自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今日我去打疫苗,旁邊坐左一位看似2x-30的女生。

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎,有冇藥物敏感等。

咁我聽到個女仔問呢度有冇得量血壓,佢話一星期前去診所量到高血壓,但不知當時係因為緊張定點。所以問吓有冇得量下血壓睇吓自己會唔會血壓過高不適合打針。

護士話:呢度係有血壓機,但不會幫佢量。叫個女仔今日可選擇打 / 不打針。 部機係你打完針,你到時不舒服,我哋才會幫你量。

我坐喺旁邊都聽到有點苛刻,我記得平時在診所都可以任你量,而且既然部機都有,幫人量下等佢安心都不過分ja

最後不知個女仔有無打針,我去完個廁所返來,左右d人不同左

珍珠宮

回覆樓主:

醫管局,食衛局係時候整頓下

soso1227    發表於 21-4-11 23:36

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我會認為平時診所同打疫苗中心服務係有唔同..

男爵府

牛年勳章

回覆 sistercute2 的帖子

個護士態度好差,你可以比個女仔量完之後決定打唔打針。

珍珠宮

就咁聽,我就覺得幫個女仔量可以呀
咁講,如果個女仔真係有高血壓,而佢又堅持打,出事了,政府咪一樣比人鬧。不如量,如果係高,護士都可以唔比佢打保護雙方。

大宅

Chloe199401 發表於 21-4-11 22:16
回覆 sistercute2 的帖子

個護士態度好差,你可以比個女仔量完之後決定打唔打針。

係,我都覺。而且部血壓機都不算咩重大醫療器材。

D護士下下咁樣,真係不怪得d人對隻疫苗針怕怕。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sistercute2 發表於 21-4-11 22:19
係,我都覺。而且部血壓機都不算咩重大醫療器材。

D護士下下咁樣,真係不怪得d人對隻疫苗針怕怕。:thinki ...

好mean, 唔知係咪醫管局醫護
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

打針淨係負責打針,如果個個嚟到要量血壓,test呢樣果樣,加重中心負擔,市民應該自己諗清楚先決定打唔打針,唔係去到先諗

goldpiglet    發表於 21-4-11 22:50

男爵府

sistercute2 發表於 21-4-11 22:11

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎, ...

比人感覺好冷血,個女仔嘅要求又唔係好過份。想知呢個中心係醫管局負責或是外援?

子爵府

如果個女仔擔心,可以去問下自己家庭醫生意見先決定打吾打

abirdma    發表於 21-4-12 09:32

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

做多少少都唔得,個護士真係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邱悠月 發表於 21-4-11 22:30
打針淨係負責打針,如果個個嚟到要量血壓,test呢樣果樣,加重中心負擔,市民應該自己諗清楚先決定打唔打針 ...

冇錯, 如果個個入來都要求, 天光都未做得曬, 呢個要求驗血壓, 一陣下一個可能要驗血糖, 驗尿....... 沒完沒了.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

sistercute2 發表於 21-4-11 22:11

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎, ...

遇到呢位護士真係吾好彩

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

虎到金來勳章

邱悠月 發表於 21-4-11 22:30
打針淨係負責打針,如果個個嚟到要量血壓,test呢樣果樣,加重中心負擔,市民應該自己諗清楚先決定打唔打針 ...

男爵府

esmehouse 發表於 21-4-11 22:41
做多少少都唔得,個護士真係
多做多錯下係咁.

都唔怪得前線, 有咩事要追究責任邊個會'咩'飛都未知

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我又唔覺得 個職員過份啵
如果你想要私家服務 去診所佢地真係幫到你 !

子爵府

虎到金來勳章

andyman 發表於 21-4-11 22:43
冇錯, 如果個個入來都要求, 天光都未做得曬, 呢個要求驗血壓, 一陣下一個可能要驗血糖, 驗尿....... 沒完 ...
認同,会影响整个疫苗中心運作

水晶宮

回覆樓主:

呢個護士態度好差喎,我上次都有講我有時會血壓低,個姑娘都有點緊張我打唔打得,之後去問在場醫生,醫生安排我去量血壓 ,正常之後打得

禁止訪問

珍珠宮

emilylam 發表於 21-4-11 22:49
呢個護士態度好差喎,我上次都有講我有時會血壓低,個姑娘都有點緊張我打唔打得,之後去問在場醫生,醫生安 ...

係。
我覺得都唔係乜提供服務,相信唔係咁多人會要求量血壓,更唔會為量血壓呢個服務入場
反而接種者有自覺性覺得身體可能當時未必適合,問清楚,量清楚,免打完出事賴落疫苗,對政府仲係件好事。

wcpcelia    發表於 21-4-12 10:40
agnes-wong    發表於 21-4-12 10:29

首頁

尾頁

跳至