自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

testher 發表於 21-4-17 14:02
因為會犯法,香港勞工法例入面有歧視條例,不過其實要證明係好難既。

無錯。。尤其在中國人開嘅公司,打工仔只有啞口食黃蓮。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

testher 發表於 21-4-17 14:10

但好多僱主唔會補足錢呢,如果餐廳老闆肯補一個月薪金俾唔 ...

要安排員工放假(有薪丶無薪)、停工,甚至terminate employment就梗係要按勞工例執行。

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-4-17 14:11
無錯。。尤其在中國人開嘅公司,打工仔只有啞口食黃蓮。

係,其實呢啲case 好難告得入。我覺得政府做得唔好,之前搵學校做磨心,而家到餐飲業。

特別係做婚宴果啲員工最慘有啲真係唔係唔想打針,係有糖尿同高血壓,問家庭醫生好多時都唔肯俾意見打定唔打,眼見新聞咁多中糖尿同高血壓打針出事,點會想打,最多唔去旅行,少啲出街啫。我阿爸糖尿,我媽咪高血壓,2個都有長期食藥,佢哋都唔會打。

男爵府

sunshine0613 發表於 21-4-17 14:14
要安排員工放假(有薪丶無薪)、停工,甚至terminate employment就梗係要按勞工例執行。
...

係,到最後要補足錢,不過有啲老闆好黑人憎,拖你一年半載先俾

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-4-17 13:56
我有親友在內地,在打疫苗方面,so far 我無聽到佢哋亂扣別人帽子。香港......果然多刁民。

...

梗係多啦

強制檢疫都話唔得

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-4-17 13:37
我冇本事逼任何人請我,所以做唔到你口中嘅「厚顏無恥」。

答我先啦....老細點解冇權選擇員工

點解冇權炒人?

侯爵府

testher 發表於 21-4-17 14:15
係,其實呢啲case 好難告得入。我覺得政府做得唔好,之前搵學校做磨心,而家到餐飲業。

特別係做婚宴果啲 ...

我身體呢幾年變得容易過敏,同埋自己是家庭經濟支柱,所以我都要穩陣,去做了body check, 想帶埋驗身報告去睇開的醫生那處問下意見,先決定打邊隻疫苗。

男爵府

sunshine0613 發表於 21-4-17 14:02
其實香港法例沒有規僱主terminate 員工一定要俾理由,只要補足錢便可。

另外,僱主不需要「炒」可以打防 ...

我回緊另一位 JM.....好多公司炒人會寫原因.... 常用係redundant啦....

侯爵府

kirorocoffee 發表於 21-4-17 14:24
我回緊另一位 JM.....好多公司炒人會寫原因.... 常用係redundant啦....

我明。只是借位分享下自己所知。
我通常寫business situation change, restructure foe business growth ... 之類

男爵府

sunshine0613 發表於 21-4-17 14:24
我身體呢幾年變得容易過敏,同埋自己是家庭經濟支柱,所以我都要穩陣,去做了body check, 想帶埋驗身報告 ...

加油

侯爵府

testher 發表於 21-4-17 14:27
加油

多謝(emoji)(emoji)
互勉之!

珍珠宮

jamesbond007 發表於 21-4-17 13:36
倫理學中有一論点叫做“大我”,系要放下个人權利,呀中大學者点解唔選呢个論点呀!分明有私心啦!為鬧而鬧 ...

"大我",社會責任,義務。。。。香港無人提。
聞煮黨,攻聞黨,瀉聞連,只會日日講 人權,權利,自由,個人利益!! 輸打赢要!!

公爵府

kirorocoffee 發表於 21-4-17 14:23
答我先啦....老細點解冇權選擇員工

點解冇權炒人?

炒人,又唔敢理直氣壯向外界表明因為員工唔肯打疫苗。不如你解釋一下點解?

公爵府

KamMui 發表於 21-4-17 14:02

如果老闆覺得因為員工唔打而令公司蒙受損失,咁無可厚非丫, ...

無錯,打工仔只係一件「工具」,老闆用用吓,唔啱心意就隨手拋棄。商人見利忘義,莫過於此。

男爵府

接種疫苗係唯一另香港社會回復正常的方法,健康的人快啲去打啦,咁先幫到打唔到針的人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

redhot 發表於 21-4-16 16:05
作為食客,如果有得揀,我都有權楝間所有員工打晒疫苗嘅食店!

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

夠好多人話唔戴口罩係人權,去party 係人權,講人權唔講責任。

子爵府

lambxxx 發表於 21-4-16 16:11
所謂訂立人權個一刻,應該冇考良過有全球大流行既疫情....有命就有人權..冇命就咩都唔駛講.當然任何疫苗都有 ...

如果嗰個人唔打針,但佢係宅係屋企,基本唔同其他人有接觸。咁其實真係冇所謂。
但呢個人係會同好多人有接接觸,且難以追蹤。咁唔打針,真係唔好囉。呢種叫個人權利凌駕於其他人利益,凌駕於大眾利益。

伯爵府

goldmedal 發表於 21-4-17 16:42
接種疫苗係唯一另香港社會回復正常的方法,健康的人快啲去打啦,咁先幫到打唔到針的人。
...

咪係,爆完又收緊,放寬完又爆過,年幾了,叫人唔好出街唔好聚會,只有打疫苗先有希望走出疫症,點解咁多人都無感覺?

複式洋房

政府擬調整 食肆工不打針可申報後轉定期檢測[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]香港餐飲聯業協會會長黃家和,今早(17日)在商台節目《政經星期六》表示,與政府開會商討後,當局稱會作出調整,現正設計員工健康情況申報表,未能接種疫苗員工須定期檢測,現仍商討維持兩星期檢測一次,還是收緊至每星期檢測一次,細節仍待敲定。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/613415/%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%B0%A3%E6%B3%A1-%E9%BB%83%E5%AE%B6%E5%92%8C-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%93%AC%E8%AA%BF%E6%95%B4-%E9%A3%9F%E8%82%86%E5%B7%A5%E4%B8%8D%E6%89%93%E9%87%9D%E5%8F%AF%E7%94%B3%E5%A0%B1%E5%BE%8C%E8%BD%89%E5%AE%9A%E6%9C%9F%E6%AA%A2%E6%B8%AC

首頁

尾頁

跳至