6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題。天氣開始變, BB開始有少少皮膚敏感,想問吓J M有冇邊隻奶粉比較適合敏感肌膚食㗎 ?

大宅

我仔仔係濕敏肌,我係比皇家美素有機奶粉佢飲㗎,因為成份比較天然,日日都有便便,腸胃好咗,又冇咁易皮膚敏感。

大宅

回覆 Janet.c3388 的帖子

你好呀媽媽,呢排天氣又熱又涼,其實bb皮膚都係比較容易敏感,你可以試吓比bb飲有機奶粉。原本出世係醫院係另一個牌子,番到屋企轉飲樓上媽媽講果隻有機就好快消左皮膚敏感問題,我都有推介比自己朋友,佢地都話唔錯架!

大宅

我囝囝都係濕疹底嫁,食咗美素有機都成年喇。往年呢d天氣,我頭都大埋呀,因為佢會r到損晒,而家無r不得止,皮膚仲靚仔返晒,真係意想不到。

別墅

Janet.c3388 發表於 21-4-17 14:48
如題。天氣開始變, BB開始有少少皮膚敏感,想問吓J M有冇邊隻奶粉比較適合敏感肌膚食㗎 ?
...

阿仔飲緊ENFINITAS 見佢皮膚都唔錯,

佢以前成日都有, 不過朋友教左幾招幾有用
少少敏感同嚴重濕疹既情況唔同既
少少皮膚敏感可能只係變天問題
例如冬天轉夏天, 出汗多左無抹乾就易有
又或者夏天轉冬天, 皮膚太乾就易有
所以我平時都睇情況幫佢抹汗/查CREAM 補濕就無問題, 一般都唔需要過份擔心

別墅

fanny_chan416 發表於 21-4-17 17:23

你好呀媽媽,呢排天氣又熱又涼,其實bb皮膚都係比較容易敏感,你可以試吓比bb飲 ...

可唔可以PM我係邊隻呀?謝謝

別墅

bd_uk 發表於 21-4-17 21:25
阿仔飲緊ENFINITAS 見佢皮膚都唔錯,

佢以前成日都有, 不過朋友教左幾招幾有用

有冇話邊隻lotion 好啊?

大宅

Janet.c3388 發表於 21-4-18 01:07

大宅

Janet.c3388 發表於 21-4-18 01:07

呢款

別墅

回覆樓主:

我仔三個月開始發濕疹喇, 試左幾隻奶粉都冇改善, 有媽媽介紹皇家有機奶粉對敏感皮膚幾好。阿仔飲左一排皮膚開始穩定左冇咁易敏感, 依家臉仔啲皮膚都keep得幾好。

複式洋房

我BB之前有濕疹,食左有機奶粉之後改善左好多,皮膚都好左

別墅

天氣轉變 都好易誘發濕疹 我囡囡都係對天好敏感 天氣一濕就好易有濕疹
我都Keep 住屋企涼爽同埋如果太熱 盡量都著少D 衫 而且我都轉左隻有機奶粉 而嫁情況改善左 都仲 繼續Keep 住食緊 冇翻返

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

我bb有濕疹,食左有機奶粉係有好轉, 但我覺得都要起其他方面配合,例如 皮膚保濕

別墅

Wc427 發表於 21-4-18 14:52

我bb有濕疹,食左有機奶粉係有好轉, 但我覺得都要起其他方面配合,例如 皮膚保 ...

我原本食緊喜寶架

別墅

wflam5 發表於 21-4-18 14:31

天氣轉變 都好易誘發濕疹 我囡囡都係對天好敏感 天氣一濕就好易有濕疹

請問你食邊隻呀?

別墅

Mrs.Shek 發表於 21-4-18 13:36
我BB之前有濕疹,食左有機奶粉之後改善左好多,皮膚都好左

原來個個都話食有機奶粉可以改善皮膚敏感嘅問題

別墅

Kathy_sin 發表於 21-4-18 13:08
我仔三個月開始發濕疹喇, 試左幾隻奶粉都冇改善, 有媽媽介紹皇家有機奶粉對敏感皮膚幾好。阿仔飲左一排皮膚 ...

多謝你呀!等我都試吓先

別墅

fanny_chan416 發表於 21-4-18 07:48
呢款

複式洋房

Janet.c3388 發表於 21-4-17 14:48
...

濕疹未必慣奶粉事丫 如果BB一直飲開呢隻奶粉冇咩問題 唔建議你突然之間轉奶粉啊 人地岩 未必同你B夾
不如你睇下有咩lotion 岩BB搽仲好啦

大宅

2024年龍年勳章

搵隻天然D會無咁易敏感,好似我比呀女食illumx organic咁,佢夾得都唔錯,皮膚都仲keep到滑既,如果你bb係有濕疹就要做好d保濕,平時屋企就搞好清潔.咁會個情況會好d

首頁

尾頁

跳至