自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我爺連電話都唔識用..想問如果佢要出街食飯冇安心出行系咪姐系唔可以?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以填紙仔

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你買部電話畀佢,幫佢download個app,教佢點用!
再唔係食飯嘅時候搵人幫手!
終生學習是王道!

珍珠宮

回覆樓主:

疫苗氣泡7大疑問未解 16至30歲無得打疫苗、長者無手機怎辦?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/611315/%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%B0%A3%E6%B3%A17%E5%A4%A7%E7%96%91%E5%95%8F%E6%9C%AA%E8%A7%A3-16%E8%87%B330%E6%AD%B2%E7%84%A1%E5%BE%97%E6%89%93%E7%96%AB%E8%8B%97-%E9%95%B7%E8%80%85%E7%84%A1%E6%89%8B%E6%A9%9F%E6%80%8E%E8%BE%A6

男爵府

daijuju 發表於 21-4-12 21:58
疫苗氣泡7大疑問未解 16至30歲無得打疫苗、長者無手機怎辦?

唔該哂!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luvubabemiu 發表於 21-4-12 21:51
我爺連電話都唔識用..想問如果佢要出街食飯冇安心出行系咪姐系唔可以?

而家填紙
遲d唔知
長老裝左都唔識用
一個人出去麻煩d
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

開網上新聞睇睇吧,「沒有手機長者可獲豁免」

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 21-4-12 22:03
而家填紙
遲d唔知
長老裝左都唔識用

相信餐廳職員會協助長者的

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-4-12 22:03
而家填紙
遲d唔知
長老裝左都唔識用

去到食肆搵人幫手,我見過幾次D老人家都係咁

abirdma    發表於 21-4-13 09:30

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lypoon 發表於 21-4-12 22:04
相信餐廳職員會協助長者的

有d相信會幫手
一個人叫佢買回家

伯爵府

牛年勳章

如果八達通都做到就最好。
八達通都可以check 到幾時幾分去邊度搭過港鐵,邊到商店比錢。

寶石宮

goldmedal 發表於 21-4-12 22:05
去到食肆搵人幫手,我見過幾次D老人家都係咁

希望係
佢而家係填紙
怕學新野

珍珠宮

餐廳要做生意
一定會搵職員專門幫手
其實叫個知客、帶位員工做埋都得啦
我又唔覺得有幾不便

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-4-12 22:06
希望係
佢而家係填紙
怕學新野

填紙我覺得好污糟

hongyun    發表於 21-4-13 11:51

寶石宮

goldmedal 發表於 21-4-12 22:09
填紙我覺得好污糟

一來
二來若食肆有確診,之前紙仔存放是否kerp得好/齊,我都有懷疑

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

你俾舊手機download 個app, 然後教佢用;
如果佢唔記得,問下店員都會樂意幫佢嘟。

寫紙仔反而容易涉露個人資料,老人家直腸直肚,唔似得D後生識填米奇老鼠
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

水晶宮

我反而真心想問大家擔心長者唔識用安心出行,但就唔擔心佢哋填的資料比不法之徒盗用嗎?調轉來講,如果長者填的是錯資料,佢又會唔知自己可能同確診者一齊身處過同一地方,長者又未必記得自己何時去過邊,風險咪好大?

珍珠宮

有冇電話?

珍珠宮

其實如果拍八達通,對於長者真係會簡單好多.....希望可以有一日用到八達通可以有安心出行嘅功能

珍珠宮

天貓 發表於 21-4-12 22:15
其實如果拍八達通,對於長者真係會簡單好多.....希望可以有一日用到八達通可以有安心出行嘅功能
...

真係呀。。。好提議。好似屋苑入閘記錄咁

wcpcelia    發表於 21-4-13 10:05

首頁

尾頁

跳至