自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lovebabay 發表於 21-4-12 08:24
個護士唔識靈活變通
或個人係冷血 總之佢做份內事
多少少都唔會做 有乜後果就你自行承擔

自己承擔係啱嘅。
不過提供個方便,量一量俾個即場數據個女仔自己考慮,我覺得人哋都開到口,幾分鐘時間咪幫下佢囉,亦比醫護睇清楚佢嘅情況,真係唔適合打的可以由醫護主動終止接種。

男爵府

白毛毛 發表於 21-4-12 08:27

自己承擔係啱嘅。

係囉 醫護職責幫人救人
但依家嘅好似只係為份工
多少少都唔會做!

公爵府

sistercute2 發表於 21-4-11 22:11
話說今日我去打疫苗,旁邊坐左一位看似2x-30的女生。

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎, ...

咁奇,我打第一針時,見可以量血壓先,又可以先見醫生,我係疫苗中心打。
咁打第二針時就吾見有人量血壓。

大宅

唔係喎愉景新城對面既打針中心,有自助血壓計任量喎!

你去邊間?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

小肥兔 發表於 21-4-11 23:14
態度咁差都話無問題嘅人, 記住你地今日嘅言論, 真係遇著呢位膠汁護士時, 記得笑住讚人夠專業
...

我唔會話佢專業
只係人地執正黎做啫!

公爵府

patekp 發表於 21-4-12 08:45
唔係喎愉景新城對面既打針中心,有自助血壓計任量喎!

你去邊間?

我係將軍澳體育館,我都見外面reception到有自助量血壓機。

水晶宮

回覆樓主:

做法冇錯,但可以表達更加好,例如,都明白你的擔心,不過,我地只負責打針同針後唔舒服的處理,若果你打前有疑慮可以先 諮詢家庭醫生的意見後再嚟打。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

查實真係一件小事,但姑娘啲態度的確令人唔好受,佢绝對可以婉轉啲有改善空間。睇完有啲人嘅回覆,真心覺得而家啲人都冇乜同理心,又講到免費就乜都唔好要求,個個量下血壓就有排做等等

查實政府大力宣傳市民去打針,市民都願意配合點解工作人員唔可以做好啲,打針前量下血壓有乜問題,放部機响度想量咪自己去量囉,我諗有啲人應該冇去過政府門診,都會放血壓機响大堂,有須要可以自己坐低量,量幾多次都得。

大宅

回覆樓主:

呢啲人應該投訴啦, 之前又話中心嗰個好細心了解打針人士身體狀況先喎

子爵府

回覆樓主:

我朋友上次入去後要求量一量血壓先都有比呀!最後度出來成165便無打了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

果姑娘只係負責打針...你叫佢幫手量血壓,我估姑娘係識,但係咪可以去判斷打唔打得針呢個問題??攪唔好其他人都過去度下先打針,咁會影響佢本身的工作

之前睇醫生, 因為要趕去醫務所,所以醫生都要幫我量兩次血壓,先攞到正常數

珍珠宮

畀面勳章

pillarfung 發表於 21-4-11 23:31
我只會記得,今次打疫苗係免費嘅,係免費嘅,係免費嘅!重點要講三次!免費嘅嘢憑啲咩要求呢樣要求嗰樣? ...

唔洗咁肉緊反駁我喎, 總之, 記住你今日所講嘅野, 他日唔好自打咀巴, 就嚟有5千蚊現金券, 不單只免費, 係塞錢比你洗, 到時睇下d垃圾YC點投訴, 睇下有咩要求, 放長雙眼睇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tutik 發表於 21-4-12 07:06
接種中心唔係正式護士,所以我選擇去診所度打, 姑娘問得好詳細親切。
...

接種中心係正式護士,我有退休護士朋友返緊pt

男爵府

其實一句講晒「做就人情,唔做係道理」。冇啱定錯,只係人人做野手法唔同。正如入咗醫院,定咗咩時候做咩事,你要額外嘅服務係可以,但唔一定幫你做。
無聊閒在家

大宅

屋企老人家第二針自己去打,職員百般阻撓,又話欠呢樣文件,欠個樣訊息,唔合乎規矩打,事實上老人家已經帶咗身分證同第一針的文件,個位職員態度惡劣,置去打針嘅老人家不理!真係好賤!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

佢地可能跟本就唔想你打針,佢只系打份黎幫人打針既工啫。其實第時揾機械人取代。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實個女仔嘅疑問好合理
去私家診所會量血壓,我都成日高,次次醫生都係話可能緊張啦、有病係會高d啦
一次半次,唔一定代表長期血壓有問題,病人屋企亦唔一定有血壓計
咁打針前清楚講出疑慮,好合理
如果人人都識評估自己狀況,唔駛咁貴請d醫護做screening啦!填張申報表坐低打咪得囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

soso1227 發表於 21-4-11 23:45
疫苗唔係免費丶唔係免費丶唔係免費,香港政府真金白銀俾錢買,而打針嘅護士係有人工丶有人工丶有人工嘅。
...

我都想咁覆

雖然打針唔駛市民自己比錢, 但其實係公共財政比咗錢.

況且宜家唔係一個接一個打針, 成日冇停手. 只要轉換諗下, 如果個個係自己朋友, 會點處理.

別墅

soso1227 發表於 21-4-11 23:45
疫苗唔係免費丶唔係免費丶唔係免費,香港政府真金白銀俾錢買,而打針嘅護士係有人工丶有人工丶有人工嘅。
...

子爵府

個女仔覺得血壓有問題,係應該去問佢家庭醫生先,覺得身體ok先去打囉,而唔係去到又話覺得咩唔妥咩有問題,放寛比佢量下血壓正常又點,無問題是否照打?

最攪笑係有人覺得個女仔無問題,個問題不是響姑娘身上,而響本人身上,有事咪又係自己,連自己的身體狀況都管理唔好,理應去尋求最佳的解決方法,反而怨姑娘唔配合,唔怪得咁多香港成年人仲係巨嬰上身,仲咬住個奶咀要人照顧,最叻就投訴人地無禮貌唔配合,左怨右呻負能量爆燈

首頁

尾頁

跳至