想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題
因為我同我老公自然冇避孕兩年都冇中,不過就冇特別去計排卵期,年紀開始大想有B,所以想問下有冇人反而一用排卵紙就中,我擔心係咪要去醫院Check?

複式洋房

我試咗三次,三次我都係用排卵紙check, 免得搞錯時間又浪費機會,當嚟完M後,過幾日見到開始有白帶,就可以用排卵紙check, 到特別深色嗰陣就可以試, so far我試三次,三次都即中,btw因為其他原因而流咗。

因為都用得多排卵紙,香港買都幾貴,所以我係上淘寶買大衛嗰隻,又平又多又準,到深色時你亦都可以再用clear blue去double confirm

複式洋房

foxybaby 發表於 21-4-14 12:53
我試咗三次,三次我都係用排卵紙check, 免得搞錯時間又浪費機會,當嚟完M後,過幾日見到開始有白帶,就可以 ...

哦...咁其實試紙真係要試下...咁你有冇食葉酸?謝謝你(emoji)

大宅

回覆 foxybaby 的帖子

請問你係米集運到港?我擔心集運公司唔好,次次都係skepken買

大宅

JM我建議你直接去睇醫生啦,該做嘅檢查全部做一次,醫生都會教你幾時行房,點樣睇試紙咔啦。

大宅

減齡達人勳章

foxybaby 發表於 21-4-14 12:53
我試咗三次,三次我都係用排卵紙check, 免得搞錯時間又浪費機會,當嚟完M後,過幾日見到開始有白帶,就可以 ...

想問下可以比條link我嗎?通常係咩時間check?謝謝

子爵府

我都係用排卵試紙中既,都係呢度爬文淘寶買大衛,好平

複式洋房

wankayin 發表於 21-4-14 11:53
如題
因為我同我老公自然冇避孕兩年都冇中,不過就冇特別去計排卵期,年紀開始大想有B,所以想問下有冇人反 ...

我係呀,我用大衛紅d綠d,加埋每日量體溫,dl個app做紀錄, 頭幾個月體溫無升,就開始食療養生,繼續每個月用排卵紙,dd 前兩日用綠d驗到有咗,而家6w2
我都係高齡產婦,呢胎係第一胎

大宅

減齡達人勳章

!PO 發表於 21-4-14 16:33
我都係用排卵試紙中既,都係呢度爬文淘寶買大衛,好平

可以比條link我嗎?謝謝你!

子爵府

Ting0731 發表於 21-4-14 17:52
可以比條link我嗎?謝謝你!

大衛旗艦店:
https://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z0k.7385961.1997985097.d4918997.4e8842c9N7gcFl&id=522808443580&_u=t2dmg8j26111

複式洋房

回覆 wankayin 的帖子

我一直都有食葉酸,醫生話起碼要食三個月先好準備懷孕

複式洋房

回覆 claudia99103 的帖子

我係集運呀,我一直揾開一間叫淘派電商去集運,佢哋ok嘅㗎,你可以參考下

複式洋房

回覆 Ting0731 的帖子

我見有jm已經share咗條link出嚟,你去睇下
至於check嘅時間,你可以上網search排卵計算機,入番上次嚟M個日期,佢就會推算你大約排卵嘅時間,或者,你留意下嚟完M後幾日,正常都會有白帶,有白帶即係有機會係準備排卵,當白帶開始多,好似拉絲咁,通常就係最大機會,你就可以用排卵紙去check, 當然,如果用大衛排卵紙,價錢咁平,就可以由day 1開始有少少白帶嗰陣就每日用晨尿check,日日check都唔會咁肉痛,以上都係我中醫教我,我就跟住做,對我嚟講好準,但個個體質情況唔一樣,你可以試下,希望幫到你

複式洋房

回覆 lpycass0323 的帖子

恭喜哂呀

複式洋房

foxybaby 發表於 21-4-15 01:21
回覆 wankayin 的帖子

我一直都有食葉酸,醫生話起碼要食三個月先好準備懷孕 ...

請問邊隻牌子好

別墅

hungry_mama 發表於 21-4-15 08:25
請問邊隻牌子好

我都係備孕中,而家食緊blackmores 既葉酸,我都係睇youtube d 人推介

別墅

wankayin 發表於 21-4-14 11:53
如題
因為我同我老公自然冇避孕兩年都冇中,不過就冇特別去計排卵期,年紀開始大想有B,所以想問下有冇人反 ...

我今個月開始都係大衛+clearblue 一齊用,我係stepken 買,其實我覺得同淘寶價錢唔係差好遠,同埋好快就收到貨,尤其clearblue 比起你係萬x,屈臣x 買平好好好多

複式洋房

回覆 hungry_mama 的帖子

我之前食GNC純葉酸,之後轉Blackmore係葉酸加綜合維他命,啱啱食完,我見愛樂維而家做緊買一送一,都係葉酸加維他命,唸緊試唔試,我陣間都唸住出post問下各位jm

大宅

減齡達人勳章

foxybaby 發表於 21-4-15 01:39

我見有jm已經share咗條link出嚟,你去睇下

好呀,等我買黎上試吓!多謝你教我咁多!葉酸我食緊惠氏維他命個樽,但見好多人都係食外國出個d,我都係見朋友食佢、就買佢貪即刻買到食左一個月左右,咁要唔要食夠3個月先好開始做人?但好想早啲開始,驚年紀慢慢大愈來愈差

複式洋房

我中醫話如果準備要懷孕但缺乏足夠葉酸,係會增加BB腦部同神經嘅缺陷,佢話佢有啲patient就係冇食或食唔夠葉酸就懷孕,BB真係出咗問題,所以佢建議起碼食三個月先好懷孕

首頁

尾頁

跳至