能從以上名單中選取切合其需要的儲值支付工具收取及使用消費券。

[p=24, null, left]而獲甄選的儲值支付工具包括支付寶香港、八達通、Tap & Go拍住賞及WeChat Pay HK,政府正與相關營辦商商討各項細節安排,包括系統設計、詳細流程等,並會盡快公布計劃詳情,目標是在暑假期間開始接受登記。

男爵府

沒有payme

用戶要求終止服務

牛年勳章

bk普通人 發表於 21-4-11 09:28
沒有payme

PayMe 購物比錢唔算普及
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

子爵府

牛年勳章

有八達通

子爵府

回覆樓主:

八達通最方便

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有八達通已經好方便!

瑪瑙宮

大廚勳章

cy101 發表於 21-4-11 09:53
有八達通已經好方便!

起碼老人家唔會話唔識得用啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

係唔係一定要個人八達通

象牙宮

八達通應該大部份人有,應該個個都用到啦!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

waiwai0708 發表於 21-4-11 09:55
係唔係一定要個人八達通

要登記就應該系個人八達通

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bk普通人 發表於 21-4-11 09:24
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... B%E7%99%BB%E8%A8%98

有八達通

珍珠宮

係唔係一定要個人八達通

陳茂波在網誌解釋,以八達通為例,市民登記時可沿用手頭上的八達通卡,毋須登記新卡或轉用個人八達通。

wcpcelia    發表於 21-4-12 11:12
hphpphph    發表於 21-4-11 14:00

公爵府

牛年勳章

係唔係一定要個人八達通

應該唔一定係個人八達通,只要登記你想使用「收錢」果張八達通編號就得.
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

fanny590 發表於 21-4-11 11:14
陳茂波在網誌解釋,以八達通為例,市民登記時可沿用手頭上的八達通卡,毋須登記新卡或轉用個人八達通。
...

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真, 如果要個人八達通就太擾民LA, ID + 八達通號碼已經夠LA!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cy101 發表於 21-4-11 11:18
講真, 如果要個人八達通就太擾民LA, ID + 八達通號碼已經夠LA!!!

會唔會比人呃錢? 用個人資料入落騙徒張咭度?
放下自在

琥珀宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:22
會唔會比人呃錢? 用個人資料入落騙徒張咭度?
咁就要睇佢登記用咩形式!!! 無完美嘅!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至