想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有脊柱側灣症,胸腔同腹腔中間嘅骨又唔係生得好正,之前問中醫,佢話懷孕有少少辛苦,但佢都唔太清楚有咩影響。

有冇jm都有脊柱同骨嘅問題,而影響懷孕或者懷孕中會好辛苦?

Thank you

複式洋房

foxybaby 發表於 21-4-17 19:27
我有脊柱側灣症,胸腔同腹腔中間嘅骨又唔係生得好正,之前問中醫,佢話懷孕有少少辛苦,但佢都唔太清楚有咩 ...

我之前做產前運動話我都有脊柱側灣,我想問你邊度可check到有脊柱側湾, thx

別墅

2021勳章

foxybaby 發表於 21-4-17 19:27
我有脊柱側灣症,胸腔同腹腔中間嘅骨又唔係生得好正,之前問中醫,佢話懷孕有少少辛苦,但佢都唔太清楚有咩 ...

我有輕微,之前都以為係咁所以有影響。因為一直去做物理治療,但備孕係唔做得,好痛,c9同我按摩,好咗少少,在想check 輸卵管之前bingo咗。好好彩。但係懷孕期間,touchwood 冇痛過。

別墅

我都想問脊柱側灣會影響打麻醉藥嘅風險嗎?麻醉針好似打喺尾龍骨位置...

複式洋房

回覆 candy_tsang 的帖子

可以去睇骨科

複式洋房

回覆 Threeyear2020 的帖子

我係差不多20年前check話有,但嗰陣已經夠18歲,唔適合做手術,我而家想懷孕,好怕有影響

別墅

2021勳章

foxybaby 發表於 21-4-18 14:52

我係差不多20年前check話有,但嗰陣已經夠18歲,唔適合做手術,我而家想懷孕, ...

其實可能睇吓婦科醫生check 下自己生育機能比較實際。

複式洋房

我有好似20幾度 有一面係會肥少少 我陀住由2 個月個左面背同肋骨同到去6個月 每日晨時某時就會痛到坐唔到 只可以平訓同企 試過做幾次物理治療都同大肚按摩都冇用
去到6個月 突然有日開始唔再痛
唔知係咪胎盤升高/低左冇再壓住條神經

複式洋房

有無睇婦科?

別墅

Mc! 發表於 21-4-19 00:36
我有好似20幾度 有一面係會肥少少 我陀住由2 個月個左面背同肋骨同到去6個月 每日晨時某時就會痛到坐唔到 ...

咁你最後選了順產定開刀啊?打麻醉針方面要特別處理嗎?

複式洋房

Happybb05 發表於 21-4-19 15:59
咁你最後選了順產定開刀啊?打麻醉針方面要特別處理嗎?

開刀 麻醉方面冇問題 因為我喺上半part 有事

複式洋房

我有呀,而家等緊驗血報告,我係怕啲骨生得唔正,會影響個胎

複式洋房

回覆 Mc! 的帖子

我嗰陣係18度,之後就唔知有冇惡化,冇再去check度數。
Anyway,多謝你分享

複式洋房

回覆 b0b0 的帖子

中醫婦科話有可能辛苦啲囉,但又話好難講得埋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊