家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來又幾得意,有好多類型基金
每隻基金都會顯示年利率,基金成份,歷史走勢圖表,好似睇股市咁
有d基金其實都係銀行或者劵商見到既基金,但經陸香港買就免手續費
都幾好玩
不過感覺同牛牛基金寶有啲似,大家有無用過陸香港

別墅

之前抽ipo有開,可吾可以隨時提番d錢走?

男爵府

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=15864911

大宅

2021勳章

MMKIT 發表於 21-4-14 18:27

我所認識的基金是隨時可贖回的,不可隨時提取的是保險——投資相連保險。
但好多人將投資相連保險說成基金,故聽到人說基金時亦要問清楚到底是基金還是投資相連保險。
基金與投資相連保險差別很大,錢家有道有講。
如果是保險,會有冷靜期,冷靜期內可取消,基金沒有冷靜期,可隨時贖回。
我的意見是基金可買,投資相連保險則絕不可買。

別墅

兩個都無用過,你係點樣玩法?每個月供定係見價岩就入一筆?

大宅

MMKIT 發表於 21-4-14 18:27

可以架,如果買左基金就要贖回
每隻基金都有講明贖回要等幾多日
例如我買左呢隻安聯環球人工智能股票基金
佢贖回需要T+3日,即係贖回3日後現金先會返到自己戶口

大宅

choyki 發表於 21-4-14 21:49
我所認識的基金是隨時可贖回的,不可隨時提取的是保險——投資相連保險。
但好多人將投資相連保險說成基金 ...

我覺得好多人誤會了基金=保險
因為我明白點樣去得知基金成份,所以對我來講好易分辨

大宅

gggillau 發表於 21-4-15 10:17
兩個都無用過,你係點樣玩法?每個月供定係見價岩就入一筆?

見睇岩就入,基金本來就放中長線
依家試緊水溫,如果覺得唔錯就會轉每個月供錢

大宅

2021勳章

jacowong226123 發表於 21-4-15 18:18

可以贖回 0.001 個單位,咁最低認購額是多少?

大宅

choyki 發表於 21-4-16 08:46

$100

別墅

jacowong226123 發表於 21-4-15 18:18

又幾好玩,岩岩入左兩萬入去玩,今日暫時賺左$50,我見jm講果隻安聯走勢好高,過去一年升左124%,試下擺番半年睇下賺到幾多先

大宅

2021勳章

gggillau 發表於 21-4-16 17:08
又幾好玩,岩岩入左兩萬入去玩,今日暫時賺左$50,我見jm講果隻安聯走勢好高,過去一年升左124%,試下擺番 ...
買小小玩就好,多就唔敢,我問過佢冇存保,唔敢買多

別墅

無 好似幾好玩 有少少興趣

別墅

choyki 發表於 21-4-16 08:46

你有無試過用 銀行 證券行 買基金呀?

大宅

hippopopo 發表於 21-4-19 10:33

開黎玩下,我都係主力彈藥係股票
不過前排股災之後,令我覺醒
要抽一部分資金去分散風險,所以就用陸香港買下基金

大宅

2021勳章

hippopopo 發表於 21-4-19 10:34
你有無試過用 銀行 證券行 買基金呀?

我有喺匯豐買靈活智投嘅基金,最低認購額 $100,贖回應該都係,我無特別去留意,因為我嘅認知係贖回應該同認購一樣。故懷疑最低可贖回 0.001,咁係咪最低可認購 0.001 呢?

我亦有喺恒生買 SimplyFund,最低認購額 $1。

但我喺匯豐買咗唔夠兩年,喺恒生買咗唔夠一年,我主要係直接喺基金公司買,喺富達同摩根都供咗超過 20 年,二者最低月供額都是 $1,000。

大宅

2021勳章

jacowong226123 發表於 21-4-19 17:48
開黎玩下,我都係主力彈藥係股票
不過前排股災之後,令我覺醒
要抽一部分資金去分散風險,所以就用陸香港 ...

我嘅經驗係分散好,包括分散時間買(月供)同分散買唔同嘅基金。前一排新經濟股升得勁,之後又跌得勁,輪到舊經濟股升。國家也一樣,之前升得多嘅國家,之後可能也會跌得多,之前跌得多嘅國家,則之後可能會升得多。啲退休基金會用比重還原法,降低比重上升了的投資,增加比重下降了的投資,因而令到升嘅跌返,跌嘅升返。基金通常限制一隻股票唔可以佔超過 10%,好多基金都持有騰訊、阿里巴巴 9.X%,如果佢哋再升,升到超過 10%,基金經理就會減持(減持並不是不睇好,而係為了符合基金的規定)。

複式洋房

hippopopo 發表於 21-4-19 10:33

我都開左,有好多野送!

翡翠宮

2021勳章

jacowong226123 發表於 21-4-14 16:06
原來又幾得意,有好多類型基金
每隻基金都會顯示年利率,基金成份,歷史走勢圖表,好似睇股市咁
有d基金其 ...

手續費几多?要留意某些賣基金嘅公司價格偏高

大宅

mandy952 發表於 21-4-20 19:45
手續費几多?要留意某些賣基金嘅公司價格偏高

暫時免手續費

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊