自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

Gorgor0612 發表於 21-4-18 03:47
有D所謂醫護真係打份工㗎咋! 唔好覺得個個有愛心! 疫情期間有長輩彌留狀態,醫生打黎話可以特別安排探望! ...

老老實實, 如果唔係年纪大要檢查詳細D都唔會去政府醫院! 有咩事又負擔得起,一定去私家! 用錢換尊嚴,免受氣! 病緊仲要睇人面色,我唔得囉!之前D JM 講得啱: They get well paid ! 成世人踎响病房以為自己大哂! 唔該唔好再用忙做藉口!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

andy.ma 發表於 21-4-17 22:01
但好多病人同家屬重冇禮貌,d人永遠覺得自己最緊要

小心圍你呀
一陣又話人工包
哈哈哈哈!
希望大家呢D時候
好好保重
冇病冇痛
吾好入廠
依家仲有瞓走廊咩世界

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

其實成件係點?

事實醫院探病嘅規例,不是護士定立的

子爵府

回覆樓主:

親人三月入QE 住了一星期,唔比落床,叫護士比杯暖水三、四次,三個鐘都無得飲!
佢話 that’s a hell !!
其中ward 入面有個老人家,病到胡言亂語,我親人話成班男男女女護士,成日笑佢,係成日!!
我知佢哋有時會好忙,但係人返工都有忙嘅時候,你忙極都唔會喝你d客戶啦! 加上親人話入住嗰個星期,聽到佢地成日吹水,忙極有限!
一d都唔識尊重病人! 佢哋係受薪㗎,起薪點好似成三萬。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

CathyYau_yy 發表於 21-4-17 19:10
知道你地好忙

但依家無得探病,作為家人當然好擔心,好想知家人病況。佢地都有父母生吧!

我覺得最惡反而係個d亞姐,反正越底層既越惡,越高層既越有禮貌。

男爵府

CathyYau_yy 發表於 21-4-17 19:10
知道你地好忙

但依家無得探病,作為家人當然好擔心,好想知家人病況。佢地都有父母生吧!

佢地為錢炸麻
唔似以前咁 有愛心先從醫

男爵府

錢錢媽 發表於 21-4-18 07:42
親人三月入QE 住了一星期,唔比落床,叫護士比杯暖水三、四次,三個鐘都無得飲!
佢話 that’s a hell !!
...

qe係真係衰d
我住過 真係冇 hard feeling
感覺係整個風氣都係咁

大宅

lingluk1306 發表於 21-4-17 20:36
係呀 依家啲姑娘超惡,我家人住院係病床聞氧氣想飲水,成日都唔比杯水佢,因為佢第二日要做檢查唔比食野, ...

其實咁先係正確做法, 因為真係水都唔飲得

伯爵府

BK Milk勳章

我爸住院2個月走咗,未見過好的呀姐,姑娘反而遇到一個好好的。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

不好話護士,醫生都是

在政府醫院有太多不好的親身經歷

識講識走的都好d

我幾個親人入院時都是不識講,不識走,有兩個在醫院過世.......

公爵府

Kmee@@ 發表於 21-4-18 09:20
我爸住院2個月走咗,未見過好的呀姐,姑娘反而遇到一個好好的。

我未見過一個好的呀姐,姑娘與醫生

我親人住左個幾月醫院......

翡翠宮

kikil001 發表於 21-4-17 19:36
其實有愛心吾代表吾可以有脾氣,亦吾代表要接受一切!
我算係半個醫護,但吾係醫院做。
有陣時真係冇辦法! ...

政府啲姑娘同阿嬸真係特別巴閉
問多句都黑面
好似前世欠佢哋咁

公爵府

Gorgor0612 發表於 21-4-18 03:57

老老實實, 如果唔係年纪大要檢查詳細D都唔會去政府醫院! ...

有d重病,就算買左保險,都是要入政府醫院先負擔得起的

我親人就是甘,但當見到護士,醫生是甘既態度時,好心痛......

伯爵府

skyyyjun 發表於 21-4-18 00:39
我之前喺政府醫院生仔都感受到啲姑娘/醫護態度幾差下, 除咗助產士態度OK外

佢哋嗰種語氣態度唔好,會鬧你 ...

同你一樣感受
記得喺產前病房所有阿姐姑娘都粗聲粗氣
搞到我陣痛嗰陣都唔敢叫咁多
直至到好痛好痛嗰陣終於忍不住㩒鐘仔
個姑娘初係check都唔check下我就悔氣咁話「係咁架啦」,另一個姑娘經過行埋嚟check我先知原來我開到八度,先即刻送我入產房

珍珠宮

畀面勳章

YY1101 發表於 21-4-18 07:06
小心圍你呀
一陣又話人工包
哈哈哈哈!

呢個論調, 係一個法官對警察講, they are well paid for it, 至少我從不認同, 工作有糧出係應該架, 絕對唔可以將受氣合理化

暫時大家都只係講自己經驗, 請不要搞是搞非, 煽風點火, 心地唔好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SullytheMonster 發表於 21-4-18 01:59
唔係要有愛心,係要基本禮貌。

有時禮貌都係相對嘅 [/s[/smil
當然,不禮貌的大有人在都係事實,社會上根本就有一些人根本無禮貌吧
之前工作有機會係醫院,唔知點解護士連醫生都鬧,個醫生又俾佢鬧

子爵府

回覆樓主:

政府醫院都會有愛心姑娘 (有愛心同惡死的我都遇過)

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

kikil001 發表於 21-4-17 19:36
其實有愛心吾代表吾可以有脾氣,亦吾代表要接受一切!
我算係半個醫護,但吾係醫院做。
有陣時真係冇辦法! ...

其實有d醫護態度係好差,但亦都有好好嘅醫護人員,所以要睇前文後理先可以評論,有啲人成日無理取鬧,可能醫護人都覺得自己好受氣。

用戶要求終止服務

牛年勳章

qq6a 發表於 21-4-17 21:31
我囝最近入左聯合,兒科病房的姑娘好好,其實政府醫院都可以好好既,可能真係太忙
...

兒科係特別好 d 嘅,其他睇彩數
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

0q.cathy 發表於 21-4-18 07:46
我覺得最惡反而係個d亞姐,反正越底層既越惡,越高層既越有禮貌。

未經許可,請勿轉載

首頁
12345...10

尾頁

跳至