自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係無人見到嘅情況下食錯野,意識到嘅時候已即送去獸醫搶救,但係最後都走咗。我個心好痛好痛,好掛住佢,好想問問有過此經歷的jm是如何平復心情?

搶救過程在旁見到,佢走得好痛苦,好內疚,好難過

xxyyyo    發表於 21-4-13 00:30

大宅

好對唔住,好掛住,好唔捨得,幾個鐘一直係度喊

子爵府

2024年龍年勳章

樓主,明白你心情
保重呀
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

奶茶走糖 發表於 21-4-12 01:36
好對唔住,好掛住,好唔捨得,幾個鐘一直係度喊

佢會原諒你,因佢知道你愛佢!

Life must go on

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

奶茶走糖 發表於 21-4-12 01:31
係無人見到嘅情況下食錯野,意識到嘅時候已即送去獸醫搶救,但係最後都走咗。我個心好痛好痛,好掛住佢,好 ...

無論佢點走都會心痛。
時間會沖淡,有時也會想起昔日點滴。
佢在天之靈也想你開心。
RIP

大宅

係無人見到嘅情況下食錯野,意識到嘅時候已即送去獸醫搶救,但係最後都走咗。我個心好痛好痛,好掛住佢,好 ...

食錯了什麼?心情一下子好難平伏,毛孩如小孩,明白你心情,振作(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

是意外吧,毛孩still loves you

認識一位朋友的狗狗在天台偷吃了鄰居哂的咸魚走了,人地冇心,狗狗為食

大宅

回覆樓主:

take care

Rip

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好突然,明白好難接受! 要時間去處理一下! 佢生前你對佢好就已經足夠! 唔好怪責自己,毛孩都唔想你咁 當年我毛孩係因病走,我們待佢如家人一樣,我喊左成個星期,返工一諗起都喊,同事問起又喊! 真係要時間去沖淡! 保重

大宅

Gorgor0612 發表於 21-4-12 03:56
好突然,明白好難接受! 要時間去處理一下! 佢生前你對佢好就已經足夠! 唔好怪責自己,毛孩都唔想你咁:fortu ...

我成晚都訓唔到,閉眼就浮現佢被搶救時的痛苦樣子,同時想起好多點滴,眼淚不受控制地流。好自責,自問好愛佢,但係仍然有許多地方做得唔夠稱職。

我不停loop,佢自己去天堂會唔會好驚,會唔會怪我地無及時發現,令到佢咁痛苦咁遺憾。

我真係好掛住佢

子爵府

樓主,保重!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

男爵府

+3金熱血

樓主保重。每次毛孩走後我都話不再養狗了,但習慣了它們的聲音,頸練的叮叮聲,走路時的tap tap 聲,突然間屋企太安靜了,很不習慣。所以都會買或領養一隻新狗。多數同一時間只養一至兩隻,但現在養了3隻。家裏熱鬧非常。樓主如果心情平服的話,可以consider領養。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

奶茶走糖 發表於 21-4-12 05:51
我成晚都訓唔到,閉眼就浮現佢被搶救時的痛苦樣子,同時想起好多點滴,眼淚不受控制地流。好自責,自問好 ...

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

沒有人想有意外,包括你,而意外總是會出現,沒人可阻止。學習改善,將來見到小狗,告訴小狗媽媽很愛你,也為你而改,更愛生命

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

不要自責,毛孩會到彩虹橋,那沒痛苦
請問毛孩吃錯了什麼?我家毛孩也很貪吃,我也要警惕一下

珍珠宮

疏忽有自責的心情好正常。
呢刻盡情自責,想喊就喊。
幾時做事?會接返屋企定點?
返屋企的話就回家了,不用再掛住。
去其他地方的話,毛孩有新生活了。
做完事就要放下。

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

rip

子爵府

回覆樓主:

樓主不要再自責了,毛孩短短一生有你愛錫,有瓦遮頭,三餐富足,又有你陪伴完成最後一程,相信佢都無憾了

水晶宮

毛孩吃錯什麼?
自由太多會令世人失去平衡

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

首頁

尾頁

跳至