自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-4-11 21:27
大家都係"估",但照常理,裝修佬唔會未經業主允許,放人入屋既。

始終,裝修佬都有揾食工具放响屋內既, ...

開門呢個動作,可以有好大爭議,裝修佬開得門,佢就有決定權畀唔畀嗰兩婆孫入屋。

常理黎睇,一個三唔識七既裝修佬,會唔會係有人按鐘,就開門畀人入屋呢?

又如果,個裝修佬係開住門黎裝修既,而兩婆孫路過八卦入去睇睇,咁就講得通個業主點解會唔知喇。

但若係咁,裝修佬都要負部分責任。

而呢單CASE,係有開門呢個動作架,咁業主是否知情,不言而喻。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

白毛毛 發表於 21-4-11 21:27
係咪樓上有JM貼果單?
文中無講法庭判公司錢。
係公司基於人道比咗幾萬佢父母。

入屋偷嘢嗰單,仲有好多好多案例,既然你咁有興趣知道,不如自己上網搜下,好多案例畀你睇,唔淨止我講嗰4單!

珍珠宮

carrieylaa 發表於 21-4-11 21:45
入屋偷嘢嗰單,仲有好多好多案例,既然你咁有興趣知道,不如自己上網搜下,好多案例畀你睇,唔淨止我講嗰4 ...

子爵府

Nbs 發表於 21-4-11 14:12
業主好無辜
嫲嫲安全意識好薄弱,其實去邊都好,尤其陌生地方都應該無事無刻拖住小朋友(去裝修地方,唔好 ...

其實不是內地風氣. 香港好多case 交通意外工傷好多都係賠償和解

水晶宮

jasprincess 發表於 21-4-11 21:49
其實不是內地風氣. 香港好多case 交通意外工傷好多都係賠償和解

hk 死咗人都可以用錢解決?

子爵府

Nbs 發表於 21-4-11 22:16
hk 死咗人都可以用錢解決?

我講既唔係當事人自己傾掂. 係雙方律師去協調和解. 和解左咪唔駛上庭.

男爵府

回覆樓主:

大人8卦(無知) 害死人
鄧業主慘...

水晶宮

jasprincess 發表於 21-4-11 22:23
我講既唔係當事人自己傾掂. 係雙方律師去協調和解. 和解左咪唔駛上庭.

咁係正式和解,同大陸賠錢了事係咪唔同?我唔識嘅,純粹自己覺得。。。

珍珠宮

未經業主同意就入人地屋企參觀,明知裝修都多危險野又唔拖實個細路,露台就算有穩陣既玻璃圍欄,都唔能夠放個細路自己一個跑去啦! 我平時都唔會俾小朋友捱住商場啲玻璃欄。
而家出咗事又要人負責,人地變咗兇宅都唔知點算?

伯爵府

呢個係一個好好嘅警示,如各位正在裝修中
提醒師傅或家人,不要讓其他人進來參觀單位
雖然案件唔係發生係香港,俾人「碰瓷」嘅機會甚微
但係無端端屋企變凶宅幾咁無辜

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

redhot 發表於 21-4-11 16:14
真係唔得佢死!又要8掛又要唔睇實個孫!其實有乜好8,話明鄰居,即是同一地點啦,自己都住喺度有乜好睇?
...

有人就係咁八掛, 我連送傢俬入伙, 隔離屋都要入來八 下
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

要反告佢哋未經業主准許擅闖私人地方

男爵府

amy730 發表於 21-4-11 13:34
露台未裝玻璃3歲童狂奔墮樓亡,業主新居淪為「凶宅」,仲要賠錢俾男童家屬

https:// ...
真係慘rip

男爵府

真係可憐,同我個仔差唔多大,又係幾日前生日,無知同疏忽真係累死人,仲好意思怪返業主?

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

rebeccalin 發表於 21-4-11 14:05
小朋友死左真係好慘。但業主和裝修工人都係無辜的。個嫲嫲其實唔應該帶小朋友去睇人地裝修,裝修緊的房屋肯 ...

一單都嫌多,裝修緊有咩好睇又危險

伯爵府

BO_NG 發表於 21-4-11 16:45
我反而幫個業主,應該要向個嫲嫲追討間屋變成凶宅個差價!

我好討厭啲人好八卦!

Agree 我同情個業主多d

瑪瑙宮

麻麻之責, 關人乜事.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

點解要業主賠錢?係法庭已判左??

係佢地擅闖喎...唔係應該業主告佢地嗎?
大陸法律可以亂入人地屋企?
重要搞到人地屋企變凶宅...
唔係應該可以告佢地咩?凶宅唔敢住..有精神傷害...
裝修費...凶宅會跌價....買新屋又要錢...

點計都係業主慘D喎..
真係完全唔知發生乜事..
忽然新屋變凶宅..
重要比人告?要賠錢比人?唔合理喎

首頁

尾頁

跳至