自由講場

跳至

首頁
45678...28

尾頁

大宅

針唔吉到肉唔知痛
飲食界乖乖聽政府講去打科興喇

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-4-14 17:00
其實唔係話有三高或者乜嘢病患就唔打得針嘅,我有同學係醫生亦都係癌症康復者,佢都啱啱打完兩針復必泰!最 ...

我都係咁理解。

珍珠宮

moma1023 發表於 21-4-14 17:15

我起初都以為佢係打針或者檢測等員工二選一。但我聽到佢又 ...

強制檢測會維持免費,食肆員工係要強制檢測

花生蘿蔔    發表於 21-4-14 20:03

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hotpot_lover 發表於 21-4-14 15:52

即係咁,政府話咗有例外

講得好

總有離別的時候

伯爵府

ff520 發表於 21-4-14 17:18
我見到FB有人貼左呢張, 你朋友做呢間?

朋友話全行都係咁

珍珠宮

moma1023 發表於 21-4-14 17:15

我起初都以為佢係打針或者檢測等員工二選一。但我聽到佢又 ...

咁佢而家話有醫生證明可豁免打針啦。咁係點豁免法呢?係老闆可以照開6人枱定係冇得開?員工能用檢測代替嗎?好多嘢都唔講清楚,後知後覺咁,人哋問到先開始諗....但期間對員工嘅影響可能已經造成。次次宣布啲嘢都唔得萬全,冇咗一忽咁。

男爵府

茶木 發表於 21-4-14 16:44
有事用人命換食飯

家陣唔係為食飯。。係為開飯

複式洋房

幸福花海 發表於 21-4-14 16:37
咁即係唔係已知自己有病,又唔肯做body check, 又唔想打針,又唔想轉工,唔明想點?疫症當前,每人都有責 ...

你話body check,做得飲食嘅,佔大多數都係基層。要攞幾百至過千蚊出嚟做身體檢查?你梗係唔知人地工作時間有幾長,人工有幾多啦?好多都有家庭,一個人搵錢,成家人使㗎。轉工,你話轉就轉呀,離地到離哂譜。你何嘗唔係只諗自己呀?你有冇為基層員工諗過呀?你都係回去火星啦,地球好危險㗎,幸福師奶

ntk_mami    發表於 21-4-15 14:17

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

daijuju 發表於 21-4-14 17:28
咁佢而家話有醫生證明可豁免打針啦。咁係點豁免法呢?係老闆可以照開6人枱定係冇得開?員工能用檢測代替嗎 ...

冇打針的人, 老細唔會比佢開工啦, 6人枱當然照開. 總之番得工的人就已打左針. 遲啲可能輪到逼中港司機打針, 有朋友做機場巴士司機, 每個星期都要檢測.唔係二星期呀
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 21-4-14 17:00
其實唔係話有三高或者乜嘢病患就唔打得針嘅,我有同學係醫生亦都係癌症康復者,佢都啱啱打完兩針復必泰!最 ...

係,主要媒體只報疫苗副作用同個案,降低接種意欲,其實唔打科興,都仲有復必泰揀。全民要求一定比例嘅疫苗接種係必須嘅,否則難以實現羣體免疫,難以開邊境保經濟~同全民檢測一樣,唔自願就唯有強制。唔係認同政府呢個搞法,不過又確實唔知有咩方法能夠提高接種率。再唔係就唯有與病毒同行,不過香港依家傳染途徑最多嘅應該係公開場合除罩食嘢高風險,點樣可以切斷呢個,又不至於影響營生,係可以集思廣義一個方法較好。

侯爵府

daijuju 發表於 21-4-14 17:28
咁佢而家話有醫生證明可豁免打針啦。咁係點豁免法呢?係老闆可以照開6人枱定係冇得開?員工能用檢測代替嗎 ...

係呀,執行力都好差

伯爵府

如果這是情 發表於 21-4-14 17:36
你話body check,做得飲食嘅,佔大多數都係基層。要攞幾百至過千蚊出嚟做身體檢查?你梗係唔知人地工作時 ...

政府就係蝦啲基層,廚師,酒樓部長,待應阿姐,洗碗阿姐,無人會幫佢地發聲

呢啲人好多手停口停

侯爵府

daijuju 發表於 21-4-14 17:23
強制檢測會維持免費,食肆員工係要強制檢測

嗰日林鄭唔係話考慮取消免費檢測咩?而家又唔取消啦?

珍珠宮

hellokitty111 發表於 21-4-14 16:01
咪就係!政府做得唔公平!
大家都係打工仔,飲食業又檢測,又打針,都未必保得住分工!
老師呢,唔使檢測 ...

其實已經唔係公唔公平,係佢冇理由咁做……有啲人身體狀況真係好弱唔打得……但醫生冇一個病可以證明100%唔打得,或者打完有咩事....

好似癌病康復者,醫生都唔可以咬定100%唔復發? 如果周身病痛嗰啲一路複診,可能食住藥仲有工返,但佢一出啲咁嘅政策,人哋飯碗難保,好慘

侯爵府

我同阿媽都鬧緊

珍珠宮

andyman 發表於 21-4-14 17:36
冇打針的人, 老細唔會比佢開工啦, 6人枱當然照開. 總之番得工的人就已打左針. 遲啲可能輪到逼中港司機打針 ...

咁有醫生證明唔打得果啲,政府應該要講明食肆老闆不能以此為理由解僱啦,要照比開6人,總之該類別人士定期檢測就可。不過好明顯政府都冇諗咁多嘢。

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-4-14 15:47
我明
有d人真係唔適合
平時都好多病痛/覆診

部份BK會員思想極端離地。
有長期病患、有心臟病食緊薄血藥、癌病康復者等,唔打疫苗無資格做飲食業,即係敵人、與政府為敵、反政府人士,列為黃色人種。

珍珠宮

moma1023 發表於 21-4-14 17:41
嗰日林鄭唔係話考慮取消免費檢測咩?而家又唔取消啦?

強制除外

伯爵府

Happy_hk 發表於 21-4-14 17:38
係,主要媒體只報疫苗副作用同個案,降低接種意欲,其實唔打科興,都仲有復必泰揀。全民要求一定比例嘅疫 ...

佢唔叫出緊公帑果班打咗先?

侯爵府

Happy_hk 發表於 21-4-14 17:38
係,主要媒體只報疫苗副作用同個案,降低接種意欲,其實唔打科興,都仲有復必泰揀。全民要求一定比例嘅疫 ...

其實強制應該搵公務員先,可以用假期做誘因,再 逐步嚟,而唔係搵已定期檢測為飯碗嘢飲食業,打針係有風險,唔能夠強逼囉

首頁
45678...28

尾頁

跳至