自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

男爵府

虎到金來勳章

~玉子豆腐~ 發表於 21-4-14 22:38
入d藥妝店(eg:龍x藥房.萬x)緊係慢慢睇,睇清楚d功效成份,先買黎試,d店員有意無意甘係附近整貨呀嗌呀,真 ...

我都做零售,有客入黎一定要跟住,對呀頭黎講呢D係服務,對客人黎講呢d係壓力,有試過唔跟住d客,之後個客投訴無人為佢服務 左右做人難 所以希望你唔好介意,我地都唔想架

wcpcelia    發表於 21-4-15 15:00
varievarie    發表於 21-4-15 13:38

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我明白,份工係需要咁做,
但作為客人,真係好唔鍾意俾人成日跟住哂

大宅

入d藥妝店(eg:龍x藥房.萬x)緊係慢慢睇,睇清楚d功效成份,先買黎試,d店員有意無意甘係附近整貨呀嗌呀,真 ...

萬x有樣野叫神秘顧客,如果有客人入舖頭而職員無「主動」咁提供協助,係會扣分唔合格架,你睇緊野,如果個職員無主動問下你,無主動同你打招呼等等,係做唔到個要求架

樓主體諒下啦,佢地都唔想架,你下次講出聲話想一個人睇下就可以了

公爵府

回覆樓主:

無幾耐之前有個帖講入名店買名牌包包,留言話係鐘意sales lady 主動去接待,客人感覺會好好帶點優越

大宅

我都係覺得唔使跟住曬,正常有需要一定會嗌人來。
好似我最近想買電視,未睇完兩部就已經有人向我介紹野,但其實入面有咁多部我只係想慢慢睇觀賞下,電視之間有咩function 分別我只係想觀賞完才會搵職員來解答,而唔係一開始已經要左右我決定,呢種咁快就行埋來阻住我睇野既店我一律唔會再睇落去

男爵府

ericawingwing 發表於 21-4-14 22:50
萬x有樣野叫神秘顧客,如果有客人入舖頭而職員無「主動」咁提供協助,係會扣分唔合格架,你睇緊野,如果個 ...
最介意萬寧. 唔通大大聲等個個客都知我揾乜野. 有啲產品我覺得有啲尷尬

伯爵府

之前去旺角cxnmake,入左去兩分鐘,比店員遞左五次籃,其實我無拎任何產品,間舖已經細,又超逼仲要人拎住個籃,超無奈所以即刻走

大宅

我以為呢啲商店先會咁,但我發覺某間7仔都係咁

珊瑚宮

ericawingwing 發表於 21-4-14 22:50
萬x有樣野叫神秘顧客,如果有客人入舖頭而職員無「主動」咁提供協助,係會扣分唔合格架,你睇緊野,如果個 ...

咦!我屋企附近間萬寧又冇喎!完全未試過有人問我有咩需要....可能個別分店

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

葵廣某零食鋪,間野好細間,入面已經有3個員工,又係一入去跟住晒,每當你拎起一樣野就會介紹,又話好好食乜乜物物,超唔自在,買零食啫,洗唔洗咁。。。

公爵府

域琪425 發表於 21-4-14 23:00
我以為呢啲商店先會咁,但我發覺某間7仔都係咁

7仔越來越衰,免得過都唔會入去
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

我有次去豐X電器睇野,有個西裝友企響我附近,之後見佢忽然行去counter鬧職員,話佢企左響度x分鐘,點解你地無人黎services我,你地點做野.. 鬧左幾句又走左,根本無人睬佢
有需要咪自己去搵職員囉,咩咁大鼻,我旁人當佢傻佬看待,辛苦哂服務性行業

大宅

chuiyeebird 發表於 21-4-14 23:03
咦!我屋企附近間萬寧又冇喎!完全未試過有人問我有咩需要....可能個別分店
...

咁有可能佢地認得你囉
通常認得係熟客都會等你出聲先幫手既,熟客咪由你慢慢睇囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

零售業,公司要求咁做,打工嘅可以唔跟咩,你咪當佢係其他嘅顧客囉

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

虎到金來勳章

大家都係打份工
舒服距離跟住都ok嘅

伯爵府

我都估到萬x 應該check 得幾密,因為去親果幾間都好主動,又好好招呼。

大宅

回覆樓主:

我向某地鐵站聖xx 買麵包感受最深

我通常要幫家人買埋,一次選幾個包,咁一定會在麵包櫃前望下先,然後出手撳包啦,過程大慨三至五分鐘啫。個鋪已經豆膶咁細啦,我每一次丶真係每一次揸住個托盤行埋去睇時,總有一個店員不停向我身邊姿姿整整執下D包,扮搵野,但口中不斷叫客人隨便揀.

佢哋咁樣昅住哂,慌住我會偷麵包咁,好鬼討厭

子爵府

減齡達人勳章

如果經理見到同事冇跟住個客,會俾佢話唔主動幫客人,呢d係公司規矩冇辦法,你下次見sales跟住,你可以話自己睇下先

首頁

尾頁

跳至