夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Perpersis 發表於 21-4-14 23:01
回覆 whatsuphk 的帖子

留意下你老婆脾氣、性格會唔會似你外父或者外母。如果似嘅,只可以祝你好運。 ...

似我外父,因我外父又係有脾氣同成日黑面,對我外母態度5多好。

別墅

farm712 發表於 21-4-14 23:16
伴侶脾氣大真係要大家正視,忍一世係好痛苦的事,我媽係咁,作為佢個女我覺得已夠受夠,一成年之後都無乜點 ...

我有個3歲仔仔,5想佢承受我地分開既痛苦

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

whatsuphk 發表於 21-4-14 14:39
如題,日日番工放工番屋企食飯湊個仔,有會幫手做下家務,放假去公園沙灘玩,5煙5酒5混,點解個老婆脾氣仲 ...
會唔會你以前當正佢係小公主,而家變成老公主

別墅

heidys 發表於 21-4-14 16:26
你個仔曳唔曳架。
我個仔較曳,磨蝕晒我d耐性,我鬧仔鬧到自己都頂唔住自己。
...

Same here

男爵府

2021勳章

Perpersis 發表於 21-4-14 23:37
回覆 farm712 的帖子

或者你可以分享下你阿爸怎樣忍你阿媽。

我媽有點狂躁,例如:打電話搵唔到我爸,佢就會揼爛個電話(黑色好大舊嗰啲);我哋(小朋友) 睇卡通片,佢就揼爛部電視;我家姐聽收音機唔瞓覺,佢就咁揼難過收音機,任何事都吵吵鬧鬧。

我讀大學佢唔鍾意我嗰科,我住宿舍佢唔鍾意,我哥家姐的伴侶佢睇唔順眼。 細個唔識反抗,對小朋友成長好大問題,我的成長總是遷就佢,令到自已覺得做所有野都錯,以為自已好有問題,初初出黎做野是好無信心,Feeling guilty to say no.

我覺得樓主唔一定要百般遷就佢太太,你越宿,佢只會越老奉 (take for granted),人生活唔應該係咁,揾下輔導會及早解決。

複式洋房

whatsuphk 發表於 21-4-14 16:29
佢話佢對屋企人至親個d先會脾氣甘大,佢自己都承認脾氣大火爆,我問你屋企人感受如何呢?佢就話你地激興佢 ...

同我處景一模一樣,好似生完個人啲皮性好燥。好似一有嘢唔順就一定係我問題。

珍珠宮

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

whatsuphk 發表於 21-4-14 22:39
我較靜和斯文d,所以好難脾氣大(emoji)

唔係叫你發脾氣,而係要你強硬D,如果你有道理就應該企硬。對方亂發脾氣,你就直接叫佢收斂脾氣再傾,然後自己入房或和個仔玩。

珍珠宮

2021勳章

又系生仔先見真章嘅事例,唉!
吾生仔就冇事

大宅

2021勳章

如題,日日番工放工番屋企食飯湊個仔,有會幫手做下家務,放假去公園沙灘玩,5煙5酒5混,點解個老婆脾氣仲 ...

你老婆以控制到你為榮。好多C9 以治到C6 ,自己好懶,覺得咁先威,四圍曬命。

複式洋房

同你一樣啊師兄。

別墅

2021勳章

anna59 發表於 21-4-16 09:30
又系生仔先見真章嘅事例,唉!
吾生仔就冇事

我都覺得好多夫婦生完小朋友後會有好多問題,出軌,嗌交,管教上分歧等....

珍珠宮

2021勳章

mnhk 發表於 21-4-16 20:05
我都覺得好多夫婦生完小朋友後會有好多問題,出軌,嗌交,管教上分歧等....
...
鬧鬧吓,忍到仔女大就離婚,又或者互當透明

別墅

2021勳章

anna59 發表於 21-4-16 20:36
鬧鬧吓,忍到仔女大就離婚,又或者互當透明

婚姻同家庭真係比人太多美好既幻想,當然都會有部分夫婦生兒育女後仍然恩愛同幸福

珍珠宮

2021勳章

mnhk 發表於 21-4-16 21:14
婚姻同家庭真係比人太多美好既幻想,當然都會有部分夫婦生兒育女後仍然恩愛同幸福
...
有,我相信有5%啦

大宅

牛年勳章

會否佢更年期?

別墅

mnhk 發表於 21-4-14 18:19
相信好多做左人母既都成日鬧仔女或老公,因為管教小朋友真係好勞氣,如果唔想老婆變惡婆,唯有幫手管教下 ...

Very true

複式洋房

whatsuphk 發表於 21-4-15 07:30
我有個3歲仔仔,5想佢承受我地分開既痛苦

有BK JM分享過呢段, 好值得夫婦反省反思的, 建議你自己睇完, 剪輯精華內容分享俾你太太, 慢慢改善待人待丈夫的態度 https://youtu.be/5zJYFE9X2EE

大宅

2021勳章

如果佢係因為教仔教到脾氣差,咁一係你主要教,佢唔好理咁多,咁佢就唔使咁勞氣。
我老公發脾氣,我會同佢say no... 「你唔可以發脾氣,你發脾氣另到我心情差,我心情差會影響到個bb (有左4個月 )blablabla...你要改!」 你可以搵一大堆理由發脾氣會生皺紋,會老快d, 會嚇親個仔,對佢唔好。
捉佢去做瑜珈,去妟想。

伯爵府

2021勳章 親子王國15週年勳章

mnhk 發表於 21-4-16 20:05
...

2個人唔同背景,唔同性格,唔同嗜好,走埋一齊真係時間磨合,但係有幾多人肯耐心地渡過呢段磨合期?!

別墅

2021勳章

IamDirector 發表於 21-4-18 13:13
2個人唔同背景,唔同性格,唔同嗜好,走埋一齊真係時間磨合,但係有幾多人肯耐心地渡過呢段磨合期?! :th ...

我同c6婚前一直無問題,性格夾,從不嗌交。係生仔後開始多問題出現。我覺得我唔生小朋友既話,應該唔會令佢覺得我惡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊