自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

https://news.tvb.com/instant/6076c803335d197630fc1899

本港疫苗接種展開了一個半月,逾六十萬市民已接種了第一劑。疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆表示,根據醫管局和衞生署三月中至四月初數據分析,發現在接種了疫苗的人士當中,有37人出現急性中風,平均每一萬人有0.7人;相比沒接種疫苗的人,同期有1281人急性中風、即每一萬人有1.84人,比率遠較接種疫苗人士高

不過我相信一堆人仍然會話睇定D

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多人唔打其實係無理由

珍珠宮

回覆樓主:

好好的分析,但其實應該早啲講 宣傳正確資訊真係好重要架

大宅

littlesister 發表於 21-4-16 00:36
好多人唔打其實係無理由

總之政府推行嘅佢哋就抗拒,除咗派錢

大宅

daijuju 發表於 21-4-16 00:38

政府真係要宣傳多啲,好多人被傳媒誤導

侯爵府

政府應該用呢啲數據製作大量圖表,懶人包,send比各大傳媒、自己用政府的apps (如醫管局)傳比群眾、電視廣告、Facebook、WhatsApp...
而唔係用計仔逼人打。

琥珀宮

tinlong22 發表於 21-4-15 23:35
https://news.tvb.com/instant/6076c803335d197630fc1899

不過我相信一堆人仍然會話睇定D

識人夠膽去福島,都唔夠膽去打針

kwhkwh    發表於 21-4-17 11:02
horsepant    發表於 21-4-16 14:02

男爵府

回覆樓主:

已經大失民心。

珍珠宮

KenChung_FB 發表於 21-4-16 08:07
已經大失民心。

多得一班毒媒同憐燈仔
天朗氣清

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

STKKY 發表於 21-4-16 02:40
總之政府推行嘅佢哋就抗拒,除咗派錢

派$都煩架,d人又話唔知點用,又話乜又話7咁架,但最後d人又會申請囉

伯爵府

無用既,有啲人會話:佢講你就信?,佢地唔會信專家,覺得自己就係專家

大宅

qq媽媽咪 發表於 21-4-16 08:19
派$都煩架,d人又話唔知點用,又話乜又話7咁架,但最後d人又會申請囉
...

珍珠宮

而家仲講專家意見,有鬼人聽咩!

你應該公開數據,有打嘅點樣,冇打嘅又點,等d 人自己睇!

珍珠宮

babytt2 發表於 21-4-16 13:26
而家仲講專家意見,有鬼人聽咩!

你應該公開數據,有打嘅點樣,冇打嘅又點,等d 人自己睇!

新聞入面咪有數據囉.....

本港疫苗接種展開了一個半月,逾六十萬市民已接種了第一劑。疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆表示,根據醫管局和衞生署三月中至四月初數據分析,發現在接種了疫苗的人士當中,有37人出現急性中風,平均每一萬人有0.7人;相比沒接種疫苗的人,同期有1281人急性中風、即每一萬人有1.84人,比率遠較接種疫苗人士高。
天朗氣清

禁止訪問

珍珠宮

pillarfung 發表於 21-4-16 13:55
點敢話有關係啊,一話有關係,政府咪要賠錢囉!如果冇記錯係有一個200萬嘅賠償機制,如果打呢啲疫苗出事而 ...

陰謀論無用既

用數字說話
事實上中風, 心肌梗塞既機會率
無打針個班仲高過打針

天朗氣清

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

qq媽媽咪 發表於 21-4-16 08:19
...

係呀!d人真是廢到派$都覺煩,係頂級垃圾!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

tinlong22 發表於 21-4-16 14:03
陰謀論無用既

用數字說話

但係可唔可以咁睇.

如果兩者係冇關係, 咁接種疫苗同不接種疫苗兩組的數字應該相約, 但宜家係接種疫苗群組的病發率反而更低.

咁會唔會反映, 兩個群組的基本因素已經不同, 例如: 接種疫苗群組本身已經係自覺身體健康才接種疫苗, 所以發病率會較低; 而一般市民當中包括健康及不健康人士, 所以發病率較高.

所以一般市民發病個案中應再細分為有長期病患或長期病患受控群組, 及長期病患未受控群組.

我唔係為拗而拗, 事實上打針係有啲心理壓力.

利申, 我已約咗明天打針.

珍珠宮

pillarfung 發表於 21-4-16 15:36
你們習慣唔企政府一邊就話人陰謀已經見怪不怪,更習以為常。

用數字說話?可能你條命係政府嘅無所謂吧。

你們習慣反政府一邊就話人陰謀已經見怪不怪,更習以為常。

唔用數字說話唔通用立場說話咩
反政府就唔會中肺炎既
天朗氣清

首頁

尾頁

跳至