自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身冇聽過有孕傻呢回事,但我諗番起我生完果陣都係好冇記性,最嚴重果次試過泊完車去停車場,搭左地鐵返屋企

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔一定,識得個姊妹本身係傻大姐咁既人,生完之後可能係多左責任,係我地朋友眼中佢反而醒左

伯爵府

生第一個果陣唔覺,生完第二個就好覺,以前好好記性,而家成日甩甩漏漏,插住條鎖匙係大門成晚,開左水喉又唔記得關,以前從來唔會

象牙宮

rosarun 發表於 21-4-12 10:21
本身冇聽過有孕傻呢回事,但我諗番起我生完果陣都係好冇記性,最嚴重果次試過泊完車去停車場,搭左地鐵返屋 ...

唔係化?咁搞笑?

侯爵府

本身冇聽過有孕傻呢回事,但我諗番起我生完果陣都係好冇記性,最嚴重果次試過泊完車去停車場,搭左地鐵返屋 ...

我生完過左3年,依然好無記性
以前好好記性㗎

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇咁跨張呀嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

只係分晒心
要兼顧太太多
兩頭吾到岸

大宅

生完後,唔單止傻
好似被偷走記憶
以前發生既人同事,掛到嘴邊,總係斷咗片咁,有部分講唔返出嚟

wcpcelia    發表於 21-4-12 15:13

子爵府

https://www.sundaykiss.com/%e6%87%b7%e5%ad%95%e5%89%8d%e5%be%8c/%e5%ad%95%e5%82%bb-%e7%a0%94%e7%a9%b6-%e9%99%80b-%e4%b8%80%e5%ad%95%e5%82%bb%e4%b8%89%e5%b9%b4-sk05-276339/3/

睇facebook話孕傻係有科學根據

琥珀宮

成日掛住照顧個bb, 其他野唔記得唔出奇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我唔知關做過全身麻醉手術事定生小朋友, 總之以前既野好多都斷左片咁

myfaye    發表於 21-4-13 13:41
放下自在

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

對於我嚟講,唔止三年,係三十年

大宅

上個禮拜睇左靚媽圍爐個節目,都有講到孕傻呢樣野,好有共鳴

大宅

魚_魚 發表於 21-4-12 10:25
唔一定,識得個姊妹本身係傻大姐咁既人,生完之後可能係多左責任,係我地朋友眼中佢反而醒左 ...

咁呢樣冇根據?

大宅

Taitaimui 發表於 21-4-12 12:43
https://www.sundaykiss.com/%e6%87%b7%e5%ad%95%e5%89%8d%e5%be%8c/%e5%ad%95%e5%82%bb-%e7%a0%94%e7%a9%b ...

但唔知係咪因人而異呢?見有d人冇孕傻

水晶宮

生完bb 多咗嘢兼顧同記掛
如果要返工,或者有個廢廢地嘅老公就更甚

子爵府

我調轉,孕完先知自己以前傻左三十年...

認真答,我陀細仔時反而記性超好,以前永遠唔記得既野陀完細佬後望一眼就記到。我細仔天生有條理有記性,我覺得係佢影響到我,又或者同環境轉變有關。

公爵府

我吾止三年,係從未好返。

水晶宮

回覆樓主:

最科學的解釋係頭3年根本日日唔夠訓造成的。

我b1歲先介到夜奶,嗰年每日只得4個鐘訓教時間唔傻都冇可能

大宅

yanproud 發表於 21-4-12 13:22
上個禮拜睇左靚媽圍爐個節目,都有講到孕傻呢樣野,好有共鳴

我試過好似孫慧雪咁,將身份證當提款卡,插左入部自動櫃員機㩒錢,果次排係後面果個人提自己先知,真係瘀到爆呀

首頁

尾頁

跳至