烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

呢排想同屋企人轉食素 因為少吃肉對身體有益 買咗Impossible Food植物肉來做替代 但是6692多意見 話我唔比小孩老公食肉 好似虐待他們一樣 我老公對呢件事都OK 覺得新產品試試無所謂 還想同我一齊減少食入脂肪 想知道大家點睇人造肉代替真肉呢件事

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

冇肉易解釋D,人造肉只是暫代(見下圖),但一時間佢不會接受

還是先告訴她只是間中一餐清腸胃,初一十五積福之類先啦

別墅

2021勳章

我只知好難食唔似肉

伯爵府

2021勳章

matthewfu1 發表於 21-4-11 20:20
呢排想同屋企人轉食素 因為少吃肉對身體有益 買咗Impossible Food植物肉來做替代 但是6692多意見 話我唔比 ...

是否少食肉就對身體有益, 呢樣嘢真係唔敢好肯定咁講, 不過好多營養師都做咗D比較, 顯示植物肉含的脂肪和鈉都比真肉類為高, 是否真係健康D真係要做多D功課, 睇清楚D先!

珊瑚宮

2021勳章 開心吸收勳章

間中一餐就得. 我唔覺得人造肉係健康食物.

伯爵府

2021勳章

bosch 發表於 21-4-14 00:00
間中一餐就得. 我唔覺得人造肉係健康食物.

同意呀! 營養師話人造肉是加工食物, 都係有防腐劑, 添加劑, 未必係健康食物
其實如非宗教信仰或者身體必須, 真係未必需要全素至為之健康
多菜少肉, 均衡, 同少食加工食品已經唔錯

子爵府

2021勳章

每個人都有選擇,自己可以食素,但唔會迫屋企人一齊參與,如果我決定食素,就唔會食人造肉,要食人造肉不如食真肉,自欺欺人

子爵府

2021勳章

matthewfu1 發表於 21-4-11 20:20
呢排想同屋企人轉食素 因為少吃肉對身體有益 買咗Impossible Food植物肉來做替代 但是6692多意見 話我唔比 ...

其實大部分加工嘢都唔多健康,我真係諗唔到有乜嘢加工嘢係健康嘅,天然脂肪比好多加工食物有益得多,素食當然也有好處,但也要小心營養均衡呢

https://kknews.cc/zh-hk/psychology/ez5yz64.html

複式洋房

香港實在太多加工食品, 加工食品用好多調味料,遮咗佢本身嘅腐肉,我係咁諗

別墅

我吃素的,對甚麼假肉,素肉製成品都無興趣,尤其如你吃素是為了健康,就更加不要吃這些加工食物,久不久過下口癮還可以,但用來取代肉類,不如吃真肉好過吧!

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

healthymimi 發表於 21-4-12 14:20

還是先告訴她只是間中一餐清腸胃,初一十五積 ...

睇完圖,Keto 好唔健康,但係啲肥人又瘦到

人造肉勁多添加劑

大宅

2021勳章

healthymimi 發表於 21-4-12 14:20

還是先告訴她只是間中一餐清腸胃,初一十五積 ...

謝謝資料

大宅

N年前啲人話食植物牛油好,因為牛油有saturated fat。我地班70後80後食到大先有人研究出原來植物牛油的trans fat仲有害過saturated fat。

都係盡量食天然食品吧!如果為健康就食少啲,或者多些魚、雞,少些豬牛羊。

大宅

看個人信仰,宗教

伯爵府

2021勳章

muffinmama 發表於 21-4-23 13:25
N年前啲人話食植物牛油好,因為牛油有saturated fat。我地班70後80後食到大先有人研究出原來植物牛油的tran ...

Good example

大宅

與其吃人造肉,不如吃豆類或製品,人造食物通常都吹到很好而已!

天然食物最合乎自然,其實豆類,甚至昆虫也比人造肉好

大宅

覺得好似真係食菜好啲,但明白大家都慣咗肉香

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

moniy 發表於 21-4-13 17:10
是否少食肉就對身體有益, 呢樣嘢真係唔敢好肯定咁講, 不過好多營養師都做咗D比較, 顯示植物肉含的脂肪和鈉 ...

我最怕人做嘅嘢最後加咗好多無謂嘢落去

midlife-andy94    發表於 21-4-25 08:34
總有離別的時候

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊