自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

呢單案其實稍為有d人性既都會作同一個決定,我唔明個decision making點解都要咁耐既

珍珠宮

carrie_1102 發表於 21-4-13 12:41
係啦,我見到果下有d不安,點解個官要咁樣去引導,其實要判一個人謀殺罪係要衡量好多野,但係心底裡好想幾 ...

原來法官有咁樣引導,仲諗誤殺,法官可判犯人終身監禁

似乎誤殺,法官不會判太重。

好無奈

水晶宮

等到頸都長

大宅

回覆 Nicole-hui88 的帖子

係,根本就有證據

伯爵府

laukkk 發表於 21-4-13 12:57
呢單案其實稍為有d人性既都會作同一個決定,我唔明個decision making點解都要咁耐既
...

可能有一兩個陪審員唔buy其他人既意見掛

翡翠宮

畀面勳章

mandy952 發表於 21-4-13 12:49
但呢個唔係想唔想嘅問題,嗰兩件人渣真係冇諗過要殺死個女仔
但香港誤殺係可以判終身
...

正常智商都知道,長期咁樣對待一個小朋友,最終結果一定係導致死亡。
處心積累想一個人死,唔通係受害者臨氣前報警,就可以證明冇心殺人?
日日是好日

伯爵府

karshing 發表於 21-4-13 12:59
原來法官有咁樣引導,仲諗誤殺,法官可判犯人終身監禁

似乎誤殺,法官不會判太重。

你睇完就會明白
https://topick.hket.com/article/2929365/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%BA%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E3%80%915%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E7%96%91%E8%A2%AB%E7%88%B6%E8%A6%AA%E7%B9%BC%E6%AF%8D%E8%AC%80%E6%AE%BA%E7%B9%BC%E5%A4%96%E5%A9%86%E8%99%90%E5%BE%85%E3%80%80%E9%99%AA%E5%AF%A9%E5%9C%98%E6%AD%A3%E9%80%80%E5%BA%AD%E5%95%86%E8%AD%B0%E8%A3%81%E6%B1%BA

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

如果咁都係誤殺既話,我無野好講囉!

明明有曬動機又話一時氣話 ,明明所做緊嘅行為就係想殺死個小朋友 ,咁都唔係謀殺呀? 佢依家既所作所為並唔係唔小心咁整親個小朋友受傷, 而係有心咁不停令佢受傷, 致佢於死地! 如果咁樣都唔係謀殺嘅,我唔會再相信香港嘅法律!

翡翠宮

畀面勳章

carrie_1102 發表於 21-4-13 13:17
可能有一兩個陪審員唔buy其他人既意見掛

唔需要一致通過,大比數已經得,情況膠著,即係冇大比數共識
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 21-4-13 12:49
但呢個唔係想唔想嘅問題,嗰兩件人渣真係冇諗過要殺死個女仔
但香港誤殺係可以判終身
...

但... 我唔係挑戰你

不過咁都唔叫想個女仔死
點先算啦
甲一路楂刀插乙
一邊話我無諗住要你死... 我無諗住要你死...
之後乙死左

咁算唔算謀殺呢?
天朗氣清

大宅

回覆 carrie_1102 的帖子

我都係咁諗,再加上法官好似引導人判誤殺

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

carrie_1102 發表於 21-4-13 13:19
你睇完就會明白
https://topick.hket.com/article/2929365/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%B ...

睇多幾山次都係謀殺!
有處理傷口又如何?日復日,夜復夜咁虐待小妹妹,當佢係發泄工具,根本有心整殘個小妹妹!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

tinlong22 發表於 21-4-13 13:23
但... 我唔係挑戰你

不過咁都唔叫想個女仔死
所以我話如果咁都唔係謀殺既,唔該推翻曬之前判咗謀殺嘅案件, 根本佢哋都唔係謀殺啦 ,佢哋冇諗過要殺死人㗎, 諗住傷害下人咋嘛,玩吓咋嘛,嚇吓人咋嘛,懲罰吓佢咋嘛!無諗過對方會死㗎 ,唔算係謀殺呀咁樣!

珍珠宮

回覆樓主:

即係點?唔係直接殺/企圖致死=誤殺?

伯爵府

mother904 發表於 21-4-13 13:21
唔需要一致通過,大比數已經得,情況膠著,即係冇大比數共識

最少要5比2,入謀殺可能要考慮好多因素

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係繼外婆難決定!

伯爵府

sunnymama2 發表於 21-4-13 13:26
睇多幾山次都係謀殺!
有處理傷口又如何?日復日,夜復夜咁虐待小妹妹,當佢係發泄工具,根本有心整殘個小 ...

係個官引導,所以好多因素要考慮

珍珠宮

carrie_1102 發表於 21-4-13 13:19
你睇完就會明白
https://topick.hket.com/article/2929365/%E3%80%90%E8%99%90%E6%AE%B ...

法官非常偏幫被告
如果判誤殺,對司法更加失望

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

扮處理傷口
撞頭一次唔死
撞夠八次
顱內傷
已經誣稱妹妹發展遲緩
咪申請埋傷殘津貼囉

誤殺如果有得出獄
咪繼續做後母