自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:22
會唔會比人呃錢? 用個人資料入落騙徒張咭度?

道高一丈魔高一丈,騙徙手法層出不窮,總要靠自己小心。
如果長者唔識登記,後生的要幫幫手

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

白毛毛 發表於 21-4-11 11:28

道高一丈魔高一丈,騙徙手法層出不窮,總要靠自己小心。

最好要收手機驗証碼做確認
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cy101 發表於 21-4-11 11:24
咁就要睇佢登記用咩形式!!! 無完美嘅!!

應該都係online 登記
放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 21-4-11 11:31
應該都係online 登記
仲有郵政局可以幫下手!

子爵府

醒目開學勳章

又要登記個人資料,又要俾人知道買咗乜嘢,yc 千萬不要申請。

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:31
最好要收手機驗証碼做確認

如果手機唔係實名,或無link到政府database可以做認證,效用又好似⋯
即如果有人有心騙長者,可以買張太空咭。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

八達通最方便

象牙宮

白毛毛 發表於 21-4-11 11:40
如果手機唔係實名,或無link到政府database可以做認證,效用又好似⋯
即如果有人有心騙長者,可以買張太空 ...

頭先睇話會用返上次拎1萬蚊資料做support, 上次有電話record
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:44
頭先睇話會用返上次拎1萬蚊資料做support, 上次有電話record

咁就好啦

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:44

咪住,上次係直接去銀行登記的。
今次由政府主導,電話號碼資料來源是否要來自銀行?
咁怕資料外洩比政府的人,點算?

象牙宮

白毛毛 發表於 21-4-11 11:47
咪住,上次係直接去銀行登記的。
今次由政府主導,電話號碼資料來源是否要來自銀行?
咁怕資料外洩比政府 ...

應該連埋安心出行
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 11:49
應該連埋安心出行

好喎,有錢洗得鬼推磨,一步到位。諗得過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

浪女 發表於 21-4-11 11:38
又要登記個人資料,又要俾人知道買咗乜嘢,yc 千萬不要申請。

男爵府

cattz288 發表於 21-4-11 11:22
會唔會比人呃錢? 用個人資料入落騙徒張咭度?

同意!每個月1000,電子支付可以分開50,100⋯⋯,但八達通唔可以,就會變成有心人揾食工具,甚至乎轉換成現金,咁到時候又係冇銷費,沒左呢個意義。陳生個腦袋唔知道裝咩?

複式洋房

預咗Payme冇份啦, 都冇地方用到八仔係好, 但可以點樣check D消費券用咗幾多果D呢?

子爵府

回覆樓主:

我諗我會裝微信

象牙宮

大拇指 發表於 21-4-11 12:02
同意!每個月1000,電子支付可以分開50,100⋯⋯,但八達通唔可以,就會變成有心人揾食工具,甚至乎轉換成 ...

佢想方便執行, 但咁大漏洞如何堵塞? 除非賣咭時會登記埋id喇
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-4-11 12:13
佢想方便執行, 但咁大漏洞如何堵塞? 除非賣咭時會登記埋id喇

我記得話每月發$1000 ,用唔晒當月會forfeit。
Forfeit都做到,加埋不能提取/轉出應該唔難。睇下政府有無想到同安排啦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

八達通最好

象牙宮

白毛毛 發表於 21-4-11 12:20
我記得話每月發$1000 ,用唔晒當月會forfeit。
Forfeit都做到,加埋不能提取/轉出應該唔難。睇下政府有無 ...

八達通點做到forfeit?
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至