自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

記得閙埋啲健健康康嘅市民,打疫苗都怕死

大宅

tinlong22 發表於 21-4-14 17:52
無野格,多得班所謂憎香港人,大家針又唔打,檢測又唔做,安心出行又唔裝,留又留假資料,大家唔識乜叫自 ...

正确!總之咩政策出枱,點都有人反,日日開口埋口就人身自由,本身大家合作裝安心出行,都已經好大幫助,但從來唔會有人真係去檢討下自己的公民責任。總之有疫苗打又錯,無又錯,成日都講低下階層,難道呢個疫情永遠持久落去,低下階層就唔會受害咁!真係不適合的就去叫醫生開紙囉!人地打開門做生意,政府日日都限佢地人數,咪一樣會等執,低下階層會有得益?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

豬仔嘜 發表於 21-4-15 19:57
國安採佢都有味啦,當國安班人傻嘅咩

低能到扮膠報國安之後係度扯晒貓尾
天朗氣清

伯爵府

wewe321 發表於 21-4-15 19:11
呢個PO鬧政府既留言已cap低報左國安

你夠鐘番青山

男爵府

wewe321 發表於 21-4-15 19:11
呢個PO鬧政府既留言已cap低報左國安

好威啊!
同告俾老師聽 or 你過界有乜分別

男爵府

唔可以講架 係bk
唔打社會唔可以恢復原狀
死都應該打
te quiero mucho mi amo

男爵府

liumeowjen 發表於 21-4-15 23:24
好威啊!
同告俾老師聽 or 你過界有乜分別

唔分黃藍 某d人麻木不仁到咁真係好野
te quiero mucho mi amo

水晶宮

holt2072 發表於 21-4-15 20:45
正确!總之咩政策出枱,點都有人反,日日開口埋口就人身自由,本身大家合作裝安心出行,都已經好大幫助, ...

根本就係咁,經濟一日唔重啟,有錢嗰班繼續有錢,最受苦嘅人永遠都係最低嗰層!
我同老公都零影響,只係凍薪,食肆限人數,唔出街食飯咪喺屋企食!只係難為一d低下階層,開工不足,甚至失業!

別墅

根本唔會話打針與死亡係有直接關係,何謂直接?專家講係就係,唔係就唔係。市民擔心、市民困惑,畀d後果你哋!
揀?自由選擇?well,真係嘅?
可以揀,叫外賣囉!
講真,有幾多人可以湊夠8個人,甚至12個人,全部會用個code,又會打針,又會食到夜晚12點。
最ridiculous 係,住院舍嘅,家人想探訪,要打齊針再自費做測試,唔打係未唔准探?有無諗過家人真係唔適合打?有無諗過住院舍嘅人的感受?

大宅

天貓 發表於 21-4-15 16:17

有d老人家連簡單嘅英文字都唔識,俾$100都係攞唔到㗎⋯⋯你有 ...

講得好啱,忍唔住出聲。支持你和樓主,好多人用自己角度睇嘢,我成日記住長輩教要多角度思考,從對方立埸去睇嘢,同理心真的佷重要。

男爵府

cyyiu 發表於 21-4-16 07:55
根本就係咁,經濟一日唔重啟,有錢嗰班繼續有錢,最受苦嘅人永遠都係最低嗰層!
我同老公都零影響,只係凍 ...

同意,對我都係凍薪零影響。政策難為了一班基層飲食業員工。

員工、食客接種兩劑疫苗,食客必須用安心出行,指定區域每枱人數上限可提升至12人。

如果到時8個有打4個冇打,咪又要分開坐,有冇人為約出去食飯有冇人為約出去食飯,逼啲朋友去打針?

食餐飯左計右計,咁麻煩。寧願自己煮/買外賣/維持現狀堂食到10點限4人。借限限聚令為名無得一大班人外出食飯聚會,反而慳到錢

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

tong831 發表於 21-4-16 20:54
澳門有限額㗎,香港中門大開,無限量放大陸人落嚟,風險自然大得多!

風險大過班傻人唔打針假紙仔,早幾日個29歲又係你d friend 呀?
天朗氣清

珍珠宮

icett 發表於 21-4-16 09:10
講得好啱,忍唔住出聲。支持你和樓主,好多人用自己角度睇嘢,我成日記住長輩教要多角度思考,從對方立埸 ...

BK 係社會縮影,而家嘅社會風氣係咁,好多人判官上身,有殺錯,無放過,唔覺意講左d說話,有d人聽左真係難聽過粗口....希望呢d人可以筆下留情,有口德都係修養嘅一種....

我好佩服李先生以身作則去打疫苗,不過,我亦想信有一班人真係為糊口有健康問題而重可以返得工,始終三高要睇情況,病又唔係只有三高,希望佢地可以順利拿到豁免證明唔會影響生計....

子爵府

2024年龍年勳章

澳門有限額㗎,香港中門大開,無限量放大陸人落嚟,風險自然大得多!

就事論事,香港回港易冇無限量,每天都要限額內,目前額度每日都用唔到一半,唔係放大陸人落嚟,確切講係方便內地嘅港人回港~~~

男爵府

每日都有過萬內地勞工落澳門打工,有時過關都大排長龍。
內地疫情防控得好,所以澳門放心俾內地人來工作,同埋旅遊。

香港回港易有quota,同埋主要方便香港人返香港,況且內地基本上冇疫情,佢哋返香港冇風險喎。

建議睇少d不良媒體,唔好假消息就當真,唔好活係幻想世界。

珍珠宮

Happy_hk 發表於 21-4-17 09:57
就事論事,香港回港易冇無限量,每天都要限額內,目前額度每日都用唔到一半,唔係放大陸人落嚟,確切講係 ...

落黎容易上去難
人地唔係有事點會冒險又浪費時間

珍珠宮

茶木 發表於 21-4-14 15:32
飲食業朋友已打科興, 除咗打完好眼瞓,訓醒一啲唔舒服都無,睇黎我嘅擔心係多餘的

但我都係唔贊 ...

贊成出政府糧要帶頭打
最好第二輪就係綜援班人

珍珠宮

mike89 發表於 21-4-17 10:07
落黎容易上去難
人地唔係有事點會冒險又浪費時間

如果內地咁情況都話要禁
香港機場即該要停晒所有航班

天朗氣清

首頁