自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日收到一封只係寫咗我屋企地址嘅信.信封面無寫收信人名,於是拆開.拆開後有欠債人名及聯絡電話,點做好.打電話俾嗰個人又唔通.又唔係上手業主個名.報警都無用,因為無金錢損失.我只能夠叫個女放學去婆婆屋企,怕佢有危險.點算呀

我whatappas個收數人(因為打電話唔通,可能未瞓醒)剛見到藍剔,但已讀不回.我應該打去定當解決咗?

子爵府

回覆 馬騮狗 的帖子

我都試過同樣情況,我打左去同佢講番無呢個人,佢ok無問題,之後無再收到,咁當然嗰排係超級勁擔心小朋友

男爵府

rainbow000 發表於 21-4-11 23:32
回覆 馬騮狗 的帖子

我都試過同樣情況,我打左去同佢講番無呢個人,佢ok無問題,之後無再收到,咁當然嗰排 ...

你都好,有人聽.我打去個電話唔通

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

根據樓主舊post
問下外甥
有無寫過你資料做諮詢人

男爵府

goldpiglet 發表於 21-4-11 23:38
根據樓主舊post
問下外甥
有無寫過你資料做諮詢人

你搞錯咗,我唔識欠債人

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我都試過收過唔知係唔係上手住客的追數信,又係冇寫名塞鐵閘入面,後來我地貼左張紙寫明冇上面呢個人,我地係新搬入來的住戶,之後就冇收過了。之前都有銀行的追數信,我地打去銀行同佢地講冇呢個人,可能已經搬走左,之後就冇寄信來了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

10幾年前,有人盜用我屋企地址
追債果個人直情留下㩒對講機話搵: ray cheung…, 我話呢度冇人叫ray Cheung 我呢度係姓x…
可能座頭保安都同佢講我地係姓x 唔係姓張,跟著佢就走左
果個人仲要用我地個地址報幼稚園,嬲到我拎住幼稚園寄黎既信同校務處講: 叫果個ray Cheung 唔好亂寫人地地址去報學校
ps 佢小朋友果陣應該讀緊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

以前我有個工人姐姐
原來借左錢吾還
跟手佢冇做
我又係收信
打返去話冇做
冇人再煩

男爵府

rebeccalin 發表於 21-4-11 23:41
我都試過收過唔知係唔係上手住客的追數信,又係冇寫名塞鐵閘入面,後來我地貼左張紙寫明冇上面呢個人,我地 ...

貼張紙响大門?等我試下先

伯爵府

BK Milk勳章

馬騮狗 發表於 21-4-11 23:34
你都好,有人聽.我打去個電話唔通

有無其他資料可以俾你上網查吓㗎?例如財務公司個名?

我試過有人盗用我地址申請電訊公司服務加買電話,欠咗幾萬蚊,之後仲收到財仔信,我唯有去報案拎埋報案號碼報俾電訊公司同打俾個財仔,佢哋就無再追我(肯定係盗用!我間係一手樓一直自住)

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-4-11 23:42
10幾年前,有人盜用我屋企地址
追債果個人直情留下㩒對講機話搵: ray cheung…, 我話呢度冇人叫ray Cheung ...

你咁都唔怕咩?你唔驚果個人以後真係盜用你地址去讀小學、中學?
我試過同樣嘅事
後來輾轉追查
發現居然係我鄰居個妯娌報我屋企地址
我鄰居話佢拒絕咗妯娌
冇諗到居然大膽到報隔離屋,姐係我地地址
我老公話唔知之後會點
我地簡直覺得係奇聞
又怕個地址被人盜用到上癮
去咗教育局、幼稚園跟進
最後個小朋友轉咗校
但盜用我地址既人從來冇現身道歉
極厚面皮

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

馬騮狗 發表於 21-4-11 23:29
今日收到一封只係寫咗我屋企地址嘅信.信封面無寫收信人名,於是拆開.拆開後有欠債人名及聯絡電話,點做好.打 ...

唔洗咁擔心, 你明天再試下打去同佢地講,我之前都試過, 打返去同佢地講就冇問題

男爵府

丁丁aunty 發表於 21-4-11 23:50
有無其他資料可以俾你上網查吓㗎?例如財務公司個名?

我試過有人盗用我地址申請電訊公司服務加買電話, ...

乜資料都無,得追債人電話

男爵府

魔怪媽媽 發表於 21-4-11 23:54
唔洗咁擔心, 你明天再試下打去同佢地講,我之前都試過, 打返去同佢地講就冇問題
...

希望有人聽

wcpcelia    發表於 21-4-12 11:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 21-4-11 23:53
你咁都唔怕咩?你唔驚果個人以後真係盜用你地址去讀小學、中學?
我試過同樣嘅事
後來輾轉追查

其實係,我在明,佢在暗…我又唔識佢
我果陣諗佢再黎,我就報警
反正知佢小朋友係果度讀,警察唔難做野

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

馬騮狗 發表於 21-4-11 23:56
希望有人聽

今日星期日可能冇人返工

伯爵府

報警備案,有用

男爵府

uglytwins 發表於 21-4-12 00:00
報警備案,有用

報警唔會受理

大宅

回覆樓主:

下次叫郵差,寫定(沒有此人)就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔使理住,將封信封好,寫"無此人,請勿再寄此地址",退回管理處請佢地交回郵差。

另一方面,留低佢電話,打電話去同佢地講聲,打唔通就算。
唔使驚,呢啲多無事既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至