自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

我之前講過,我老公過50歲,有遺傳性糖尿病, +3高。醫生都建議佢打。佢已經打咗第一針復必泰,打完好彩乜事都冇,連針口都話唔痛。咁當然唔同人有唔同反應,我有朋友隻手臂痛左兩日,有一個就有少少低燒。
記住要食咗嘢先去打,唔好空肚,打完飲多啲水。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 21-4-17 12:22
我年年都打流感針,唔爭在打埋新冠。
我老公打了復必泰第一針,見佢一啲事都冇,令我有些信心。即刻去book ...

唔洗咁緊張,我平時無打流感,無打乙肝(每次body check 醫生都建議我打),無打HPV, 我都照去打新冠,我身邊人打都係發燒同打針位痛幾日,如果係健康人,真係唔洗太擔心。

男爵府

回覆樓主:

我一直採取觀望態度,身邊親友上年紀的都已接種,2款都各有人打,似乎無咩大反應大問題,所以我昨天去找家庭醫生打了第一針,暫時無吾妥

琥珀宮

sabun 發表於 21-4-17 12:22
我年年都打流感針,唔爭在打埋新冠。
我老公打了復必泰第一針,見佢一啲事都冇,令我有些信心。即刻去book ...

識幾個有乙肝但冇食藥嘅打完冇事

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

放心!我三妹有血壓高同心律不正,當初未算穩定,但個幾月前開始改藥,再經心臟科醫生評估,認為佢可以打針,琴日佢已經打咗第一針復必泰,到今日都冇乜唔舒服,放鬆心情,打針嘅時候肌肉緊張,針口之後會特別痛㗎。

別墅

回覆 kaman0617 的帖子

點先知自己有冇肝炎(甲同乙)

子爵府

crazy_2021 發表於 21-4-17 14:04

去醫生到比錢驗

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實嗰啲化驗室體檢package,$700-$1000都有晒嗰啲糖尿、血壓、血色素、膽固醇、肝炎、照肺之類,做吓安心啲。

男爵府

回覆樓主:

我今日打咗第一針

珍珠宮

mandy952 發表於 21-4-17 13:46
識幾個有乙肝但冇食藥嘅打完冇事

我要吃抗病毒藥的。

男爵府

抽血驗,我個陣大肚要抽血,醫生講我先知

男爵府

無論打邊隻,總之去打就好啦!冇事的,放心

別墅

對平常生活影響大唔大?

大宅

我陣間都去打復必泰第一針,原本好緊張,但身邊打左既朋友都話冇咩特別感覺,所以個心都定D

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我剛剛都book左,有d緊張,因為我打流感針都會發燒,希望呢針咩事都無啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

無咁啱嘅

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

加油

珍珠宮

yoyolily 發表於 21-4-17 14:43
我陣間都去打復必泰第一針,原本好緊張,但身邊打左既朋友都話冇咩特別感覺,所以個心都定D
...

祝平安,打完上來報告!

男爵府

crazy_2021 發表於 21-4-17 14:22

對平常生活影響大唔大?

同正常人咁一樣,只係患肝癌機率比正常人高。
我唔需要食藥,有D要食藥可能係因為病毒量高

別墅

大家身體健康啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至