自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

如題

男爵府

請教一下, 其實香港疫情都緩和哂, 點解內地人黎香港唔洗打, 但飲食業要員工打哂針先可以開夜d?好多上年紀人都有高血壓, 打針有一定風險, 唔打住都人之常情, 你覺得有幾多顧主會體諒?
如果政府覺得打針咁緊要, 點解特別內地人可以免檢疫免打針黎香港

girlbear    發表於 21-4-13 12:37
333s    發表於 21-4-13 12:16

珍珠宮

好媽媽勳章

因為香港人高貴d, 特別怕死,我去打針,都見外國人為主。同英國客戶傾電話,佢哋打咗疫苗不知幾開心。

男爵府

chriswongbaby 發表於 21-4-13 10:46
請教一下, 其實香港疫情都緩和哂, 點解內地人黎香港唔洗打, 但飲食業要員工打哂針先可以開夜d?好多上年紀人 ...

因為標準由佢定
佢話曬事

侯爵府

外國打疫苗應是自願,沒規定一定要打吧?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chriswongbaby 發表於 21-4-13 10:46
請教一下, 其實香港疫情都緩和哂, 點解內地人黎香港唔洗打, 但飲食業要員工打哂針先可以開夜d?好多上年紀人 ...

內地人有健康碼先出得境

香港有乜? 個張寫假名既紙仔?

carolwongmama    發表於 21-4-14 08:44
天朗氣清

子爵府

兩件事
內地人嚟,因為風險低,可以免。佢嚟到香港就遵守在香港的防疫規定,冇特殊。

要求香港人打,係想重啟經濟。

兩樣嘢都撈得亂,啲邏輯......

侯爵府

被迫害妄想症,再加埋為反而反,香港絕症死路一條

shunying    發表於 21-4-13 17:01
wcpcelia    發表於 21-4-13 11:29
Friday    發表於 21-4-13 11:24

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

外國點同香港比?

外國咁嚴重,一出街好易被傳染,而一有新冠肺炎,好難入院,要喺屋企求神拜佛捱到,有得揀當然揀打針啦,因為嚴重副作%低,打針效益好大好多!

水晶宮

blackypurin 發表於 21-4-13 10:50
因為香港人高貴d, 特別怕死,我去打針,都見外國人為主。同英國客戶傾電話,佢哋打咗疫苗不知幾開心。
...

題外話,外國人好似對打疫苗真係踴躍d。

同朋友傾開,大家公司的外籍同事一聽到打針都係最踴躍,好多都預約打左。朋友重話佢個外籍上司點解香港人有免針都唔打。我正想問大家公司係咪都係咁?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港人太幸福了,有足夠疫苗,好多國家仲爭漰頭,都未必撲到。

小詠    發表於 21-4-13 15:04
Friday    發表於 21-4-13 11:24

子爵府

2024年龍年勳章

有一點要留意,放寬至全國嘅回港易,都唔係內地人可以嚟,全部係內地香港人。

咁都有機會香港人係要返嚟香港打疫苗嘅~~

子爵府

lina9316 發表於 21-4-13 11:04
香港人太幸福了,有足夠疫苗,好多國家仲爭漰頭,都未必撲到。

如果要爭、要排隊先有得打,香港人就會爭住打供過於求冇人吼真係身在福中不知福,乜其他國家打嘅疫苗係特別安全啲嘅咩?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

為反而反, 完全係反智, 同佢地講都晒氣

侯爵府

1314625 發表於 21-4-13 10:59

題外話,外國人好似對打疫苗真係踴躍d。
我C6公司,佢做的部門大概二十人,祗有一人自稱打咗,而最奇怪打針有两天有薪假,佢無放(可能要交 憑據),而之前這位同事因自己住的大廈有人染疫,佢前後放咗3次,每次14日的有薪假嘅。

男爵府

Jone_kuok 發表於 21-4-13 10:56
兩件事
內地人嚟,因為風險低,可以免。佢嚟到香港就遵守在香港的防疫規定,冇特殊。
內地風險低? 香港依家有幾高? 尋日得兩宗確診仲要搵到有源頭
根本就可以重啟經濟

講到依家仲爆緊百幾單咁, 笑死人

免檢免打針黎香港, 你肯定佢係百分百無感染? 點解連檢疫都唔洗? 可唔可以解答下?

唔係政府喂咩俾你就放入口, 自己思考下先

ntk_mami    發表於 21-4-14 09:57

子爵府

2024年龍年勳章

最主要問題係國外疫情嚴重些,打疫苗自然踴躍D。。香港同好多疫情唔嚴重既地方一樣,未能意識到咩叫羣體免疫,羣體免疫就係病毒已存在,除非佢肯自己走,否則解決方法只有人人被動俾病毒感染一次產生抗體,或者主動打疫苗俾低毒刺激一次調動免疫產生抗體。。。

男爵府

Happy_hk 發表於 21-4-13 11:06
有一點要留意,放寬至全國嘅回港易,都唔係內地人可以嚟,全部係內地香港人。

咁都有機會香港人係要返嚟 ...
基本檢疫都要啦, 點解可以無.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chriswongbaby 發表於 21-4-13 11:12
內地風險低? 香港依家有幾高? 尋日得兩宗確診仲要搵到有源頭
根本就可以重啟經濟

健康碼三個字你知唔知點解?
天朗氣清

男爵府

因為雙重標準

首頁
12345...7

尾頁

跳至