自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

公會聯會指最近經房署職員介紹,得知海達邨新公屋單位的大門及鐵閘均內藏晶片,租戶如擅自拆除並丟棄大門,遭房署發現後或會要求租戶自費重裝,涉及金額可逾萬元。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2931663/%E6%B5%B7%E9%81%94%E9%82%A8%EF%BD%9C%E6%96%B0%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%85%A8%E5%B1%8B%E5%A4%9A%E8%99%95%E8%97%8F%E6%99%B6%E7%89%87%20%E7%A7%9F%E6%88%B6%E6%93%85%E8%87%AA%E6%8B%86%E9%99%A4%E6%88%96%E9%9C%80%E8%8A%B1%E8%90%AC%E5%85%83%E9%87%8D%E8%A3%9D

估唔到咁絕

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好絕, 如將拆下的廚房門放屋內,唔知得唔得呢?

用戶要求終止服務

牛年勳章

sixfourtoo 發表於 21-4-15 15:16

佢 check 唔到囉~ 其實自己換都換返啱例嘅門,兩個鐘防火,就保障自己同鄰居嘅安全
未經許可,請勿轉載

男爵府

回覆樓主:

依招絕,好多人怕監控,希望依班人唔再排公屋隊

eva620    發表於 21-4-15 16:34
yeung_ma    發表於 21-4-15 15:57
esmehouse    發表於 21-4-15 15:38
Mar9b    發表於 21-4-15 15:36

男爵府

Ahky1033 發表於 21-4-15 14:57
公會聯會指最近經房署職員介紹,得知海達邨新公屋單位的大門及鐵閘均內藏晶片,租戶如擅自拆除並丟棄大門, ...

大門 鐵閘 仲ok。
廚房 廁所d門 又大舊。公屋咁細。簡直係浪費空間。
所以好多人都選擇拆左距,廁所換劏門,廚房甚至選擇唔裝門。 慳翻d 位,可以擺多個櫃貨 洗衣機 或雪櫃。

用戶要求終止服務

牛年勳章

gm147 發表於 21-4-15 15:18
依招絕,好多人怕監控,希望依班人唔再排公屋隊

其實監控唔到 d 咩,只係知隻門喺唔喺個單位度
未經許可,請勿轉載

伯爵府

其實租私樓,都唔可以拆左業主本來間格和更改裝修。

唔明點解公屋d人可以拆哂佢?一樣都係租

goldpiglet    發表於 21-4-15 19:11
@bear    發表於 21-4-15 17:38

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

leopak 發表於 21-4-15 15:21

公屋算長租,唔過界 唔犯法, 基本上租一世。
如果照你咁講,公屋基本上連裝修都唔應該。

珍珠宮

leopak 發表於 21-4-15 15:21

係囉。 仲要大條道理拆左佢岩哂咁

子爵府

Ahky1033 發表於 21-4-15 14:57
公會聯會指最近經房署職員介紹,得知海達邨新公屋單位的大門及鐵閘均內藏晶片,租戶如擅自拆除並丟棄大門, ...

其實幾年前新入伙嘅公屋已經有
(有親人住)

當時個區嘅議員已經不停講同提啲去拎匙嘅人

只係咁多年好多人都唔信
或者照拆,諗住博唔比人發現
(有人話叫車車走度門tim)

珍珠宮

Qq555666 發表於 21-4-15 15:23
...

總唔可以拆門改間隔吧。每樣野都係政府用立稅人錢整架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

點解要咁做?點解唔比人拆?唔係一向住戶搬走時要還原或賠錢就得咩?

好多都裝修拆門換躺門

子爵府

sixfourtoo 發表於 21-4-15 15:16

正常係唔可以

因為新邨入伙後會上門check裝修

因為裝修前係要入紙(當然好多人無交)

上門check到拆左唔可以拆嘅野要立即還原

goldpiglet    發表於 21-4-15 19:17

伯爵府

Qq555666 發表於 21-4-15 15:23
...

下?原來租一世?有人會換居屋喎?

租私樓也可以租十幾年同一單位,未經業主同意,亦唔可以裝修喎!

男爵府

Qq555666 發表於 21-4-15 15:20

大門 鐵閘 仲ok。

我唔覺有公屋細喎,好多公屋都大過私人樓

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

好快有移民潮(小黃人搬出公屋)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

leopak 發表於 21-4-15 15:29
下?原來租一世?有人會換居屋喎?

租私樓也可以租十幾年同一單位,未經業主同意,亦唔可以裝修喎 ...

人地諗住一世住公屋呢

理解係總唔可以拆門改間隔...唔係唔可以裝修囉!

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 21-4-15 15:27
點解要咁做?點解唔比人拆?唔係一向住戶搬走時要還原或賠錢就得咩?

好多都裝修拆門換躺門 ...

舊邨唔知

新邨有裝修手冊
有寫明
100%唔可以拆,唔可以改嘅野
有啲入紙申請批先可以拆或改

但廚房門(防煙門),大門,鐵閘...肯定100%唔可以拆或改
仲有間格或主力牆都唔可以

真係見過有人爆廚房...想做開放式

伯爵府

牛年勳章

魚兒小寶貝 發表於 21-4-15 15:27

好多都裝修拆門換躺門 ...

我一向嘅認知係交還公屋嘅時候要還原返,住緊的時候可以改動,唔通而家唔同咗?

首頁
12345...6

尾頁

跳至