自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我生女,同事同年生仔,幾年來係咁講叫我快d生返個仔
笞過 我地鐘意女多d, 生一個就夠啦...etc
但位同事一傾到相關話題又會講呢句

用戶要求終止服務

牛年勳章

你同事唔代表「香港後生」,佢咁講亦唔代表重男輕女,你生咗女,佢咪叫你生仔,如果你生仔,可能佢會叫你生多個女。閒話一句,同 d 人成人講:「得閒飲茶吖!」都係一樣。
未經許可,請勿轉載

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔出奇,識人好恨女,照到係女竟然喊,話如果只生一個,佢覺得應該生仔
我聽到滴晒汗

公爵府

Charlotte_mom 發表於 21-4-14 17:27
唔出奇,識人好恨女,照到係女竟然喊,話如果只生一個,佢覺得應該生仔
我聽到滴晒汗: ...

同事一照到係女,即刻爆喊,話想要仔,幾日後,就小產咗了

wcpcelia    發表於 21-4-15 15:36

大宅

係香港梗係生女好啦

男爵府

BGCOME08 發表於 21-4-14 17:29
同事一照到係女,即刻爆喊,話想要仔,幾日後,就小產咗了 。

象牙宮

回覆樓主:

每個人心態唔同,未必關年紀事!我自己鍾意生仔,日常生活唔使煩好多野!公司男同事鍾意生女,話有多個人嗲d痴身d!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-4-14 17:27
我聽到滴晒汗: ...
如果只生1個, 我要女

大宅

大笨鐘 發表於 21-4-14 17:24
你同事唔代表「香港後生」,佢咁講亦唔代表重男輕女,你生咗女,佢咪叫你生仔,如果你生仔,可能佢會叫你生 ...

認同,我確實係生仔時俾人叫生女,話女孝順仔會跟老婆走。到生完女時又會話1仔1女得個好聽,同姓先啱玩。
真係唔洗擺上心,d人生乜都會有嘢講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都只係生咗一個仔,我都同意樓上有位jm講: 生仔唔係因為重男輕女,而係因為生仔,真係煩少好多嘢,擔心少好多嘢 .... 仲有、仲有、仲有、...生女嘅話,我諗我荷包會比生仔更大出血,會幫佢扮靚 買衫 , 一定買到破產。生仔好簡單,t-shirt、短褲、牛仔褲、波鞋.... 搞掂

複式洋房

回覆 大笨鐘 的帖子

但佢呢句閒話講左幾年,覺得有d煩, 可能我講得唔夠詳細,重有好多佢重男輕女既例子,我覺得佢點諗佢既事,但唔好同我講我要生多個仔咁先完滿呢類說話

男爵府

叫你生仔可能係想你湊個「好」字,唔見重男輕女啊,
除非佢有講過生仔如何如何好!生女如何如何唔好,咁就係重男輕女啦

公爵府

wylerC9 發表於 21-4-14 17:37
如果只生1個, 我要女

me 2

男爵府

happymama11 發表於 21-4-14 17:39
我都只係生咗一個仔,我都同意樓上有位jm講: 生仔唔係因為重男輕女,而係因為生仔,真係煩少好多嘢,擔心少 ...

各有各煩惱吧

做父母既咩都煩一餐

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

上得bk 多都知啦

複式洋房

回覆 Jakmm 的帖子

有對我講過生男仔好d, 又會話你奶奶唔使你生返個仔? 又話佢自己好彩係生仔,如果係女又要生多個

大宅

ARKAYAYA 發表於 21-4-14 17:42
回覆 大笨鐘 的帖子

但佢呢句閒話講左幾年,覺得有d煩, 可能我講得唔夠詳細,重有好多佢重男輕女既例子,我覺 ...

因為佢自己生左仔嘛,自己生咩就自然諗到好多個個性別既好嘢
我有個同事自己唔生,日日係到話唔生有幾好幾好,講到生左既大人同b都慘。我都廢事理佢,佢有佢曬單身幸福,我有我曬家庭幸福囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唓!我得一個仔,以前夠大把人叫我生個女啦,唔通就重女輕男咩?我母校個修女都叫我追多女佢一定收添,佢係女校校長,佢就梗係重女輕男啦。

複式洋房

回覆 BGCOME08 的帖子

其實咁堅持性別既應該去做人工, 如果唔係就順其自然啦,係仔係女又有咩所謂

公爵府

happymama11 發表於 21-4-14 17:39
我都只係生咗一個仔,我都同意樓上有位jm講: 生仔唔係因為重男輕女,而係因為生仔,真係煩少好多嘢,擔心少 ...

我都係咁話,但我老公好鍾意女,偏偏兩個都係仔,照到係仔時老公塊面一次比一次黑

首頁
12345...6

尾頁

跳至