懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醫生照咗我兩邊都有多囊卵巢,係咪好難懷孕?有無得醫?好驚好難懷孕⋯

男爵府

kkhh2021 發表於 21-4-16 11:19
醫生照咗我兩邊都有多囊卵巢,係咪好難懷孕?有無得醫?好驚好難懷孕⋯
...

呢個病係唔容易懷孕;但唔係冇可能
你可以調理下身,做運動,唔好飲甘多凍野

水晶宮

肥唔肥?
經期準唔準?

複式洋房

...

放心呀, 我兩胎都自然。只係經期無其他人咁準,只要掌握到幾時排卵就無問題!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

民房

不得就試管羅,無需要太擔心。最好搵醫生咨詢下。

複式洋房

回覆 kkhh2021 的帖子

我都係有,不過得一邊有。無黎m成半年,剛開始都好擔心,睇中醫慢慢調理左2個月到。自然懷孕,而家5個月了。 加油呀💪🏾

複式洋房

我去左檢查發現左,之後醫生話可以食肌醇,增加受孕機會6成。 我食左到第三個月就有左。 我配合埋食Ovaboost.
加下六個幾月啦。你再以試下。
我覺得快過中醫勁多 因為中醫我都睇過七八個月都無效

洋房

fe_kathy 發表於 21-4-17 11:12
回覆 kkhh2021 的帖子

我都係有,不過得一邊有。無黎m成半年,剛開始都好擔心,睇中醫慢慢調理左2個月到。 ...

我睇左幾個中醫都無黎M,我已經高齡了。可以介紹中醫給我嗎? thanks

大宅

...

我係四季經,一黎黎半年。確診後食避孕藥調整週期食左10年。第一備孕了5個月中獎,第二胎係隔一年意外有左。兩胎都係自然。有緣始終會有小朋友。無需過分擔心。

別墅

...

每個人多囊既情況都唔一樣
有人輕微只係週期比較長,但有人嚴重d甚至會好耐都無排卵

做運動,食某d supplement係有機會改變到多囊情況,但唔一定
你可以google下有咩可以改善多囊情況,自己盡量做

你計劃懷孕時,最好去搵婦產科醫生做檢查,拎專業意見,睇下做d咩最適合你,唔係會浪費左自己時間

男爵府

我自己係中西醫一齊睇,一開始係食metformin先,個cycle短左(50日變30日),但係驗血原來冇排卵,之後拿拿聲睇中醫,隔一個星期針灸一次,加西醫排卵藥,先至排返卵,早兩日驗到中左了,希望冇事啦,未去睇醫生

男爵府

Duplicate please del

男爵府

回覆 english1221 的帖子

另外做運動都好緊要,做帶氧加重訓,可以改善insulin resistance

別墅

...

當時醫生都話我有 唔容易懷孕!仲叫我試左唔得返去搵佢 開排卵丸比我!但我自己一直有睇開中醫、結婚後就立刻有左

首頁

尾頁

跳至