自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210414/mobile/bkn-20210414200609794-0414_00822_001.html

本港有兩名孕婦接種新冠疫苗後流產,衞生署今日(14日)證實,兩名均為32歲的孕婦先後於3月23日及本月8日接種由內地及德國研發的復必泰疫苗,數日後下體出血流產,其中一名孕婦更已妊娠23至24周。有專家指孕婦接種新冠疫苗並非常規建議,當中由內地生產的科興疫苗更講明孕婦不應接種,但他相信接種疫苗與流產關係很微,除非孕婦打針後出現嚴重過敏反應,才會影響胎兒安危。

衞生署表示,一名32歲女子本月8日在聖保祿醫院社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗,她在接種後的觀察期間並沒有不適紀錄。她本月10日驗孕得知自己懷孕,惟翌日卻發現下體出血、下腹痛並排出胎兒,同日到瑪麗醫院急症室求醫,胎兒同日證實死亡。醫管局評估胎兒的重量,估計胎齡大約為23至24周,而該女子未能提供清晰的妊娠資料。

此外,另一名32歲女子上月23日在彩虹道羽毛球中心社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗,她在接種後逗留在接種中心觀察期間並沒有不適紀錄。她上月25日驗孕證實懷孕,同月31日因下體出血到伊利沙伯醫院急症室求醫,經檢查後診斷為流產。不過,醫管局遲至本月8日才將此宗懷疑疫苗異常事件個案呈報衞生署。

衞生署指已就兩宗個案聯絡醫管局,以獲取更多資料協助評估,目前均未有證據顯示與疫苗接種有關。衞生署會按既定機制,將個案交由新冠疫苗臨床事件評估專家委員會進行因果關係評估。

香港醫院藥劑師學會會長崔俊明表示,目前由內地研發的科興疫苗寫明是孕婦忌用,因沒有相關的孕婦臨床數據;至於由內地及德國研發的復必泰疫苗,對孕婦的成效及安全數據亦未確立,因此亦未有建議孕婦接種,不過復必泰藥廠本月初起已招募孕婦進行研究,美國婦產科學會亦建議,若婦產科醫生評估過孕婦狀況後,認為效益大過風險,孕婦亦可以接種復必泰疫苗。

他又指,早前有個案證實,孕婦接種復必泰疫苗後,嬰兒出世後亦帶有抗體,且目前並未發現疫苗與流產等影響胎兒的情況有關,因此流產與疫苗的關係很微。不過,若孕婦接種疫苗後有嚴重過敏反應,出現喉嚨腫脹、呼吸困難、血壓急降等病徵,則會影響氧氣供應予胎兒,令胎兒有生命危險。他理解不少婦女未必知道自己剛懷孕,若不知情下接種了新冠疫苗,可以持續觀察胎兒的狀況,而孕婦接種後沒有不良反應或嚴重副作用,一般而言亦可繼續接種第二針。

根據衞生署網頁,寫明懷孕或哺乳期婦女不應接種科興疫苗,因目前尚未獲得孕婦及哺乳期婦女使用科興疫苗的臨床試驗數據。至於復必泰疫苗,衞生署指一般情況下,懷孕期間接種復必泰疫苗並不是常規建議,但婦女在哺乳期間如有較高的臨床需要預防新冠肺炎,也可接種疫苗,在接種疫苗前應向醫生徵求意見。

男爵府

一名32歲女子本月8日在聖保祿醫院社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗,她在接種後的觀察期間並沒有不適紀錄。她本月10日驗孕得知自己懷孕,惟翌日卻發現下體出血、下腹痛並排出胎兒,同日到瑪麗醫院急症室求醫,胎兒同日證實死亡。醫管局評估胎兒的重量,估計胎齡大約為23至24周,而該女子未能提供清晰的妊娠資料。

我有冇理解錯,佢一直唔知自己有左?

男爵府

禁孕婦打啦!

珍珠宮

funlulu 發表於 21-4-14 22:49
一名32歲女子本月8日在聖保祿醫院社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗,她在接種後的觀察期間並沒有不適紀錄。 ...
有咗6個月都唔知?

珍珠宮

好媽媽勳章

一名32歲女子本月8日在聖保祿醫院社區疫苗接種中心接種復必泰疫苗,她在接種後的觀察期間並沒有不適紀錄。 ...

係囉!那位女士自己有咗都唔知

遲啲可能打疫苗要好似照X-ray咁問LMP, 問當時人是否肯定自己冇BB.

男爵府

三國1 發表於 21-4-14 23:02
有咗6個月都唔知?

唔通好肥?6個月都唔知?幫佢打針醫護人員睇唔睇到呢?

8號打疫苗
10號去驗孕??(冇啦啦又去驗孕)
11號流產

好匪夷所思

wcpcelia    發表於 21-4-15 16:34

侯爵府

我剛才睇新聞都覺得好匪夷所思,點解有左6個月都唔知

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

真係好奇怪

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

唔知係咪講緊Coffee?

水晶宮

happybobobaby 發表於 21-4-14 23:09
唔通好肥?6個月都唔知?幫佢打針醫護人員睇唔睇到呢?

8號打疫苗

你問曬我嘅問題
簡直匪夷所思

水晶宮

BKsquare 發表於 21-4-14 23:19
你問曬我嘅問題
簡直匪夷所思

另外有個都好似係
打完針兩日跟住確定懷孕

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

hfl2000 發表於 21-4-14 23:18

第2單係coffee

珍珠宮

又關佢事?

瑪瑙宮

大廚勳章

BKsquare 發表於 21-4-14 23:20
另外有個都好似係
打完針兩日跟住確定懷孕

又係咁喬?打完去驗孕?其中一個廿幾週wor
打之前吾知有左。。。打完就test

子爵府

同問

男爵府

我睇完都即刻諗起佢

男爵府

點解唔係驗左孕先去打針?無啦啦打完針過兩日之後又懷疑自己有左走去驗孕呢?

子爵府

mickeyeva 發表於 21-4-14 22:37
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210414/mobile/bkn-20210414200609794-0414_00822_001.ht ...

撇開唔講報導呢單,忽發其想,如果有啲人有心想墮胎......

珍珠宮

回覆樓主:

6個月好大肚了喎,無嚟m都會知啦

珍珠宮

思澄爸爸 發表於 21-4-14 23:33
撇開唔講報導呢單,忽發其想,如果有啲人有心想墮胎......

我有個男性朋友真的是咁話

首頁

尾頁

跳至