自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

都係delete喇,好多人誤會我話整到人唔駛道歉,其實我想話就算覺得小朋友係錯,人地錯,講兩句咪算,有必要當人仇人又用好難聽說話係咁單打人咩

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁點解你唔教你小朋友同人講對唔住?你真係唔識教喎。

男爵府

麟媽媽 發表於 21-4-11 21:13

因為小朋友無整到佢,同埋當時佢係心急想幫人開埋門

男爵府

麟媽媽 發表於 21-4-11 21:13

同埋,你又知我平日無教? 咁今次係小朋友角度,佢係心急上去開門,你又知我返到屋企無同佢傾返?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

開不了口 發表於 21-4-11 21:14
因為小朋友無整到佢,同埋當時佢係心急想幫人開埋門

咁頭先又話你小朋友打咗人尖?做媽媽嘅唔應該幫仔女搵藉口,打咗尖咪應該講對唔住囉,要整到人先講對唔住嘅咩?

男爵府

麟媽媽 發表於 21-4-11 21:15
咁頭先又話你小朋友打咗人尖?做媽媽嘅唔應該幫仔女搵藉口,打咗尖咪應該講對唔住囉,要整到人先講對唔住 ...

唔係打尖,果對人跟本未行到閘口,只係趕上去超前,仲有,做人媽媽有咩都即係話仔女問題壓落去?唔駛理解下小朋友出發點先教?咁就叫幫小朋友諗籍口呀

男爵府

麟媽媽 發表於 21-4-11 21:15
咁頭先又話你小朋友打咗人尖?做媽媽嘅唔應該幫仔女搵藉口,打咗尖咪應該講對唔住囉,要整到人先講對唔住 ...

你講得啱呀,就算打左尖,咪講對唔住,唔需要當人仇人單單打打,跟本好小事

珍珠宮

回覆樓主:

咁小朋友幫佢哋開咗門,果兩位有冇講唔該呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

開不了口 發表於 21-4-11 21:19
唔係打尖,果對人跟本未行到閘口,只係趕上去超前,仲有,做人媽媽有咩都即係話仔女問題壓落去?唔駛理解 ...

如果你覺得你自己個仔嘅行為冇問題,咁咪冇問題囉,又唔係我個仔。你個仔可以鍾意點做都得,人哋亦都可以鍾意點講都得㗎嘛,好公平。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

開不了口 發表於 21-4-11 21:11
入屋苑嘅時候,小朋友心急開門,衝上前係一對人前面想開門,一入到屋苑,果對人係度單單打打,又話人識生唔 ...

就咁睇你小朋友係唔岩, 應該同人講聲唔好意思

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友經常幫人開門,襟電梯制,都極少人識講唔該。我都冇話人冇家教,單單打打 ,不過會讚小朋友做得好。而家啲人,只看到別人眼中的刺,卻看不到自己眼中的樑木。

男爵府

麟媽媽 發表於 21-4-11 21:22
如果你覺得你自己個仔嘅行為冇問題,咁咪冇問題囉,又唔係我個仔。你個仔可以鍾意點做都得,人哋亦都可以 ...

我唔係覺得無問題,問題係無需要係度單單打打,覺得人地係無教,我有講,小朋友嘅野,唔係講一次兩次就以後一定記住,無需要因為一次嘅行為就話人無家教,呢個係我想講嘅重點

男爵府

魔怪媽媽 發表於 21-4-11 21:22
就咁睇你小朋友係唔岩, 應該同人講聲唔好意思

jm,你錯左重點 ,我係想話,唔應該一個行為就單單打打話人識生唔識教,有幾多小朋友,教一次可以永遠做到,一樣做得唔好,代表所有野唔好?

大宅

回覆樓主:

明白有時明明教左小朋友,但佢地出到去個下表現唔好就係唔好,冇計唯有同對方講聲對唔住囉。
可能你呢件事入面個對人自己未生b呢,有時我覺得未生既係唔會咁明。我自己做女個陣出街見到小朋友曳,我第一下都係會覺得點解家長唔教架

公爵府

2024年龍年勳章

開不了口 發表於 21-4-11 21:15
同埋,你又知我平日無教? 咁今次係小朋友角度,佢係心急上去開門,你又知我返到屋企無同佢傾返?
...
你係屋企做乜都無人知,旁人只係就佢哋所見去評論。你連最起碼叫小朋友講句對唔住都冇,你個小朋友只會學到你同人爭辯。今次小朋友出發點未必錯,但佢嘅行為已經影響到其他人就應該叫佢道歉咗先啦!

珍珠宮

淨係小朋友喺屋苑衝嚟衝去阻到人,都要講聲唔好意思

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

男爵府

sheepsheepvo 發表於 21-4-11 21:29
明白有時明明教左小朋友,但佢地出到去個下表現唔好就係唔好,冇計唯有同對方講聲對唔住囉。
可能你呢件事 ...

其實佢係嬲我小巴影響到佢,但我真係唔知,因為我隻腳無掂到人,好正常撓腳坐係度,如果佢定義我整到佢,佢當時可以出聲,我實講唔好意思

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

開不了口 發表於 21-4-11 21:19
唔係打尖,果對人跟本未行到閘口,只係趕上去超前,仲有,做人媽媽有咩都即係話仔女問題壓落去?唔駛理解 ...

但係係你自己寫“其實係小朋友心急左打左尖”,咁而家你又話唔係打尖,似乎係因為有人而家話你,你心有不甘,所以搵藉口去掩飾自己小朋友嘅問題

水晶宮

果對人根本係車度而家唔妥你,話你整到佢。再到你個仔搶開門,就兩件事加埋一齊爆發。

唔妥你,就話你。唔滿意你仔搶開門,就話佢咁做唔啱。一句概括你地無家教,真係好重的指責,當事人教養亦非常一般。

首頁
12345...7

尾頁

跳至