自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

ernbe 發表於 21-4-14 18:02
美國只是禁了十幾個縣的食物。福島禁的主要是植物,家禽和魚類禁的不多。

https://www.accessdata.fda.go ...

我都突登搵咗條rule睇,佢唔係限全日本嘅某類貨,要睇下係咪出自某啲県,但遲啲改就唔知啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

美國禁入口日本海產,我明白,
但連陸地上的食物都禁(非海鮮肉類、奶、奶粉、油、菜等等),
好似over 左.

是否想借此機會減少日本貨入口到美國, 加上中美貿易戰及covid,美國政府在遊說美國公司將在外國的廠房搬回美國,
一方面增加本土投資及減低失業率,
另一方面鼓勵國民去買美國本土生產的貨.

如意算盤,不惜插家臣多一刀.以前曾插過日本.
如不是美國逼日本簽貨幣協議,
日本經濟都唔會“迷失”多年.

那個經濟體從後趕上全球第二位(以前是日本, 現在是中國), 都俾在第一位的美國迎頭打幾棍, 話知對方係盟友定敵人. 明招陰招都出齊去保住自己永遠在第一位.

ps. 我只是不買日本海產及福島食物

珍珠宮

2024年龍年勳章

Chiuchoiluck 發表於 21-4-14 17:28
Donki 前排好似有個福島食品節

唔係呀化?

子爵府

回覆樓主:

佢哋唔好以為唔關佢事,美國海產都會有問題!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

暗啞底搏人冇留意到!真係自打嘴巴!

唔緊要,YC會支持佢哋嘅家郷!大力大力咁懲罰佢!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-4-14 18:16
好似over 左.
點會over,311後有專家分析過,輻射水會滲入地下水,根本附近一大片地區都受影響

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-14 18:16
好似over 左.
FDA呢份alert文件係2011年出, 今年四月有修訂版, 即是話呢10年美國對日本食品仍然有介心
稻米都係其中一種alert食品, 因為洩漏幅射唔單單影響水質, 亦會影響泥土

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

grancyliang2007 發表於 21-4-14 18:34
點會over,311後有專家分析過,輻射水會滲入地下水,根本附近一大片地區都受影響
...

香港政府食安中心有監測日本福島及附近5個縣進口香港的食品輻射,

而不是像美國咁,由這地區來的食物冇驗就一刀切,全部禁晒.

公爵府

2023年兔年勳章

LongTimeAgo 發表於 21-4-14 17:03
唔怕啦,運哂黎HK啦
Aeon一田大把日本(輻射)食物節

佢地可以倒污水落海,香港都應該禁止日本海產進口。

伯爵府

2024年龍年勳章

你查一查新聞,311後日本為恢復出口,將産品的輻射檢測指數調高,進出口商品嘅檢測標準跟本係各國政府嘅枱底數,睇台灣入萊豬就知啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講一套,做一套,日本倒輻射水落海影響全球,西方國家噤若寒蟬,美國直情話支持佢哋做法,瑞典環保少女去咗邊?佢嗰句How dare you~ 唔講?中國新疆棉花事件,子虛烏有,香港明明係黑暴曱甴肆虐,破壞香港法治安穩,欺凌香港百姓,啲西方國家就個個死出嚟指責同干涉中國內政。

西方國家根本就係偽善

伯爵府

咁快落閘?!聞煮大國唔好玩嘢喎

珍珠宮

.

珍珠宮

.

男爵府

好似over 左.

唔係所有陸地上的食物都禁,主要禁東北出產食品,日本其他地區不受影響。www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_621.html 邊個地區邊個品種全部list曬出黎,查實個list2011年已經有,唔知點解突然一堆人當“新聞”。處理核廢水既又係,舊年國際原子能機構已經公佈,IAEA副總干事劉華原任中國國家核安全局長,大陸冇理由唔知日本要排入大海,但新聞公佈個陣冇人有意見,到今年個個好似第一次新消息甘炸曬鍋

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ernbe 發表於 21-4-14 19:27
地球有1500000000000000000噸海水。日本倒100萬噸輻射水落海,其實影響有幾大呢?

能影響全球嗎?

吓? 你覺得冇問題?即係你都支持美國支持日本倒輻射水落海?其實身體最誠實,如果真係冇問題,點解美國要禁日本食品進口?日本專家都話,稀釋咗嘅輻射水好安全,但菅義偉只拎喺手,冇飲喎,

子爵府

地球有1500000000000000000噸海水。日本倒100萬噸輻射水落海,其實影響有幾大呢?

能影響全球嗎?

1煲湯有4升,倒2滴毒葯應該唔死得嘅,最多有後遺症啫,但明知有毒都照飲?

baby_ju    發表於 21-4-15 13:05

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

日本做咁多年契弟,都換唔到主子少少包容

珍珠宮

.

子爵府

能影響全球嗎?

日本個核反應堆仲未解決,D核水陸續有黎,點止呢個數 如果只係呢個數,佢使鬼排入海

首頁
12345...11

尾頁

跳至