自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

Astra00 發表於 21-4-16 17:39
其實我明白你,因為曾經都有經歷過。原來你好重視人地,其實人地係淡如水。從此我對好多人,我都淡如水及 ...

傷過就明白

伯爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-16 17:19
事源有個好朋友生日, 你買左份幾貴既飾物, 仲有請佢食左一餐晚飯, 又寫埋心意卡!

咁佢平時都有貼動態上社 ...
人心太複雜了
可能佢唔止你一個好朋友,
唔想比人知同你咁friend。

子爵府

牛年勳章

可能佢當左你係自己人呢。其他人可能唔係年年都同佢食,咁佢有禮貌多謝番人。唔好咁介意啦,雖然我知你都係緊張佢,你都係重視佢對你嘅感情姐。

子爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-16 17:19
事源有個好朋友生日, 你買左份幾貴既飾物, 仲有請佢食左一餐晚飯, 又寫埋心意卡!

咁佢平時都有貼動態上社 ...

好朋友又何需介意咁少事,post出來只係俾其他人睇,而且你又送貴重野,可能佢未必想俾人知
其實這只是好小事

子爵府

bobotenten 發表於 21-4-17 06:56
佢真係好唔識大體,就算你得罪咗佢,但你都係客,都唔識尊重人,事後仲做到咁出面,呢啲朋友要唔要都罷。
...
我晤會得罪佢,有點怕佢,她脾氣極差, 就算在朋友面前, 都晤俾面佢老公, 喜歡鬧就鬧.

伯爵府

Astra00 發表於 21-4-16 17:39
其實我明白你,因為曾經都有經歷過。原來你好重視人地,其實人地係淡如水。從此我對好多人,我都淡如水及 ...
我都明白你,中箭紅心
變成對自己好些,淡淡的唔再傷心傷身

伯爵府

yanswy 發表於 21-4-16 20:01
我會介意,試過專登出去好遠同朋友慶祝生日,中間發生咗啲小插曲,主角唔出現,之後幾日佢另外出post就話 ...

咁個個小插曲係真係十分影響到佢出現唔到既?
如果係我, 我見你地幾個專登出黎, 而我最後又出現唔到, 我會表達非常之對唔住
咁你地而家仲friend唔friend呀?

伯爵府

maria2014 發表於 21-4-16 21:43
樓主,介意好正常,因為你當人哋好朋友先會咁上心。
我都比朋友冷淡對待過,現在學會君子之交淡如水。上心 ...

呢個心態都學習當中, 要學習對很多人與事物都唔好咁在意, 唔好太比較同介懷

maria2014    發表於 21-4-17 12:24

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

幾好朋友都好, 都會有小氣, 唔開心的時間.... 我好多好朋友都識左好耐, 都好了解佢地... 如果有D位我忽略左而令佢地唔開心, 我會讓步... 好似我地去旅行, 我post左相係FB, 點知好快我朋友叫我delete, 因為另一個朋友同佢講我放左張佢大比好肥嘅相... 我即delete同講唔好意思...

伯爵府

若曦 發表於 21-4-16 21:53
我都有類似經歷. 朋友新居入伙, 一大班人上去, 只有我和另一位朋友送禮. 主人家見到我份禮物好冷淡, 說了 ...

咁我係你又真係幾心淡, 因為有人送禮比我我一定會好開心, 代表人地真係記掛住我

但你個朋友對你同其他人太大對比

呢件事後你有無冷淡對待佢呀?

珍珠宮

我都試過,因為知道朋友咩都會po上網,所以我無問佢拎影左ge相,打算等佢po再down,點知過左好耐都無po先知道原來自己咁唔見得光,po左會丟佢架

伯爵府

多謝大家既回覆 每一個我都有用心睇, 我唔逐個回啦, 不過分享完舒服了, 謝謝你們明白

不過證明同一件事, 大家既看法都好唔同

所以我成日話, 社交媒體反而係拉遠左與朋友之間既距離

伯爵府

若曦 發表於 21-4-17 08:41
我晤會得罪佢,有點怕佢,她脾氣極差, 就算在朋友面前, 都晤俾面佢老公, 喜歡鬧就鬧.
...

咁其實這個朋友如非必要都唔值得我留戀 個人太無素質

伯爵府

mcs74 發表於 21-4-17 09:12
我都試過,因為知道朋友咩都會po上網,所以我無問佢拎影左ge相,打算等佢po再down,點知過左好耐都無po:thi ...

我有想過另一個可能

事實係呢位朋友政見同我唔同, 雖然我極少在社交媒體發表立場, 但之前唔多唔少都有, 其他人都知我大概咩立場

同呢位朋友雖然好多想法都唔同, 但因為真係識得耐, 有感情, 所以會互相包容, 最多唔講政治!

我有諗係咪因為佢唔想比其他人見到同我friend先唔post 不過我唔想將感情拉向政治, 所以盡量唔咁諗

男爵府

俙俙媽咪 發表於 21-4-17 09:06
咁個個小插曲係真係十分影響到佢出現唔到既?
如果係我, 我見你地幾個專登出黎, 而我最後又出現唔到, 我會 ...

自從嗰次之後,大家關係好似唔同咗,加上之前疫情無出過嚟,大大話話都年半無見,朋友之中我同佢最friend, 以前一個月都會傾兩次電話,其實我都有私底下whatsapp問佢咩事,但佢反應好冷淡,到宜家佢有間中响group度約大家出嚟,但我已經唔想出了,感覺出到嚟唔知點面對呢個朋友,覺得可惜,其實友誼係咪真係可以咁脆弱?

伯爵府

yanswy 發表於 21-4-17 09:21
自從嗰次之後,大家關係好似唔同咗,加上之前疫情無出過嚟,大大話話都年半無見,朋友之中我同佢最friend, ...

咁又真係幾可惜, 我覺得唔知咩事而不歡而散係最可惜既...

我都好怕突然間朋友之間既冷淡

侯爵府

佢只係set你一個嘅生日禮物係特定人先睇到,即係佢唔想比人知喎, 我會介意㗎。你忍到就不了了之算,心裡有條刺。唔忍就攤出嚟講,問佢點解只有同你食生日飯要低調,佢介意啲乜。我會直接問,忍唔到。

伯爵府

naicha 發表於 21-4-17 09:23
佢只係set你一個嘅生日禮物係特定人先睇到,即係佢唔想比人知喎, 我會介意㗎。你忍到就不了了之算,心裡有 ...

可能佢set既特定對象只係得我一個, 做比我睇

每個人對每件事既睇法都唔同, 不過我內心係會有條刺既, 但好彩我都唔小氣, 我諗多陣應該無事, 但呢排對佢冷淡一下先

子爵府

回覆樓主:

我會介意㗎,除非佢所有人都冇貼啦。
不過你當人哋係好朋友,人哋都未必當你係㗎。 我有個朋友住同一個社區, 我有時收到啲關於社區入面嘅嘢,例如得意野,治安野,打劫呀果啲, 我都會send畀佢叫佢小心啲諸如此類 , 點知佢會答我兩日前已經收到。 即係佢根本冇諗起我, 所以我決定以後都唔會再send了,費事自己心傷

公爵府

2024年龍年勳章

樓主、你依家清楚你自己嘅位置未?你重視呢個朋友、人哋未必一樣重視你嫁。只能夠自己調節下、小事啦

首頁
23456...7

尾頁

跳至