自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

點解你唔嚟、點解你唔嚟、點解你唔嚟...台灣網上一片嗶嗶聲!

查實呢兩年打風的確比較少,落雨也少了...攪到香港人飲用嘅東江水位亦大幅下降...

古代遺址出現...
不過香港人唔會制水,要制都係制供水方;因為有簽供水合約(合約內容好似好搵笨,查實係可以保證香港每年有一定使用量),加埋香港水塘存水,百年一遇旱災都不用太過擔心!

而反我擔心的是台灣,缺水時一眾官員就求神問卜都唔諗辦法解決...如果三毛嘅“雨季不再來”降臨台灣,使唔使搞個活人祭先?

台灣平均年雨量達2500公釐,是世界各國平均值(973公釐)的2.6倍,卻被列為全球第18位缺水國家,四面環海、降雨豐沛的台灣,卻面臨缺水的危機,可以分成以下原因:

1)人口密度高:台灣地狹人稠、人口密度高,台灣每人每年可以分配到的水資源,只有全球平均值的6分之1

2)自然地形影響:臺灣的山勢地形陡峭、河川短且流速快,大部分的雨水都會直接流入大海,留不住水。

3)降雨季節分布不均:台灣一年分成11月到4月的「枯水期」和5月到10月的「豐水期」,而豐枯期差異極大,有80%以上的降雨都落在豐水期,若豐水期的梅雨季時間短、登陸颱風少,到了枯水期就可能面臨水庫沒水的危機。

4)水庫淤積嚴重:暴雨沖刷水庫集水區的山坡地,將大量土石帶入水庫中,造成台灣部分的水庫有淤積問題,這使得水庫的蓄水能力降低,減少可以利用的水資源。

5)台灣水費便宜:台灣水價低於全球許多國家,使用上容易造成水資源浪費。

6)老舊管線漏水:台灣有許多老舊的自然水管線,讓水資源白白浪費。

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

農民好期待呢場風,農作業好大影響。

其實唔只台灣,全球都被 La Nina effect 影響!

公爵府

回覆樓主:

回到古代,竟然仲有人去祈雨

瑪瑙宮

聽網台講, 台灣芯片制造業用好多水的.

珍珠宮

BGCOME08 發表於 21-4-16 15:37

早前d人咪戲言law,呆灣求雨,但雨落低左,去哂袋鼠國

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

讀書年代,成班同學,都有講過類似既說話,不過只係諗住唔使返學,好單純,無好似依家咁左計右計

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

櫺囹桼 發表於 21-4-16 15:24
點解你唔嚟、點解你唔嚟、點解你唔嚟...台灣網上一片嗶嗶聲!

咁搞笑

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

連個風都唔鐘意去呆灣

伯爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 21-4-16 15:37
大陸某D地方都乾旱,今年已經人工降雨二百幾次,呆灣竟然只能掘井和祈雨,仲要係「臨渴掘井」,真係笑死人。

公爵府

珍珠宮

回覆樓主:

根本水資源係全世界共同面對最大難題,上次啲奶黃包仲沖出黎話人地制水,不關我地事喎

侯爵府

回覆樓主:

你是台灣島人嗎? 要你担心? 不如担心下日本核廢水啦!

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

侯爵府

台灣,你近年忙緊咩呀?

首頁

尾頁

跳至