自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

polliebb 發表於 21-4-17 00:29
我唔覺得bk文化打復必泰係唔愛國,好多人都認為打邊隻都無問題,係啲搞事嘅人專登搵黎講啫
...

係咯 打邊隻都好過唔打

男爵府

2021勳章

happylife28 發表於 21-4-17 00:53
你係問過中醫可以咁樣調理? 定自己想當然? 你呢啲全部係大補之物, 又燥又行血。外國有少數例子係打針之後 ...

我1不是打完針飲,我是打針前10天吃的。

侯爵府

2021勳章

你係問過中醫可以咁樣調理? 定自己想當然? 你呢啲全部係大補之物, 又燥又行血。外國有少數例子係打針之後 ...

你地都好有準備。
我都好有準備打第一針時問定如果有side effect頭痛,發燒,肌肉痛,有乜成份的止痛發燒藥唔食得。

男爵府

2021勳章

每個人身體唔同,飲食都不同。我就是事前調理好身體先好打針,咁就冇咁易暈。我不是打完針大補的。係人都知打針後不會大補啦,想針口發炎咩

男爵府

牛年勳章 2021勳章

SUMNOK 發表於 21-4-17 00:56
我1不是打完針飲,我是打針前10天吃的。
我問題係, 你係問過中醫打針前應該咁樣補法? 定係你自己相當然? 你咁樣教人食果啲咁補的東西, 可以好危險, 衣家唔係坐月補身呀!

男爵府

2021勳章

happylife28 發表於 21-4-17 00:59
我問題係, 你係問過中醫打針前應該咁樣補法? 定係你自己相當然? 你咁樣教人食果啲咁補的東西, 可以好危險, ...

這裡連表達自己意見都唔得,我冇叫人食,人哋問我吃什麼啫。當然我都要個自己身體(我不是中醫),你亦不是醫生,你点知你吃涼盤嘢唔早,因你知你自己身體,我個我自己產,會暈,所以我自己咁吃。我沒有一句叫人跟。請不要用你自己的想法去批判其他人,說我害人。現在終於明白其他jm只不過發言就會俾人莫需有咁批判

男爵府

牛年勳章 2021勳章

SUMNOK 發表於 21-4-17 01:03
這裡連表達自己意見都唔得,我冇叫人食,人哋問我吃什麼啫。當然我都要個自己身體(我不是中醫),你亦不 ...
我從來冇話過表達意見唔得, 只係想指出, 你的表達方式好容易誤導別人! 我有講明我唔係中醫, 我係估, 人家會有所警剔, 所以我亦小心問你係咪聽中醫講, 因為亂咁食大補之物, 一樣好危險!

我講食涼的物品, 都只不過係普通感冒茶, 我都係主力叫人多飲水! 我都怕誤導人!

侯爵府

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實唔使喺度問啦,無幫助

男爵府

2021勳章

其實醫生話打咩就打咩啦!唔信醫生信網友咩

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

lbb 發表於 21-4-15 17:10
因為食緊情緒病既藥,醫生話唔打得科興。

咁當然要聽醫生意見啦!唔好太擔心,太緊張。

男爵府

2021勳章

lbb 發表於 21-4-15 17:47

醫生話衛生署比佢既指引就係服食精神科藥物,科興慎用,所以唔 ...

如果係我就兩款都唔會打

大宅

2021勳章

Edithcsm 發表於 21-4-15 17:41
你問得科興,點解唔問埋復必泰呢?你都係問返你自己醫生啦

樓主係問緊復必泰

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

lbb 發表於 21-4-15 17:10
因為食緊情緒病既藥,醫生話唔打得科興。

復必泰可以咩?
開心過每一天吧!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊