自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

用英文溝通一定快,但重點係你本身英文ok嗎?發音?文法?

我眼見有d媽媽連單字都讀錯..咁就真係不如唔好教

子爵府

父母英文程度點先?有次搭巴士,個媽媽同個仔講, ‘oh there is a bus, it is a double floors bus!’我坐佢對面,好想大笑但又鄧佢個仔慘!學埋d咁既英文

侯爵府

2024年龍年勳章

Ada2288 發表於 21-4-13 17:59
自從請左個新姐姐係平日同小朋友用英文溝通,小朋友的英文好左好多,我諗多啲喺屋企用英文溝通會進步快啲
...
係,我仔本身語言遲緩,
兩歲都未開始講嘢,
自從兩歲半菲傭第一天同佢講英文,
佢就開始講英文,英文思考模式。
再大兩年,才跟我哋講廣東話。
現在對菲傭全英,對我哋全講廣東話。
如不介意口音,請工人小朋友好快學到英文。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

默思 發表於 21-4-13 17:53
飲water
Drink 水水
Eat cake cake

好正
仲有
食noodles
想飲阿華田定orange juice

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

媽媽邊種語言能力好D就用邊種,如果媽媽自己都不能隨心所欲表達自己,點教自己仔女?
切莫顧此失彼,中文比英文難學。

複式洋房

回覆樓主:

慢慢來,幾套唔夠可以睇多幾套,細個可以慢慢嚟。
全英環境當然可以進步,但屋企英文本身要講得好好,唔好太多亞洲人英文accent,如果唔係中文算啦。

男爵府

回覆樓主:

對小朋友黎講英文容易學過中文
我仔就係甘(依家小二),英文高分,中文唔合格 依家要補習中文

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Ada2288 發表於 21-4-13 17:59
自從請左個新姐姐係平日同小朋友用英文溝通,小朋友的英文好左好多,我諗多啲喺屋企用英文溝通會進步快啲
...

要個姐姐冇口音先得

大宅

回覆 LekGirl 的帖子

我都覺中文難過英文

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MSAA 發表於 21-4-13 18:38
父母英文程度點先?有次搭巴士,個媽媽同個仔講, ‘oh there is a bus, it is a double floors bus!’我坐 ...

神翻譯

男爵府

哈比族 發表於 21-4-13 17:34

我個人認為,唔洗太擔心佢第日唔識英文,而響屋企製造全英文 ...

終於有人講出重點,其實學好中文難過學好英文,我係指"學好"

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我見過小朋友爸爸係外國人講英文,媽媽係亞洲人講普通話,小朋友自己轉換語言同父母講嘢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

honyu8 發表於 21-4-13 17:22
已經買左幾套果d英文卡通,佢又好似無乜進步咁,但又有人話太早學英文會搞到個小朋友學習遲緩,究竟邊樣真 ...

唔多唔少要睇小朋友天份, 唔可以一蓋而論.

翡翠宮

牛年勳章

識有個朋友係中學教英文,口音幾native,佢大仔出世後堅持用英文溝通,但到考小學時就覺得仔仔唔習慣同人溝通,無offer,所以到細仔出世就講返廣東話啦

子爵府

三國1 發表於 21-4-13 17:44
遲緩就唔會嘅,但真係父母英文ok 先好

老公同事個老婆,強調要同個仔用英文溝通,希望將來佢英文好啲。有一次大班人出街食飯,佢咁同個仔講"要用 spoon食飯,唔好用hand,好dirty架", "啲chicken skin無益架", "你要drink water喇"

大宅

fayefa 發表於 21-4-13 23:50
老公同事個老婆,強調要同個仔用英文溝通,希望將來佢英文好啲。有一次大班人出街食飯,佢咁同個仔講"要用 ...

男爵府

回覆樓主:

比你參考,我女而家k1,佢講野都係英文為主,因為家有菲姐同佢鍾意睇you tube (英文),我買巧虎佢冇興趣,中文卡通佢冇都興趣。唔識佢嘅人以為佢係ABC,因為佢講中文好似鬼妹講中文咁有口音
我都唔知點解,因為姐姐係完全唔會講中文。我地就同佢講中文的,但佢都係極大部分用英文回答,叫佢講中文佢要諗。而家返學多左,會有興趣睇中文書,同中文都有進步。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

honyu8 發表於 21-4-13 17:22
已經買左幾套果d英文卡通,佢又好似無乜進步咁,但又有人話太早學英文會搞到個小朋友學習遲緩,究竟邊樣真 ...

用英文同小朋友講嘢希望佢早啲學英文,都要同佢講英文嗰啲人英文好至得㗎。
早兩日見到有對父母帶佢哋嘅小朋友去我屋企附近嘅幼稚園參觀,嗰對父母係咁用英文同個小朋友講嘢,但嗰啲英文真係核突到嘔⋯BB,what are you sitting?
我估佢應該係想問佢個仔佢哋坐緊乜嘢交通工具,見個仔唔睬佢佢哋自己答⋯係咪train train,其實我哋嗰陣係坐喺個叮叮入邊,係tram tram

男爵府

kitbebe 發表於 21-4-13 18:26
最怕本身英文唔係好, 教到唔三唔四

大把咁既例子

男爵府

fayefa 發表於 21-4-13 23:50
老公同事個老婆,強調要同個仔用英文溝通,希望將來佢英文好啲。有一次大班人出街食飯,佢咁同個仔講"要用 ...

首頁

尾頁

跳至