懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chinglove 發表於 21-4-16 21:55
我依家20w,都係好多胃氣><
不過無之前幾星期咁辛苦,係飲水要隔成個鐘,
通常係飲完嘢比較辛苦。。。

我都冇飲湯呀,食完野隔一個鐘先飲水,同埋每餐唔食咁飽,我feel到唔餓就停架啦。我而家22w, 變左胃酸倒流

男爵府

chinglove 發表於 21-4-16 21:37
無吖><
之前嘔到無左18磅。。。
咁我以為食番嘢會增磅,我仲食到一碗飯架,

嘩咁你好嚴重!我高峰期冇左9~10磅,到而家22w都係未去返懷孕前體重 而家仲輕緊6~7磅比懷孕前

大宅

回覆 chinglove 的帖子

我而家14週,又係嘔到傻,之前仲要入埋院吊鹽水,真係好崩潰... 我又係覺得個人好攰,行幾步路已經喘哂氣,但因為我有免疫病,唔可以食得太補,所以我主要係煲魚湯飲,食完飯就係屋企行15分鐘。如果覺得好虛,就會加多包鐵水。情況好似好返些少...
大家一齊努力!

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-4-16 21:57
我都冇飲湯呀,食完野隔一個鐘先飲水,同埋每餐唔食咁飽,我feel到唔餓就停架啦。我而家22w, 變左胃酸倒流 ...

我同你情況真係好似
燉肉汁唔係屬於湯嗎?性質好似滴雞精嗎?
唔似湯我先夠膽試(emoji)
希望我可以快啲出街都唔覺得辛苦

Btw, 你22週我同你好近吖,預產期都係8月嗎

男爵府

chinglove 發表於 21-4-17 21:35
我同你情況真係好似
燉肉汁唔係屬於湯嗎?性質好似滴雞精嗎?
唔似湯我先夠膽試(emoji)

係似滴雞精,好細碗,得半碗咁,所以我唔當係湯。
我係8月預產期呀
我今日又嘔左,而家好驚,好驚孕吐返黎搵我,心理壓力好大

複式洋房

Beanbean123 發表於 21-4-17 15:17

我而家14週,又係嘔到傻,之前仲要入埋院吊鹽水,真係好崩潰... 我又係覺得個人好 ...

係吖個個話14週會無事點知仲係嘔真係崩潰
雖然15週開始三餐正餐無嘔,
但3-7pm食水果都嘔,我到依家呢幾個鐘都係唔敢食嘢
我想問鐵水係咩嚟架?難飲嗎?
大家一齊加油吖

大宅

鐵水其實都係補血,屈人寺有得買,有蘋果味,飲落好少鐵味,幾易入口。

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-4-17 21:38
係似滴雞精,好細碗,得半碗咁,所以我唔當係湯。
我係8月預產期呀
我今日又嘔左,而家好驚,好 ...

大家都係8月吖
咁我試吓燉肉汁先
我聽人講之後偶然食到唔啱嘅野都會嘔下
因為我太驚再嘔,所以我淨係敢食屋企煮無咁硬嘅飯,
出面嘅嘢就粉麵易消化嗰啲
我都唔想再嘔,太恐怖了

複式洋房

Beanbean123 發表於 21-4-17 21:48

鐵水其實都係補血,屈人寺有得買,有蘋果味,飲落好少鐵味,幾易入口。 ...

可以熱飲嗎?我唔飲得凍野

男爵府

chinglove 發表於 21-4-17 21:52
大家都係8月吖
咁我試吓燉肉汁先
我聽人講之後偶然食到唔啱嘅野都會嘔下

我見人話食野要乾濕分離,今日我食粥就嘔左。。今晚食飯就好啲,不過而家都係好多胃氣胃酸咁,唉好苦惱。
我都超驚再嘔,嘔一次啲陰影出返晒黎。

大宅

室溫,佢係一包好細嘅水,兩啖飲晒

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-4-17 21:55
我見人話食野要乾濕分離,今日我食粥就嘔左。。今晚食飯就好啲,不過而家都係好多胃氣胃酸咁,唉好苦惱。
...

係吖,所以我都唔敢試新嘢,
好多時都係食番一直食開唔嘔嗰啲。。。
我地一齊加油吖
希望快啲好似其他孕媽咁大吃大喝就好啦

複式洋房

Beanbean123 發表於 21-4-18 07:27

室溫,佢係一包好細嘅水,兩啖飲晒

等我買嚟試下先唔該晒

男爵府

chinglove 發表於 21-4-18 10:18
係吖,所以我都唔敢試新嘢,
好多時都係食番一直食開唔嘔嗰啲。。。
我地一齊加油吖

一齊加油
我好想快啲時光飛過足月生得,感覺要生左我先有勇氣大吃大喝

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-4-18 10:20
一齊加油
我好想快啲時光飛過足月生得,感覺要生左我先有勇氣大吃大喝 :sweati ...

一齊加油
我地好快會大吃大喝

首頁

尾頁

跳至