自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hasting 發表於 21-4-15 13:12
夾份咪要搵幾個人夾
仲要夾幾個月
因為我有想買,你又想買

咁當然係屋企人夾啦,例如屋企想買部雪櫃,咁可以兩公婆都用該「5000」夾份去買....

珍珠宮

無話可說 發表於 21-4-15 11:21
一定會,無左2包,3包之類優惠價!所以我用黎餐廳食飯算,唔益大商家

子爵府

pbpk03845784 發表於 21-4-15 13:15
咁當然係屋企人夾啦,例如屋企想買部雪櫃,咁可以兩公婆都用該「5000」夾份去買....
...

如果兩公婆,一個月一次都係得二千,買幾千蚊就唔夠錢
兩房人都想換電器可能有得諗

伯爵府

minniemouse131 發表於 21-4-15 10:23
講開$5000,你哋估吓兩大超市+兩大藥房,會唔會因為咁而抬高晒D價錢,又或者唔送嘢/改優惠 ...

唔會,反而會減價吸引人去,好多地方可以用,唔一定幫襯某一間

侯爵府

回覆樓主:

相信好多傢俬電器鋪,會推分期優惠吸金,一定可以買到家電。

男爵府

如果可以夾份買就好想幫阿媽換D電器,三個人有15000,或者自己每次再補D

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

czl115 發表於 21-4-15 11:06
聽聞澳門有抬價情況
香港就未知,我估係二樓所講概率大D

澳門年年都有錢派 無消費券 價錢都提高晒

侯爵府

ychan^ 發表於 21-4-15 11:16
應該會。好似舊年咁啲野貴咗好多,例如我買隻白豬午餐內,特價時約$20,舊年分幾次加,買貴嗰次買約$29。 ...

白豬午餐肉,360賣平過百佳幾元

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

minniemouse131 發表於 21-4-15 10:23
講開$5000,你哋估吓兩大超市+兩大藥房,會唔會因為咁而抬高晒D價錢,又或者唔送嘢/改優惠 ...

一定會。疫情開始後,好多人去超市搶貨囤貨,其實佢地生意係好咗好多,但都仲申請政府疫情做就業資助,之後比人話,就話會回饋比客人,但d 物品價錢好多都markup 咗,先再減番轉頭,有d 乾貨仲變咗海鮮價,成日都唔同,等你混淆。
我諗今次佢地都會想辦法,等利潤高d搵多d!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

1314625 發表於 21-4-15 11:00
我反而覺得佢哋會巧立名目引你去佢哋度駛

佢哋啲積分已經吸引唔到我

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

yeunghung 發表於 21-4-15 13:19
相信好多傢俬電器鋪,會推分期優惠吸金,一定可以買到家電。
但係要dou八達通喎,點分期dou? 好想睇吓賣貴嘢嘅商舗可以點賺呢d錢,我都希望佢哋有辦法,好想換冷氣

伯爵府

pbpk03845784 發表於 21-4-15 13:15
...
要拎住好多張八達通去DOU,仲要電器舗個SYSTEM做得到分單

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse131 發表於 21-4-15 14:32
但係要dou八達通喎,點分期dou? 好想睇吓賣貴嘢嘅商舗可以點賺呢d錢,我都希望佢哋有辦法,好想換冷氣
...

如我係經營電器舖,我想多啲生意,咁我諗我會咁做:

例: 冷氣,3500蚊,如個客想分期,又如果政府每次派1000,咁我畀佢分期(依政府每期派錢期去收錢),先收佢1000先,直到佢畀完晒錢,我就送冷氣去佢屋企喇。

又或者,如果個客信得過(住公屋/提供穩定收入文件..........)亦可考慮收1000先送貨,再要佢地分期畀,但佢地要加入公司度做會員先得。

只要公司有八達通機,或x pay就可以畀錢喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

如果5000可以攞去美容按摩都好
不過已鎖定吸塵機同廚師機
老公果份就食左佢算

珍珠宮

judytit 發表於 21-4-15 13:42
澳門年年都有錢派 無消費券 價錢都提高晒

澳門政府今日(12日)推出「電子消費優惠計劃」優化方案,將向任何澳門永久性及非永久性居民發放5,000元啟動金及3,000元立即扣減金額,最快下月登記,6月使用。啟動金每日上限300元,消費可獲七五折立減,意味購買400元貨品即享100元折扣,扣除啟動金上限後等同「免費」。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/611060/%E6%BE%B3%E9%96%80%E6%8E%A8%E9%9B%BB%E5%AD%90%E6%B6%88%E8%B2%BB%E5%88%B8-%E6%AF%8F%E4%BA%BA5000%E5%85%83%E5%95%9F%E5%8B%95%E9%87%91%E5%8A%A0%E4%B8%83%E4%BA%94%E6%8A%98%E5%84%AA%E6%83%A0-%E6%97%A5%E4%B8%8A%E9%99%90400%E5%85%83

水晶宮

不好思考太多啦,沒什麼意義。我而家留點力,將屋企要買的糧食日用品盡量hold住買少點,到消費券到手就出擊。

伯爵府

my005 發表於 21-4-15 14:47
如我係經營電器舖,我想多啲生意,咁我諗我會咁做:

例: 冷氣,3500蚊,如個客想分期,又如果政府每次派 ...
但我係客,件貨我咪要幾個後先可以到手? 萬一供供吓佢執笠點算? 買嘢要俾糧單佢睇?

伯爵府

Babetoto 發表於 21-4-15 14:47
如果5000可以攞去美容按摩都好
不過已鎖定吸塵機同廚師機
老公果份就食左佢算
係喎,做FACIAL得唔得?

子爵府

sunshine0613 發表於 21-4-15 13:49
白豬午餐肉,360賣平過百佳幾元

360唔知有我去睇下先。當日中午系百x買完$29後,夜晚行過惠x買雪糕時見佢白豬午餐肉賣$26定27。百x啲嘢真系較貴。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse131 發表於 21-4-15 14:52
但我係客,件貨我咪要幾個後先可以到手? 萬一供供吓佢執笠點算? 買嘢要俾糧單佢睇?
...

我都係諗下若我係小店,我會點做至襯機增加客源,同增加會員制,增加自己店舖既名聲啫。

先分期供錢後貨,小店舖最安全,有供金會可參考。

而先貨先首期後分期,其實小店都驚有無良客人先畀左貨佢,之後又玩投訴呀,搬屋呀咁既。

所以大公司好做喇,或有分期公司可能會做呢啲既。

若由分期公司做中介,客人一樣要出示月薪証明,至會批出分期架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至