自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 SUMNOK 的帖子

好奇食什麼「補身食療」打好個底先打針

大宅

wln 發表於 21-4-15 23:34
你那裡得知既新聞?

網台,親自看到條片,但搵唔返,條片開頭輝瑞ceo建議大家為愛的人打針,記者問ceo為什麼你還未接種?ceo:答「我已經60幾歲,身體健康,又不是在前缐工作」

袁專家為什麼自己打針不想信其他人替他打?
為什麼袁專家自已用皮內注射,自己上網搵下皮內注射和肌肉注射分別。

男爵府

2021勳章

PU1926 發表於 21-4-15 23:45

好奇食什麼「補身食療」打好個底先打針

煮雞酒,藥膳排骨(肉骨茶),天麻薑片冰糖燉蛋,人參酒

大宅

我都聽人講打之前調理吓先

大宅

請問你食什麼補身食療?我打左第一針,針口痛,亦有腫起。打完第二日傍晚有微燒同心口「頂」住感覺。而家打完第五日,針口位皮膚仲有痕痕地,但無咁痛了。見d人話第二針反應仲大,我好驚.

大宅

2021勳章

FennieMan 發表於 21-4-15 18:07
我老公年過50, 有糖尿病,三高,佢個糖尿病醫生(已經跟咗差不多20年),建議打復必泰。
我老公已經打咗第 ...

我以為有糖尿病、三高,係唔打得

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

我打科興,只是針口附近少少肌肉痛,2日後無痛了,其他無咩唔舒服

珍珠宮

2021勳章

金黑街矇 發表於 21-4-16 00:39

病情穩定係打得的

珍珠宮

2021勳章

金黑街矇 發表於 21-4-16 00:39

呢個亦係我最初唔想我老公打嘅原因,後來,老公叫埋我去見佢個糖尿病醫生
醫生話首要係病情穩定,即如果已經食緊血壓藥,但上壓都去到150,160 . 就一定唔可以打
另外佢話外國有糖尿病,同有3高嘅人咪仲多,以英國,美國為例,已經好多長期病患者都打咗。當然風險一定有,但好低。

男爵府

2021勳章

sisilui 發表於 21-4-15 23:57

請問你食什麼補身食療?我打左第一針,針口痛,亦有腫起。打完第二日傍晚有微燒同心口 ...

請看63樓

大宅

lbb 發表於 21-4-15 17:13
我超想打科興,唔打得冇辦法

放心喎 ,我有朋友食左 8 年情緒藥都係打科興 ,已打兩針。

佢食緊 sertraline

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

細妹早排打左第一針復必泰, 佢話早上去打的, 下午打針隻手有些痛及有些頭痛咁囉!
老闆星期一去打第一針復必泰, 沒有任何不適

大宅

Lili1113 發表於 21-4-15 23:45
網台,親自看到條片,但搵唔返,條片開頭輝瑞ceo建議大家為愛的人打針,記者問ceo為什麼你還未接種?ceo: ...

網上新聞可以睇
但要用自己既智慧去分析
Life must go on

大宅

SUMNOK 發表於 21-4-15 23:15
我51歲,打復必泰,我是容易暈的女人,所以都驚暈,係打前一星期食補身的食療,咁打2針都冇大反應,第一針 ...

可以分享下針前補身食療嗎?
Life must go on

子爵府

2021勳章

ddkaka 發表於 21-4-15 18:25
宜家好多現代人唔信科學

劉宇隆指分析數據顯示打疫苗與不良反應無直接因果關係

算啦
有哂數據香港地仍然好多人都唔信的

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sisilui 發表於 21-4-15 09:57

請問你食什麼補身食療?我打左第一針,針口痛,亦有腫起。打完第二日傍晚有微燒同心口 ...

我係打完第二針反應大,尋日食左3次必理痛退燒,不過抖左一日完全冇野了,今日同之前一樣,仲去左做成個鐘運動。其實唔駛驚的,不過最好預打完第二針的第二日可能會唔舒服,加油

侯爵府

畀面勳章

Lili1113 發表於 21-4-15 18:13
本身有病就吾好打復必泰,動物測試也不過,輝瑞老闆自己都吾打
https://www.snopes.com/tachyon/2021/04/Screenshot-2021-04-07-at-16.10.06.png

侯爵府

2021勳章

ken6555 發表於 21-4-15 17:12

你都係尊重醫生意見打"復必泰" 。

我唔覺得bk文化打復必泰係唔愛國,好多人都認為打邊隻都無問題,係啲搞事嘅人專登搵黎講啫

子爵府

我打復必泰,身邊都多人打左復必泰,除左針口會痛,手會痺痛一日,第二針會高d 機會發燒,其他無野

男爵府

牛年勳章 2021勳章

SUMNOK 發表於 21-4-15 23:46
煮雞酒,藥膳排骨(肉骨茶),天麻薑片冰糖燉蛋,人參酒

你係問過中醫可以咁樣調理? 定自己想當然? 你呢啲全部係大補之物, 又燥又行血。外國有少數例子係打針之後有罕見血栓, 我個人意見 (我唔係中醫, 都係估), 食人參、薑呢啲熱補之物去打針, 隨時有反效果!

我仲記得打完針, 姑娘千叮萬囑唔好飲酒, 你仲飲人參酒!

我自己係打針前後大量飲水, 唔食熱氣嘢! 不過人人體質不同, 多飲水最安全!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊