自由講場

跳至

首頁
34567...28

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

茶木 發表於 21-4-14 16:53
人地已經有做檢測,仲要迫人打針

點解老師檢測都唔洗做?

其實都一樣,學校可以選擇是否全面復課,或部分復課,只係學校唔會炒人

珍珠宮

moma1023 發表於 21-4-14 16:54

佢將打針比例同吃喝玩樂掛鉤,我好理解,但佢冇理由將呢樣 ...

宣傳同解說向來缺乏

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

moma1023 發表於 21-4-14 16:39
之前叫佢哋每7日或者14日檢測一次,冇事咪返工囉,其實冇問題,大家都配合,你俾個選擇人都好呀。
而家佢 ...

一宣佈呢個方案, 我簡直呆左, 咩世界香港幾時變到咁, 強逼人地去打針, 就算普通感冒疫苗, 人地都係鐘意打就打, 點解要逼基層去打針, 現在已經唔係疫苗安唔安全呢個層面, 係冇左人身自由呀! 咁叻唔去逼下政府官員, 教師, 醫護.我真係感受到香港在倒退中.

ps: 我不是黃人

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實唔係話有三高或者乜嘢病患就唔打得針嘅,我有同學係醫生亦都係癌症康復者,佢都啱啱打完兩針復必泰!最主要係要「穩定」即係你有膽固醇醫生叫你食藥你又唔去食,又話會戒口但乜嘢都塞落口,呢啲咪叫唔穩定囉。加上好多香港人,從來都唔去檢查身體,就算唔打針都可能會猝死啦。

侯爵府

daijuju 發表於 21-4-14 16:59
不論檢測定打針,佢想由啲老闆/校長去比壓力,而政府只是拋出「誘因」的角色
...

所以咪話佢淨係識做啲旁門左道野。
好似學校復課咁,你認為老師打咗針或者做咗檢測個保障係咁重要嘅,咪直接強制老師做檢測或者打針,你可以二選其一囉。
做乜要將個壓力去咗校長或者校董會度?
會諗埋啲咁嘅政策出嚟嘅政府,真係好冇承擔。

伯爵府

andyman 發表於 21-4-14 17:00
一宣佈呢個方案, 我簡直呆左, 咩世界香港幾時變到咁, 強逼人地去打針, 就算普通感冒疫苗, 人地都係鐘意打 ...

我都完全唔係偏激嘅人, 大家講道理啫

大宅

幸福花海 發表於 21-4-14 16:37
咁即係唔係已知自己有病,又唔肯做body check, 又唔想打針,又唔想轉工,唔明想點?疫症當前,每人都有責 ...

佢哋忘記咗係疫情當下。

侯爵府

andyman 發表於 21-4-14 17:00
一宣佈呢個方案, 我簡直呆左, 咩世界香港幾時變到咁, 強逼人地去打針, 就算普通感冒疫苗, 人地都係鐘意打 ...

我都唔係黃人,某啲人眼中我直頭係藍添。 但是其是,非其非。 佢哋個防疫政策真係錯漏百出,正路不走專走偏門。 係一個疫症時代下有一個咁樣嘅衛生局長同埋特首,我哋真係不幸⋯⋯ 

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我成日同D同事講我做飲食一定執鬼咗佢
最多開間賣外賣既好過係度拖
政府好多野用意係好不過推既手法要有改善

男爵府

sheepsheepvo 發表於 21-4-14 16:50
咁即係d人覺得情願帶口罩勤洗手,比起疫症完全零,佢地更驚打嘢入身體囉。每人恐懼既嘢都唔同,冇得責怪唔 ...

對呀,
大家生活在香港,
唔想香港人打針出事.....

大宅

麟媽媽 發表於 21-4-14 17:00
其實唔係話有三高或者乜嘢病患就唔打得針嘅,我有同學係醫生亦都係癌症康復者,佢都啱啱打完兩針復必泰!最 ...

咁梗係唔係所有三高/長期病患打完就一定瓜硬喇,只不過係個風險比正常健康人又會再大d, 冇人夠膽寫包單架嘛,所以本身就係叫人自行決定。
但而家將打針同生計掛勾就唔係咁好囉。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我打左針,不過我都唔贊成迫人打,但又咁講,係香港啲傳媒係要講到啲疫苗打左唔係死就癱咁,如果唔係唔會咁多人唔敢打

珍珠宮

moma1023 發表於 21-4-14 17:01
所以咪話佢淨係識做啲旁門左道野。
好似學校復課咁,你認為老師打咗針或者做咗檢測個保障係咁重要嘅,咪直 ...

佢哋唔會,連宣佈復課都唔敢,驚學校爆發要孭鑊

直接落order叫公務員打,只會有埋怨

你可以想像佢強制啲話,啲人反應只會更大

所以政府拋出誘因,希望啲人自動自覺做嘢推下線

好難講咁做好定唔好,但佢拋出誘因都應該要諗下啲back up plan。例如員工不能打針,只要定期檢測,老闆都可以開6人枱,咁老闆就不會怪罪員工。好多嘢諗得唔細緻。打咗針嘅客點verify,如果整個假截圖又當打咗,員工好難叫每個客出示身份證核對。政府應該要提供系統認證支援。安心出行又係,點防範假app等問題。

男爵府

睇到政府針對某行業,
飲食, 美容, 酒吧, .....
唉....
人地已經好難搵食,
人地生活有咩事, 就好大怨氣,
香港, 搞成咁....唉.....

子爵府

茶木 發表於 21-4-14 15:53
我只係反映事實
我係藍絲,但今次我撐你,覺得政府一刀切唔合理,罔顧食店職工健康!

侯爵府

daijuju 發表於 21-4-14 17:11
佢哋唔會,連宣佈復課都唔敢,驚學校爆發要孭鑊

直接落order叫公務員打,只會有埋怨

我起初都以為佢係打針或者檢測等員工二選一。但我聽到佢又話考慮取消免費檢測服務,嗰刻就知道佢哋真係逼人打針,係為咗追求打針數字而出個政策,唔係為整體防疫去考慮。
其實佢將打針同吃喝玩樂掛鉤,我好接受,例如唔打針唔可以出外旅行,唔打針餐廳唔接待。 但如果將打針同飯碗掛鉤,咁你就等於逼佢一定要做,佢係冇得揀,呢個就係我覺得佢過分嘅地方。
我見到上面有人話,咁咪轉行囉。呢個又係「何不食肉未」嘅想法,今時今日嘅香港經濟環境,加上飲食業本身有大量低學歷高年紀嘅員工,請問佢地如何轉行?

水晶宮

我都唔認同用放寬做誘因叫人打針。真係好容易變左僱主「谷」員工打針

侯爵府

畀面勳章

茶木 發表於 21-4-14 15:32
而家全個飲食業人心惶惶

我識人迫住打針,年紀又唔係細,食野又唔係健康,又無運動,仲係煙鏟 ...

我見到FB有人貼左呢張, 你朋友做呢間?

珍珠宮

回覆樓主:

醫生好難証明100percent打左會有事,所以應該唔會所有吾適合打嘅人都攞到証明⋯⋯上年紀好難冇三高

我諗好多人會為左保住份工打,真係唔係幾好人地要開飯

首頁
34567...28

尾頁

跳至