自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

可能明年要到歐洲一趟,如我打了科興,是否外國不接受呢?公布了嗎?

象牙宮

回覆樓主:

仲未有國家開放旅客比人入,呢刻無人知

珍珠宮

減齡達人勳章

冇人可以比個答案你。不過之前英國/歐洲曾經建議過’疫苗護照‘,方便出入境,但佢哋話暫時只承認歐洲研發嗰幾隻針,即科興/國藥,佢哋暫時唔承認。
我和我老公都打咗復必泰,我就係驚打科興,之後入唔到英國,因為我女,男家全部喺英國。

子爵府

回覆樓主:

唔認同科興疫苗的國家,對中國和華人都比較敵意。

依家國際間政情變化好快,明年都唔知咩環境,可能中歐攜手,也可能大打出手。

珍珠宮

世衛都講疫苗護照唔可能實行, 冇打疫苗或你打左隻唔承認的疫苗而唔俾入境冇可能的, 最多都只係要你去到隔離姐

珍珠宮

回覆樓主:

你放心啵, 歐洲人等錢洗,邊到既人最多閒錢? 佢唔比果d人黎,佢地經濟點?

capricornbb    發表於 21-4-17 14:39

珍珠宮

回覆樓主:

我女都喺在歐洲,出年畢業耍去觀禮,所以頭痕緊打邊隻,但老公打咗復必泰。

珍珠宮

好媽媽勳章

sabun 發表於 21-4-17 11:13
可能明年要到歐洲一趟,如我打了科興,是否外國不接受呢?公布了嗎?

不知最新的 update, 之前看到是截止21/3的新聞, 有講21個國家/地區認可的疫苗名單:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/601511/%E7%96%AB%E8%8B%97%E8%AD%B7%E7%85%A7-%E8%BF%94%E9%84%89%E4%B8%8B%E6%9C%89%E6%9C%9B-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%B8%BD%E9%A0%98%E4%BA%8B%E9%A4%A8%E8%A6%86-%E9%A6%99%E6%B8%AF01-%E5%85%A9%E5%9C%B0%E6%AD%A3%E8%A8%8E%E8%AB%96

taptap83    發表於 21-4-17 14:24
taptap83    發表於 21-4-17 14:23

男爵府

明年有無命都未知,你知?

水晶宮

早一年問,而家答咗出年都未必啱用,香港變,歐洲變,世界都變
尤其面對病毒
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

raylife 發表於 21-4-17 11:51
明年有無命都未知,你知?

吓,有冇命同打疫苗有什麼關係

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔使咁擔心出年住啦!出年應該要再打針,而家打咗嘅有效期去唔到咁遠。咩國家承認咩針亦未有細節,如果到時打唔到當地承認嘅針,可能要隔離或者檢測。總之有耐未有細節,唔使咁早擔心。
未經許可,請勿轉載

男爵府

睇番果個國家認可边隻先打

用戶要求終止服務

牛年勳章

sabun 發表於 21-4-17 11:55
吓,有冇命同打疫苗有什麼關係

可能佢指世事難料,唔使過慮

水晶宮

口水包包 發表於 21-4-17 11:42
你放心啵, 歐洲人等錢洗,邊到既人最多閒錢? 佢唔比果d人黎,佢地經濟點?
...

有見地

我已經打完2針科興,其實打邊只都冇所謂,最緊要係肯去打。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

講緊一年後, 到時又要打多劑喇
放下自在

複式洋房

回覆 sabun 的帖子

出年? 無讑邊隻疫苗, 有效期只得幾個月, 就算疫苗護照都無可能係一年前打會出比你!
還是等公佈細節吧! 慢慢再考慮!

珍珠宮

wcandtt 發表於 21-4-17 12:03
有見地

我已經打完2針科興,其實打邊只都冇所謂,最緊要係肯去打。

其實d 所謂疫苗護照比佢地擺下姿態就得。 一講經濟民生就要接受現實 。 歐盟咁多國,最好有d國拒絕中國疫苗,接受果d國家咪食埋佢囉。

珍珠宮

除咗冰島好似出咗呢一刻個list, 其他國家都無講。不過有歐洲國家打國產疫苗,我估未必會一刀切唔認可,而且佢哋要恢復經濟,都要考慮俾中國人嚟旅行做生意。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

打完2針科興再打2針復必泰得唔得呢?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至