自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問下大家,我有個唔鍾意我同好鍾意挑剔嘅老爺,雖然少見面,但總有見面嘅時間。有次出街搭地鐵,個仔坐車仔坐到悶要抱,當時地鐵有位,咁就抱住佢坐啦,但個仔細個,當然周圍搞搞震。個仔未夠一歲,疫情下冇錯平時佢嚟探我仔佢入屋我係有要求佢洗手,再細啲嘅時候我老公都有建議佢帶乾淨衫嚟換咗先抱bb, 但佢重來都唔會帶衫,連叫佢洗手都唔鍾意。(之前都已經因為咁同我老公嘈 =_=)咁响地鐵,個仔少出街好新奇,又近個窗,就梗係會掂下個窗。我又帶咗bb消毒潔手液,佢摸完消毒咁得咯,咁呢個老爺就嚟喇,佢不停係咁大聲話唔好俾佢摸呀,蠟蹋呀,乜你有口話人冇口話自己㗎,咪俾佢摸啦,等等。我冇理佢,亦冇出聲,繼續俾抱個仔睇街。如是者佢話足四五個站到佢落車為止。
我唔想反駁,因為咁佢只佢繼續鬧,鬧到鬧大交都唔停(因為佢個人唔鍾意你就鍾意嘈你嗰啲)。我都唔想嘥精力同佢交接咁多。但個仔開始大,佢漸漸會諗嘢,我唔知應該點同個仔講,點教個仔諗。我只係諗到第時爺爺有咩唔鍾意有意見佢都最好唔好出聲,咁佢就唔會再有原因繼續嘈落去。除咗咁,大家有冇啲諗法,點用個仔講咩事同應該點做? thxx

子爵府

cottonswabs 發表於 21-4-12 19:54
我想問下大家,我有個唔鍾意我同好鍾意挑剔嘅老爺,雖然少見面,但總有見面嘅時間。有次出街搭地鐵,個仔坐 ...

我覺得好少問題,用另一個角度去睇

你去人屋企,屋主叫你换衫你有咩感想

疫情大人唔敢四圍摸完立即要消毒

珍珠宮

回覆樓主:

都唔多接觸你唔洗諗到咁長遠啦
我屋企4大都係咁
我d囝識分
唔會學佢地

琥珀宮

我想問下大家,我有個唔鍾意我同好鍾意挑剔嘅老爺,雖然少見面,但總有見面嘅時間。有次出街搭地鐵,個仔坐 ...

你個仔咁細應該唔會明白你講咩
其實出到公衆地方就唔可以唔理你62,唔同係屋企,佢再唔鍾意你又或者你再唔鍾意佢都好,係外人眼中你地就係一家人,其實你應左佢哦一聲就得啦,唔使諗得咁複雜

珍珠宮

一物治一物
平時你兩公婆有咩吾好意思講
點個仔同爺爺講
到時你62純如綿羊

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

人地去你屋企洗手係可以合理,要人換衫唔應該,你無可能叫所有探你的親朋好友換衫掛。
另外係地鐵到,你老爺無錯,你真係唔應該比個仔周圍摸。

學會放下    發表於 21-4-13 03:42
前面是絕路~希望在轉角

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

疫情下我一樣唔會比小朋友亂摸。
足唔住睇唔到我冇法,但見到一定阻止。
無錯係可以洗手噴手,但盡可能都免啦,摸一次又噴一次,噴得多手都爛。

男爵府

mimichong 發表於 21-4-12 20:42
人地去你屋企洗手係可以合理,要人換衫唔應該,你無可能叫所有探你的親朋好友換衫掛。
另外係地鐵到,你老 ...

Jm你講得好岩

水晶宮

回覆樓主:

疫情下你62叫你個仔唔好走圍摸是害左佢?好過份到要數佢?前1手再前1手唔知真係有冇唔聽話的人散播細菌,你62認為佢自已都知有冇唔舒服有冇接觸過高危群組先上嚟,但公共交通工具有得預知嗎?

但有樣野是認同當bb細,你能做你能保護寶寶的方法也是合理

但這車上的事和你bb細上你屋企是2回事

我家的62和你家的性格差唔多,都係唔多好,放心,天生1物治1物,你家的小寶貝大大吓就會治到爺爺性格,我見過

珍珠宮

mimichong 發表於 21-4-12 20:42
另外係地鐵到,你老 ...

係囉,莫講話疫情啦,冇疫情都唔會允許佢周圍摸。

珍珠宮

咁又話得無錯,bb一直摸,一手半秒已經可以掂返自己個身D衫褲眼衣口鼻甚至掂你,轉頭你抱佢咪又係中招 你會唔會坐完一程車落車就換一套衫先掂bb?掂到爺爺就污糟摸車箱車窗就無問題?

水晶宮

你應咗佢,可能佢唔會不停講,講足幾個站。佢同你講嘢,你全無反應,又有d無禮貌。

如果關係差到佢講嘢當聽唔到,又無謂一齊出街搭車。

侯爵府

未夠一歲周圍摸唔怕擺落囗?媽媽危機意識欠缺

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你老爺嘅危險意識比你好,咁細個BB周圍摸,一下就會捽眼又或者卒返落自己身。

珍珠宮

回覆樓主:

以單這件事來看,你62做得好好,我曾經見過有人擙完鼻屎粘係窗口,交通工具的椅子同窗口係最污糟的,只是你睇唔到。

仲有你所謂的消毒液不是完全可以殺得死細菌的。好多時病毒由口入就係咁嚟,小朋友應該就唔好比佢周圍摸的。

侯爵府

疫情下我都唔會比小朋友周圍摸

水晶宮

我無教,我老爺都係咁,成日搵人鬧
好彩我一早同佢反左枱,好少好少見佢⋯但見親佢佢都要搵人鬧下,比我仔女見得多,我唔駛教,佢哋好自然知道唔同爺爺講咁多野
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都認同樓主老爺啱喎,公眾地方仲比BB周圍摸,上你屋企洗手先抱BB都可以接受,但要人帶衫換有點誇張,真係有口話人冇口話自己,雙重標準。

公爵府

你老爺無錯,你應教個仔不要周圍摸

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

真係無諗過有人黎我屋企要換衫
我覺得講得出口果個最有問題

你話入屋後洗手就話啫

首頁

尾頁

跳至