自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

半開放 + 玻璃趟門可唔可以解決到大部份問題?

伯爵府

我朋友住新樓,開放式廚房仔在門口旁邊,對著個㕔仔
佢整咗竹簾在廚房頂位,平時拉下來遮掩

珍珠宮

我最鐘意外國個種勁大既開放式廚房連飯廳。。香港屋細就咪搞。。。

男爵府

回覆樓主:

其實以前用廚房都一樣有油煙味 , 而家用開放式都一樣有,但有個強的抽油煙機係ok, 要用電爐,煲湯用電子 , 係炒野煎野有味,但開強度d係ok, 開1度抽吾到。

大宅

回覆樓主:

我用過,唔掂,成屋痴林林,唔好攪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我老公實反對,嘈住佢睇電視

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

唔煎牛扒 ,唔煎魚, 唔放洗衣機就好好多

伯爵府

回覆樓主:

我鄰居用開放式
佢話有大抽油煙機,油煙不是問題
但真係好大馬力,好嘈,同埋有抽真空感覺,耳朵唔舒服,佢老公好敏感,最多忍半小時就想發脾氣,所以佢煮飯都唔敢煮太耐。

子爵府

上校車 發表於 21-4-14 17:59
用家會話俾你知, 開放式只要有部好既抽油煙機, 抽氣扇, 加埋電磁爐, 係唔會好大油煙既, 我煮餸唔會煮到好似 ...
你講嘅係事實
我超like開放式廚房
試過真係返唔到轉頭

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個廚房算半開放式,因為冇門,但每次焗爐整燒肉都搞到個糧霧感應器大響,我已經開晒抽油煙機都未必得,次次都要打開晒後門同窗散氣,後來加咗個掛簾後好d, 搞到我唔係太想整燒肉,費事成屋都係油煙味。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kaweiG 發表於 21-4-14 17:55
新單位越睇越細,差唔多大部份都係開放式廚房,再加上香港人越來越少煮嘢食,開放式廚房好似係必然嘅選擇。 ...

唔鍾意

男爵府

我中意開放式,我日日都煮兩餐唔會大油煙呀,又方便我煮野洗野都睇到個仔

珍珠宮

新單位越睇越細,差唔多大部份都係開放式廚房,再加上香港人越來越少煮嘢食,開放式廚房好似係必然嘅選擇。 ...

做到個對流比個抽機,部抽機夠勁,唔會大油煙
我開方式廚房,全年365日全煮無休

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

WChan 發表於 21-6-18 17:24
半開放 + 玻璃趟門可唔可以解決到大部份問題?

半開放既意思係咪個廚房用玻璃趟門?

如果你煮野多油煙, 唔好用玻璃趟門, d 油煙痴住一撻撻, 唔抺好肉酸, 抺又難抺, 總之會加重自己/姐姐既家務量.

伯爵府

小華子 發表於 21-4-15 07:48
風水唔好,一定唔會整開放式。屋大過1500呎就話,屋細仲整,絕對唔贊成。
...

以符合消防條例,開放式廚房一定係要裝電煮食爐。唔係用明火,就唔會影響風水。

珍珠宮

廚房一多野成個廳會好礙眼,有廚房好d

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

開放到一個Island 咁加埋廚房門就perfect
放下自在

公爵府

最主要是見爐灶問題,風水上唔好。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有時煮啲嘢大味梗廚廳都有味,想像唔到開放式會點,而且屋企有好細嘅小朋友好危險

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

bosch 發表於 21-6-19 06:16
半開放既意思係咪個廚房用玻璃趟門?

如果你煮野多油煙, 唔好用玻璃趟門, d 油煙痴住一撻撻, 唔抺好肉酸, ...

如果玻璃趟門唯有日日輕輕抺下, 一星期再大抺一次

首頁

尾頁

跳至