自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

前度係女, 你朋友係仔?哦,明哂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Honggogog 發表於 21-4-16 21:32
回覆 my005 的帖子

當初的原因我不太清楚 有同居過但無結婚

唔想打官司,咁唯有傾掂佢架咋。

傾下畀啲錢佢,叫佢搬囉。

若賣到樓就唔使咁煩啦,我諗就算賣到都唔會好價,始終返去個原點,有人唔肯搬,可能有法律既訴訟。

咁仲有啲旁門左道方法既,不過,自己揾下,我唔講喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

洋房

回覆 大笨鐘 的帖子

前度住左系入面9年 經紀帶吾到人上去睇樓 層樓又賣吾岀。如果賣得岀 就吾洗頭都大埋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又或按左層樓同銀行借錢囉,唔還,到時等銀行拍賣囉,但當中梗係有損失啦,係唔係要咁做先?

當初,我諗梗係有啲承諾或虧欠,至會咁多年唔收租畀人住架,係唔係?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

洋房

旁門左道的方法 諗左幾招 都行吾通。收數佬吾接 對方不是租客無欠你租金, 第二招 拎層樓按爆比銀行 等銀行收樓 離開香港 無奈我朋友依然會系香港生活行不通

珊瑚宮

Honggogog 發表於 21-4-16 21:45

旁門左道的方法 諗左幾招 都行吾通。收數佬吾接 對方不是租客無欠你租金, 第二招 拎層 ...

第二招,點解要離開香港?照計唔需要離開香港架。

係唔係有咩內情呢?

用戶要求終止服務

牛年勳章

Honggogog 發表於 21-4-16 21:40
回覆 大笨鐘 的帖子

前度住左系入面9年 經紀帶吾到人上去睇樓 層樓又賣吾岀。如果賣得岀 就吾洗頭都大埋 ...

平 d 賣都賣咗佢,拖得愈耐愈麻煩
未經許可,請勿轉載

洋房

當中的前因後果我諗只有我朋友同入面住緊的人先知道。

洋房

按完層樓比銀行 吾還錢等銀行收層樓當銀主盤拍賣 當中一路有利息的支岀 假設銀行拍賣的價錢少過你要還的果條數 銀行會追番你差價 到時無啦啦要還多幾十萬 還吾起咪要申請破產

洋房

回覆 大笨鐘 的帖子

點賣?放去地產鋪?又帶吾到人上去睇樓 有途徑我朋友都想賣

子爵府

Honggogog 發表於 21-4-16 20:23
事原朋友比左層樓
前度住
一住就住左十幾年

正式出信、whatapp 等联络(証據),通知给限期搬走。否則報警擅闖民居,若都唔搬,業主換鎖。

Amy7802    發表於 21-4-17 12:52

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

真喺小心被人逆權侵佔,花d錢揾律師問下

水晶宮

回覆樓主:

搵律師幫手可以嗎?律師應該清楚d

用戶要求終止服務

牛年勳章

Honggogog 發表於 21-4-16 22:02
回覆 大笨鐘 的帖子

點賣?放去地產鋪?又帶吾到人上去睇樓 有途徑我朋友都想賣 ...

唔睇樓就賣,通常平 d,搵 agents 問吓
未經許可,請勿轉載

大宅

应该楼主朋友有口头承诺,例如肯同居,俾间屋一齊生活。之后玩厭了,叫做佢走又唔肯走,因为前度应为之前是等价交換,呢啲要上庭打官司。

男爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

點賣?放去地產鋪?又帶吾到人上去睇樓 有途徑我朋友都想賣 ...

你平幾十萬 唔洗睇大把人搶住買 點會賣唔到

子爵府

Yes, 平幾十萬,無得睇樓 ,實賣得出

洋房

回覆 emilylam 的帖子

律司話系民事案件 要打官司 堂費加雜費一堂要成萬蚊 最慘系連律司都答吾到我系咪一定拎得反層樓

侯爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

平1/2成實賣到,我媽有層樓都係咁買返來再放租

珊瑚宮

Honggogog 發表於 21-4-16 21:53

當中的前因後果我諗只有我朋友同入面住緊的人先知道。

既然你唔知內情,咁真係由你朋友自己解決喇。

若有內情、承諾,第日要打官司,層樓就算賣左,最後都可能拉到既,搞清楚因果關係先。

响唔清楚所有實情下,無謂加隻腳落去喇。

首頁
12345...7

尾頁

跳至