自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

SpongeBoBo 發表於 21-4-13 20:20
大家都只係關注死者同佢哥哥,但其實繼家姐一樣因為呢件事無咗媽媽同照顧佢嘅外婆。唉…
...

可能係好事 重返正途

子爵府

daijuju 發表於 21-4-13 22:05
而繼母的親生女兒Y在事發後,因母親和外婆均被捕,而生父亦不知所蹤,因此社署在繼母同意下,將Y交由寄養 ...
有乜辦法!有個咁賤嘅老母同阿婆!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Nbs 發表於 21-4-13 20:25

個繼外婆自己係咁,教到個女仲邪惡

同意。
唔知而家邊個湊佢?

男爵府

Cathy1121 發表於 21-4-13 21:43
x6

x7

子爵府

其實佢只不過係一個小朋友,依家佢都係受害者,我好同情佢,佢現在應該冇親人係身邊,希望佢好好地係寄養家庭中成長,唔好學佢個衰亞媽就好

男爵府

evip 發表於 21-4-13 21:55
我同情她。她冇得選擇父母,現在要在他人蔭下成長。

我都係同情佢!個女仔算坦白,佢有10歲而且聽佢口供是個聰明女,應該知道佢自己的口供對嗰三個賤人不利,但佢一五一十講晒出嚟,都係個誠實嘅小朋友!佢原生家庭咁恐佈,再大啲,佢應該知道,可能一世都有陰影!

子爵府

Nbs 發表於 21-4-13 20:32
唔知佢而家喺寄養家庭定保良局
希望佢嘅 genes 唔太差,心理影響唔太差,可以救得返
好次話佢個生父完全無 ...

相信都好大機會係啦
個媽媽係咁
都好少會嫁個正常男人
通常只會物以類聚
我唔係歧視呢啲人
只係以前做兒科嘅所見所聞

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

據了解,小兄長於事發後由親祖母接離醫院,自此隨祖母生活,社署亦一直有跟進兩嫲孫的狀況。據悉,兩人心理狀況理想,小兄長於2019年中接受最後一次心理輔導後,經評估已毋須繼續接受輔導。

臨床心理學家鄒凱詩指出,小兄長作為虐兒事件中的生還者兼目擊者,目睹胞妹受虐致死的過程,而且要出庭指證父親及繼母,會出現內疚、自責和後悔的情緒,長大後或會形成心理黑暗面,包括會夢見虐兒畫面或經常疑神疑鬼,亦可能出現抑鬱情況。鄒解釋,小兄長現時心理狀況穩定,可能是出於受到很多人的關愛,但日後心理問題或再次浮現,例如隨著成長而需面對經濟等壓力時,心理狀況有機會再惡化。

好擔心哥哥,佢需要新的、充滿關愛的學習環境及心理輔導,重新建立自信和價值觀。
楊局長應該安排及跟進

珍珠宮

回覆樓主:

日日睇住人哋被虐,封閉自己都係一種自我保護方式。

陳鴻彬也強調,「精神虐待下長大,孩子會長歪,他沒辦法和別人建立穩定與長期的關係,不敢感受自己的情緒,不然會像打開潘朵拉的盒子,他只好拒絕接觸這些負面情緒,把自己的情緒封印起來,對自己冷漠疏離,當然無法跟別人深刻交往。外表看似穩定,但其實是無感冷漠。長大後變這樣的爸爸媽媽,當然也不會跟孩子好好接觸。」

https://udn.com/upf/newmedia/2018_data/childabuse/page/mental.html

珍珠宮

hellokitty111 發表於 21-4-13 22:14
我都係同情佢!個女仔算坦白,佢有10歲而且聽佢口供是個聰明女,應該知道佢自己的口供對嗰三個賤人不利, ...

我都覺得係
其實佢嘅證供係好關鍵,等個官知道個賤男講大話
佢督啲賤人出黎唔通佢自己唔驚咩?

翡翠宮

畀面勳章

daijuju 發表於 21-4-13 22:08
點輕描淡寫法?

https://hk.news.yahoo.com/%E5%A5%B3%E7%AB%A5%E8%A2%AB%E8%99%90%E6%AE%BA%E6%A1%88-%E ...

你的新聞是生父作供。
我說的是我看新聞時的感覺,繼姐與哥哥完全是兩種態度,有興趣可查下新聞。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

arale1668 發表於 21-4-13 21:50
佢仲要有份睇住兩兄妹被虐待,正常小朋友都應該會怕呢啲大人罷
佢都無感覺
其實都好恐怖

估佢當時深信兩兄妹好曳,咪會咁囉。仲要心想自己好乖,咪唔洗比人罰囉!

其實,哥哥當時都被洗腦自己好曳一樣

而且,佢出庭亦肯講出事實,而家自己阿媽坐監,佢內心一定好茅盾

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

mother904 發表於 21-4-13 21:59
見到同住兄妹俾人虐待,就算唔係親生都應該覺得害怕,但上庭時,繼姐講到輕描淡寫,完全唔覺得成件事有問題 ...

因為佢由細到大都俾呢個阿媽咁打,已經打到1個眼神就驚 已經唔識表達情緒
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

goldpiglet 發表於 21-4-13 22:15
據了解,小兄長於事發後由親祖母接離醫院,自此隨祖母生活,社署亦一直有跟進兩嫲孫的狀況。據悉,兩人心 ...
我覺得哥哥要長期跟進

侯爵府

我同情佢呀,無爸爸,媽媽繼父虐待同輩,邊個鐘意住在打駡家庭當中,比班大人扭曲晒情緒,明明小朋友好似好慘,但大人又話佢哋抵c,無人可以傾到正常意維/情緒反應,應該都唔係咁開心
仲要落口供,講母親繼父外婆罪行,但明明之前大人話打佢哋打得岩架?點解又被收監呢?真是十萬個為什麼?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

daijuju 發表於 21-4-13 21:46
佢而家無人湊,18歲前都會住寄養家庭或者保良局之類嘅地方,除非佢有份虐待果兩兄妹,否則我覺得佢都係受 ...

識人因家暴在女童院大
果d地方龍蛇混集,真係唔係一個成長嘅好地方
本身個女仔有咁嘅家庭背景,價值觀點都受影響,攪到咁大,俾人指指點點,真係唔好受
希望佢有佢嘅福氣,可以健康成長

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

小晴bbma 發表於 21-4-13 22:25
我覺得哥哥要長期跟進

首先要轉校
另一間同區開心心、有關愛嘅學校

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-4-13 22:30
識人因家暴在女童院大
果d地方龍蛇混集,真係唔係一個成長嘅好地方
本身個女仔有咁嘅家庭背景,價值觀點都 ...

無架啦 果啲地方唔會有咩童年
寄養都遲早轉入去 冇得寄一世
不過咁恐怖嘅事佢都已經見過
人哋凶佢大佢我諗佢都唔會驚
最緊要唔好行差踏錯 睇佢自己做化
佢肯行正路將來一樣可以有出路

公爵府

mother904 發表於 21-4-13 21:56
虐殺別人的子女,結果令自己的女兒無家可歸,除左報應,唔知應該點形容

珍珠宮

goldpiglet 發表於 21-4-13 22:15
據了解,小兄長於事發後由親祖母接離醫院,自此隨祖母生活,社署亦一直有跟進兩嫲孫的狀況。據悉,兩人心理 ...

毋須接受輔導?
起碼都跟到18歲啦
同埋嫲嫲都會年紀大
應多給予經濟及學術支援
盡一切所能幫助哥哥重展新生

首頁
12345...8

尾頁

跳至