自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

loveyou3000 發表於 21-4-17 20:12
唔知係咪醫生覺得我緊張,所以幫我打左藥。
因為入左房後,姑娘放左舊野入我口,然後教我呼吸,類似叫你呼 ...

我都試吓照辦煮碗先……
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 21-4-17 20:10
政府照, 3日前, 前3,2日,不能食菜, 牛奶,生果, 最好食稀粥。

前1日, 連稀粥都唔得得, 要食無渣的 ...

2包粉開2L水,有冇限用幾多時間飲完?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Giant 發表於 21-4-17 20:59
謝謝妳的詳細資料,三日前就要食稀粥為生,前一日仲只可飲粥水,一定瘦好多磅
幾日冇固體食物落 ...
有時會有粥比代替餅干, 但我有次排到5:30pm照, 照完6點幾, 當時2月尾, 好凍, 有碗粥比我食, 但碗粥好似雪糕咁凍, 肚餓都食唔落, 捱到返屋企至食粥。

Ah, 仲有唔好食有油嘅野, 你照完後, 最好食粥或麥皮的流質野, 唔好食咁rich, 因餓咗一日, 腸胃唔適應 rich食物。 湯可以飲, 但要無油無渣。

幾時照? 應該叫你3日前要唔好食邊D。

照胃, 係咁伸枝管由喉嚨落胃, 有個野套住你個口等合唔埋, 會撞到D牙。

Take Care, 祝福

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 21-4-17 21:10
我私院照, 2公升要2小時內飲哂。
另外要吾要3日前食粥係每個醫生都吾同,我個醫生只需照前一日食粥,我見隔離床飲瀉水前仲食緊粥,所以照完吾會真係好餓。

大宅

回覆樓主:

我在公立照腸是種痘打鎮静劑同止痛劑的,但我睡唔着,清醒但迷迷糊糊,無感覺唔痛的。

我下個月頭要去照胃镜,聽人講話好辛苦,好似生吞劍咁,但護士話除了嘖麻醉劑在喉嚨财,重會有鎮静劑及止痛劑,都唔知係咪,所以現好驚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Giant 發表於 21-4-17 21:10
2 litre水, 沖好後, 飲一杯先, 第一杯難飲都夾硬沖落去, 等一陣若覺得可再飲, 又飲一杯。 頭2 litre, 可30-45mins 可飲完。 快D飲晒好過慢飲, 因越飲越口寡。

好啦, 約30 mins開始疴。 疴得10次8次, 夠時間飲第 3 litre. 我通常飲到一半, 就肚脹嘔, 再飲唔落其他一半。 咁就疴, 疴疴吓就清水。 咁無得疴啦, 冲涼訓覺, 第二日去照。 就係咁。 政府邊間? 我QE照。

大宅

回覆樓主:

我下午照腸,所以前一晚8點飲1L水溝第一包瀉药,9點飲1L溝笫2包泻药,要10點飲哂,瀉了7,8次,約一點幾瀉完,上床睡覺。
醫院指示第2朝8點飲笫3,笫4包瀉药,要10點先飲完,因要中午12點要到醫院,而去既車程要1個鐘,我覺得唔夠時間疴清,所以提前早上6點就飲2包瀉藥,疴到10點幾,醫院打電話來叫我快D入院,好彩當時巳疴清,所以我覺得都是早上照腸好D

大宅

回覆樓主:

重有記得用可冲厕的濕纸巾輕抹pat pat, 因疴十幾次,用厕纸抹pat pat會好痛的,有D人話疴完用花灑清潔pat pat, 避免用紙巾重好D

公爵府

Giant 發表於 21-4-16 18:05
政府照嗎?

係呀 大埔政府醫院

子爵府

醫生幫我打咗訓覺藥去做
無feeling
醒咗嘅時候已經喺過咗一個鐘
抖多小小時間就可以走得
無咩問題嘅話 下次講報告

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 21-4-17 21:16
有時會有粥比代替餅干, 但我有次排到5:30pm照, 照完6點幾, 當時2月尾, 好凍, 有碗粥比我食, 但碗粥好 ...

謝謝妳,如果食到白麵包、烚蛋應該唔會餓。胃鏡照過,咬個“廁所筒”,所以口水直流

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 21-4-17 21:27
2 litre水, 沖好後, 飲一杯先, 第一杯難飲都夾硬沖落去, 等一陣若覺得可再飲, 又飲一杯。 頭2 litre ...

謝謝妳,頭2L半粒鐘飲晒 ,因我切咗個胃,短時間飲咁多好辛苦,不過,我會盡力
我都係QE,H座

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ryanma2 發表於 21-4-17 21:25
我在公立照腸是種痘打鎮静劑同止痛劑的,但我睡唔着,清醒但迷迷糊糊,無感覺唔痛的。

我下個月頭要去照胃 ...

我照咁多次都冇,只響喉嚨噴冇作為的苦藥

珍珠宮

KATELYY 發表於 21-4-16 20:48
咁你情況可能會同淨照腸唔喎。。不過都係放鬆啲。。心唸住快快脆脆攪掂晒就好!
我每半年到一年就要照一次 ...

點解要照得咁密嘅

男爵府

BK Milk勳章

ryanma2 發表於 21-4-17 21:25

我下個月頭要去照胃 ...

請問你在那間醫院照?我下個月要去屯門醫院照!因為貧血、照過胃鏡、冇事、所以要照腸!

水晶宮

KATELYY 發表於 21-4-16 20:48
咁你情況可能會同淨照腸唔喎。。不過都係放鬆啲。。心唸住快快脆脆攪掂晒就好!
我每半年到一年就要照一次 ...

可以咁密照腸?唔係話最好三年照一次咩

象牙宮

Giant 發表於 21-4-18 08:34
謝謝妳,頭2L半粒鐘飲晒 ,因我切咗個胃,短時間飲咁多好辛苦,不過,我會盡力
我都係QE ...
都係QE, 護士幾好, 唔惡, 我覺得only. 但真係忙到tum tum轉。 唔使驚, 到時唔痛架, 打咗鎮静劑。 但我打針斗就好痛, 因血管幼, 揾血管難, 針斗粗, 有時吉幾個位都揾唔到。 脉門條比較粗, 但痛到叫救命, 吉唔到。 我D血管, 揾位仲辛苦過考試。

瀉水, 少少咸咸地, 飲多肚漲就反扣嘔返出來最辛苦。 無30 mins, 差不多20 mins 就得了。 我食蛋唔消化, 所以唔食得蛋。 照完唔好食太多野呀, 因餓咗成晚, 忽然塞住個胃會令腸胃辛苦。 最好粥或麥皮。 應該有2塊梳打餅, 一小盒牛奶, 食咗等腸胃適應番先, 有少少野落肚感覺無咁餓。 返到屋企食粥或麥皮就唔餓。

食完抖陣, 拔走針斗, 護士交待埋覆診資料, 比張單你去1/F會計部交埋錢, 大功告成, 返屋企。

Take Care.

QE好過廣華, 廣華醫生衰。 好多年前, 仲未有沙士, 我燒到103度, 坐的士廣華急症, 等一大輪, 見到醫生, 嘩, 個醫生塊面黑到, 好唔想咁問咩事 , 我話燒到103度, 跟住乜都無做, 喉嚨無照, 話出去攞藥。 比咗幾粒必理痛之類。

嘩, 求其成咁, 廣華再坐的士去QE, 急症室又等一大輪, 見到醫生。 話在廣華的事, 醫生冷口冷面, 但有照喉嚨, 聽心肺。 話而家同你打枝退燒針, 你係度等2個鐘,如果退燒, 就可攞藥走, 唔退燒要留院。 個幾鐘後, 102度, 可攞藥走, 有感冒藥, 必理痛,胃藥。

大宅

chingyeewong 發表於 21-4-18 08:50
請問你在那間醫院照?我下個月要去屯門醫院照!因為貧血、照過胃鏡、冇事、所以要照腸!
...

在威爾斯醫院照腸

大宅

Giant 發表於 21-4-18 08:34
我都係QE ...

我就2L瀉水要2個鐘飲完

大宅

回覆樓主:

辛苦架,去私家照啦,公家冇麻藥打,痛死

首頁

尾頁

跳至