6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 6個月,加固左兩個禮拜啦,但係唔知點解呢排便便又硬又臭啵,之前都唔係咁架,而家成3-4日先有一次便便,咁我應該點做呀?

大宅

平時食開粥仔定糊仔? 係人奶b定奶粉b?有冇俾水佢飲?

大宅

littlemonchi 發表於 21-4-14 08:15
平時食開粥仔定糊仔? 係人奶b定奶粉b?有冇俾水佢飲?

食開糊仔,佢係奶粉b,有俾少少水佢飲,不過佢飲一啖就唔要啦

別墅

加固初期食糊仔既話,便便會硬少少,同埋要開始俾水佢飲架啦,bb通常唔係好飲水,腸胃都要d時間適應,開頭有便便硬或輕微便秘情況都唔奇

大宅

momoko1_1 發表於 21-4-14 08:36
食開糊仔,佢係奶粉b,有俾少少水佢飲,不過佢飲一啖就唔要啦

轉左2號奶粉未?如果加固一直冇改善便便情況,試下轉奶粉果時可以揀隻有益生纖維既奶粉,我bb有飲金裝美素,便便一直好靚

大宅

supernova 發表於 21-4-14 09:28
轉左2號奶粉未?如果加固一直冇改善便便情況,試下轉奶粉果時可以揀隻有益生纖維既奶粉,我bb有飲金裝美素,便 ...

我未幫佢轉奶粉呀,原來咁樣揀會好d既

大宅

樓主有冇加其他食材?如果有試過蛋黃,d便便係會臭好多

大宅

manman豬 發表於 21-4-14 10:20
樓主有冇加其他食材?如果有試過蛋黃,d便便係會臭好多

未呀,乜原來食左蛋黃係會臭d架?

大宅

momoko1_1 發表於 21-4-14 10:43

係呀,不過加固初頭都係食糊仔,大約兩個禮拜,見佢食得ok先好再加其他食材

別墅

momoko1_1 發表於 21-4-14 10:43

我每次俾佢試新食材,通常會撈埋本身食開既粥仔或者糊仔度,等佢腸胃容易適應少少

大宅

正常架,一開始加固試其他食物,消化會冇咁好,之後就好d架啦

大宅

supernova 發表於 21-4-14 09:28
轉左2號奶粉未?如果加固一直冇改善便便情況,試下轉奶粉果時可以揀隻有益生纖維既奶粉,我bb有飲金裝美素,便 ...

我bb都有飲金裝,之前腸胃都麻麻地,轉左呢隻奶粉之後,出到黎既便便靚左,冇咁臭!

大宅

明白!咁我係咪遲d先幫佢轉奶粉好d呀?

大宅

momoko1_1 發表於 21-4-14 13:39

我係成功加固後先至幫佢轉奶粉,本身加固要睇下bb腸胃適唔適應到,肯唔肯飲水,佢冇問題先至轉都唔遲

大宅

momoko1_1 發表於 21-4-14 13:39

俾著我就會分開進行,萬一bb腸胃不適,要搵原因都會容易d

大宅

sugarmama123 發表於 21-4-14 15:01
俾著我就會分開進行,萬一bb腸胃不適,要搵原因都會容易d

岩呀!無論加固定轉奶粉都要循序漸進,bb會好快適應到,媽媽唔駛太擔心

大宅

supernova 發表於 21-4-14 15:54
岩呀!無論加固定轉奶粉都要循序漸進,bb會好快適應到,媽媽唔駛太擔心

即係要慢慢黎啦,轉奶粉仲有冇其他野要注意架?

大宅

牛年勳章

momoko1_1 發表於 21-4-14 16:11

轉奶粉最緊要同bb夾,我prefer揀d冇咁甜既奶粉,感覺健康d,對bb腸道健康好d

大宅

momoko1_1 發表於 21-4-14 16:11

無論你轉唔轉牌子都好,都要記得一餐一餐咁轉

大宅

咁我等佢加固適應左先幫佢再轉奶粉好似好d啵

首頁

尾頁

跳至