夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

回覆樓主:

Delet

大宅

sorry我真係諗起家有囍事個吳君如

1. 已經分開住一家一主,唔好自己鑽牛角尖

2. 係你之前心甘情願做亞四

3. 請問除左喺男家家庭式公司打份工,你仲會唔會有其他技能可以喺出面賺到生活費?

4. 首先思想教育你老公,老婆唔係工人,無人感恩就以後唔做

5. 工人放假可以捃鐘點替,問工人姐姐有冇朋友炒散

6. 正能量唔係捱到自己連工人都不如

7. 老爺爆血管係佢嘅事,人地鬧你要識避,兜口兜面侮辱你都唔走,唔蝦你蝦邊個?

8. 一個出聲搏咀但係走唔甩嘅奴隸,主人只會變本加厲

男爵府

Jm 真係辛苦你了!
當你太好人冇底缐的時候,其他人就會越來越過份不斷踐踏,這就是人性!
想想你爸爸媽媽在生知道自己寶貝女兒被如此對待,佢哋有什麼反應?想想自己兒女見到媽媽被如此對待,對佢地成長價值觀有何影響?
不可能期望佢地會改,有沒有方法你完全斷絕跟他們聯絡?長此下去我擔心你有抑鬱症⋯⋯

大宅

MGM_DRAGON 發表於 21-4-14 10:11

我真係好似吳君如呢個角色,但我返到屋企係有火有嗔既,唔係完全被動,同埋呢幾年我覺得好失望,已經開始識黑面,同有些野唔做!

我一結婚,佢地就講明一定要一家人一齊做,唔會請外人,因為試過穿櫃筒!我可以係出面搵到工既!

工人放假,我雖唔想,但以我能力,可以一個做幾個既野,唔駛請鐘點,慳返D錢,而且得個一個月!

我有思想教育我老公,佢已經比之前好好多,無咁裙腳!只係好心軟,又唔想激死佢媽佢爸,又話唔想我唔開心,但又唔想父母唔開心!!

6. 十分認同你,但我一個無父無母既人,好多野都係靠自己諗通,無人教!係男家生活以為真心付出就OK!!

大宅

MGM_DRAGON 發表於 21-4-14 10:11

7. 8,某程度上,我老公都無反抗無發火,無人係後面撐我,如果我選擇了大爆發,發火,頭家就會六國大風相,個個都吵架!又有面色睇!選擇了就返唔到轉頭

我老公尋日同我講,如果老爺一鬧我,叫我即走話唔舒服睇醫生,唔駛 理佢廢Up..... 夜晚先返來!

大宅

Catvole 發表於 21-4-14 10:24
Jm 真係辛苦你了!
當你太好人冇底缐的時候,其他人就會越來越過份不斷踐踏,這就是人性!
想想你爸爸媽媽 ...

我已經有,我自己舒緩的方法係不停搵朋友慎!!
但我好認真同仔女講,雖然老人家係對我唔好,但佢地好錫你地,要分開來睇,唔可以憎佢地,一樣還一樣!我自己的事,你地唔駛幫我,越幫我講野,佢地只會覺得係我教梳D細路!

我小朋友都好清楚我地屋企事,因我地關係好好,無所不談,佢地都開朗積極,無受呢d事影響!所以我話我離開都唔擔心佢地!

無可能斷絕來往,我老公係超級孝子!有時我諗到我父母如果見到個女咁委屈,都覺得自己唔知為咩!

男爵府

ccbbchai 發表於 21-4-14 09:54
我朋友都講個,係我自己一開始太好人,做得太多太好,咩都無所謂,導致我而加心淡,無以前咁博,就覺得我無 ...

做人要有適當既反抗,唔好任人踐踏自己既尊嚴
就係以前太好人,積落黎既果,
如果可以,就自己搵下另外啲工,唔好同一間公司做
朝見口晚見面實借嘈,小見為妙

男爵府

回覆樓主:

如果已經因為6299動起離婚想法,你真係認真同你c6講,不如你出去揾工起碼唔洗日又見夜又見,你c6得個講字都唔係真係有行動為你,到你受唔住走佢就後悔

男爵府

你太好人了! 有手有腳又肯做, 點解要活得咁卑微!? 你老公若愛你,無可能見到你被如此對待都不啍一聲?

媽寶老公, 吾好意思, 我會一腳呻出去. 你還有幾十年要過, 無理由一世就咁樣, 比着我, 我一定會出外工

作, 除了增強自己的經濟實力外, 更不想日日對住D不講理的人,更重要是不被62 99 睇低你, 到時,你就有更多話語權.

大宅

小肥寶寶 發表於 21-4-14 10:57
你太好人了! 有手有腳又肯做, 點解要活得咁卑微!? 你老公若愛你,無可能見到你被如此對待都不啍一聲?

媽寶 ...

我以前有做過好多其他工,因學歷不高,搵得不多!都係文職為主!

而加份工,因係自己工,可隨時控制時間照顧仔女,大家互相幫忙,而加比出面搵多2成人工,包食,不用交通費.....

係外面做野就唔可以照顧小朋友好全面,我公司同屋企只需5 mins路程!

珍珠宮

ccbbchai 發表於 21-4-14 09:38
有次佢生日,我煮得好豐富,有8個餸,但其中一個炒菜太飽無煮,當日佢無野,第日就話我,尋日我生日你煮7個 ...

恕我直言,因為我有班有錢太朋友,佢地做到1001分對自己極級要求,每日早午晚都煮到同酒店食一樣,所有野都由0開始自己整唔會出街買現成,仔女品學兼優有禮,只有一點做得唔好都係佢有問題,對佢要求係100分係基本,所以佢地係全能女人黎,先叫做保到下個地位,唔比人休咋。
生日煮7個餸,我真係一定唔會,平時都唔會,飽咪其中一碟分兩碟都分夠8碟。因為我媽有教唔可以7碟餸。
嫁去有錢人屋企就係行錯半格都唔得,除非你老公放棄個家放棄遺產跟你走,唔係既話你只能諗自己走唔走。
有幾多人可以嫁比有家底既男人又唔洗受氣呢?少之又少!最大問題反而係你老公度!

大宅

ccbbchai 發表於 21-4-14 09:37
同老公感情無問題幾好,但老公係屋企係綿羊仔,愚孝,無火的人!佢屋企人經常當我工人咁洗,男家有錢又多多 ...

我就係一個例子

珍珠宮

ccbbchai 發表於 21-4-14 10:38

7. 8,某程度上,我老公都無反抗無發火,無人係後面撐我, ...

可以既叫你老公安排請多個工人/鐘點做你做開既野, 以後你唔好煮唔好做公司野, 做少奶奶

唔駛離婚, 老公仲愛你既話, 唔值得為D無謂人離開個家

緊記留多D錢旁身
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至